ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Επικίνδυνες εστίες...

ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΞΕΡΑ ΧΟΡΤΑ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΑ. ΜΙΚΡΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ. ΤΙ ΛΕΝΕ  Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (11/7/22)

Αρκετές φορές έχουμε επισημάνει ότι η καθαριότητα δεν είναι μόνο θέμα υγείας, αλλά και ασφάλειας. Στην πόλη της Βέροιας αλλά και σε όλη την δημοτική Της περιφέρεια, πολλά οικόπεδα μετατρέπονται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, εκτός από εστίες μόλυνσης και σε εστίες εκδήλωσης πυρκαγιών.

Ήδη από 1η Μαϊου άρχισε η αντιπυρική περίοδος και ο μηχανισμοί αντιμετώπισης πυρκαγιών βρίσκονται σε ετοιμότητα. Λόγω της εγκατάλειψης αλλά και της αδιαφορίας των ιδιοκτητών και λιγότερο της δημοτικής αρχής (που προσπαθεί αλλά πρέπει να καλύψει μια περιοχή 37 οικισμών) τα οικόπεδα μετατρέπονται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες σε «εμπρηστικές βόμβες» ικανές να απειλήσουν περιουσίες.

Αρκετές φορές η πυροσβεστική υπηρεσία έχει κληθεί να επέμβει σβήνοντας πυρκαγιές από εγκαταλελειμμένα οικόπεδα (στο παρελθόν). Η δημοτική αρχή Βέροιας ειδοποιεί τους ιδιοκτήτες, για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους αλλά αρκετοί από αυτούς αδιαφορούν, αν και είναι υπεύθυνοι για τυχόν πυρκαγιά και μπορεί να οδηγηθούν ακόμη και στη δικαιοσύνη. Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να επέμβει στον καθαρισμό ιδιωτικών οικοπέδων αν δεν έχει την άδεια του ιδιοκτήτη. Μπορεί μόνο να επέμβει στα δημοτικά οικόπεδα, πάρκα, πλατείες κ.λπ. Όμως μερικές φορές είτε οι ιδιοκτήτες οικοπέδων έχουν μεταναστεύσει και είναι δύσκολο να εξευρεθούν, είτε υπάρχουν κληρονομικές ασάφειες και οι ενέργειες μετατίθενται στις …καλένδες.  

Ακόμη αρκετοί είναι εκείνοι που τους καλοκαιρινούς μήνες καίνε ξερά χόρτα και πολλές φορές «χάνουν» τον έλεγχο της φωτιάς και δημιουργούνται πυρκαγιές. Οι ιδιοκτήτες όταν θέλουν να κάψουν ξερά χόρτα στα οικόπεδά τους, θα πρέπει να ενημερώνονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα και να αποφεύγονται οι πυρκαγιές.

Διοικητής Πυροσβεστικής: Κανενός νοικοκύρη κτήμα δεν καίγεται

Αλλεπάλληλες κλήσεις δέχονται το διάστημα αυτό οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα για πυρκαγιές, ευτυχώς μόνο σε θαμνώδεις περιοχές και σε χωραφοοικόπεδα όπου οι ιδιοκτήτες τους καίνε τα χόρτα.

«Υπάρχει συγκεκριμένος νόμος που απαγορεύει το κάψιμο κλαδιών και ξερών χόρτων. Εμείς έχουμε μόνο κατασταλτικό ρόλο σε μια τέτοια περίπτωση. Ο εκάστοτε Δήμος έχει την ευθύνη εφαρμογής του σχετικού νόμου που προβλέπει αυστηρά πρόστιμα» μας είπε ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ημαθίας Πύραρχος Νίκος Παλαμούτης και συμπλήρωσε:

«Κανενός νοικοκύρη κτήμα δεν καίγεται. Όποιος είναι νοικοκύρης, το καθαρίζει και δεν παίρνει φωτιά, προστατεύοντας έτσι τόσο την δική του περιουσία, όσο και των γειτόνων του. Εμείς σαν Υπηρεσία, πάντοτε είμαστε πρόθυμοι να παράσχουμε κάθε συμβουλή και το κάνουμε με ευχαρίστηση γιατί είναι το καθήκον μας».

Αναφερόμενος ο Νίκος Παλαμούτης στην  προστασία των δασών της Ημαθίας, μας είπε ότι «κάνουμε ένα αντιπυρικό έργο το οποίο στον κόσμο δεν φαίνεται. Το 2021 τοποθετήσαμε πέντε (5) δεξαμενές, ενώ τη Δευτέρα (σήμερα) θα παραλάβουμε μια ειδική δεξαμενή, κατάλληλη για τα ελικόπτερα, όπως τα Erickson. Επίσης σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας καθαρίσαμε μέχρι στιγμής μεγάλο μέρος από τις αντιπυρικές ζώνες, ενώ σε συνεργασία με την Cosmote προσπαθούμε να μεταφέρουμε σήμα επικοινωνίας σε ορεινές περιοχές που δεν έχουν».   

Για την κοινή προσπάθεια με την Πυροσβεστική Υπηρεσία ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Βέροιας Βασίλης Παπαδόπουλος συμπλήρωσε ότι «με τα μηχανήματα του Δήμου, αν και δεν είναι της αρμοδιότητάς μας, ανοίγουμε τους κεντρικούς άξονες των δασικών δρόμων στα δασοκτήματα, στηρίζοντας έτσι την Πυροσβεστική Υπηρεσία».

Δυσκολίες στον εντοπισμό των ιδιοκτησιών

Σε πολύ συχνά χρονικά διαστήματα γίνονται καταγγελίες στο Γραφείο Πολιτική Προστασίας του Δήμου Βέροιας από πολίτες που θέλουν να αναφέρουν την ύπαρξη οικοπέδων γεμάτων με ξερόχορτα και σημεία επικίνδυνα για την εκκίνηση πυρκαγιάς. Η ανησυχία δεν είναι αδικαιολόγητη.

«Είναι πολύς ο κόσμος που έχει τηλεφωνήσει για να μας αναφέρει κάποια επικίνδυνη εστία» δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας Βασίλης Παπαδόπουλος και επισημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, καθώς «ένα οικόπεδο γεμάτο ξερόχορτα αποτελεί κίνδυνο».

Κάθε χρόνο, στην εκκίνηση της αντιπυρικής περιόδου ξεκινούν προσπάθειες ώστε να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες εγκαταλελειμμένων οικοπέδων, ώστε να δρομολογηθεί ο καθαρισμός τους. Η όλη διαδικασία φαίνεται εύκολη, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι περίπλοκη.

Για παράδειγμα όταν ένα οικόπεδο δεν είναι περιφραγμένο, ο Δήμος Βέροιας αφού εντοπίσει τον ιδιοκτήτη του, τον ειδοποιεί να το καθαρίσει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, περίπου δέκα ημερών. Εάν δεν καθαριστεί, τότε ο Δήμος έχει το δικαίωμα να παρέμβει εντός του οικοπέδου και να το καθαρίσει, επιβάλλοντας το ανάλογο χρηματικό πρόστιμο (50 ευρώ) καθώς και όλα τα έξοδα που θα προκύψουν από την χρήση των συνεργείων.

Στην περίπτωση που το οικόπεδο είναι περιφραγμένο, ο Δήμος προβαίνει σε όλες τις προηγούμενες διαδικασίες ενημέρωσης, αλλά δεν μπορεί να παρέμβει στο οικόπεδο για να το καθαρίσει. Έτσι ακολουθεί έγγραφη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η οποία με την σειρά της ενημερώνει την Εισαγγελία ώστε με δική της εντολή να γίνει η παρέμβαση στο περιφραγμένο οικόπεδο.

Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει πρόβλημα στον εντοπισμό των ιδιοκτητών. Υπάρχουν περιπτώσεις που ιδιοκτήτες οικοπέδων έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό και είτε δεν εντοπίζονται, είτε εντοπίζονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις με εκκρεμείς κληρονομιές.

Εκεί που το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, είναι στα χωριά όπου δεν υπάρχει οριστικοποίηση του Κτηματολογιου και έτσι πολλαπλασιάζεται η δυσκολία εντοπισμού των ιδιοκτητών. 

Μικρή η ανταπόκριση των οικοπεδούχων

Ο σχετικός νόμος χαρακτηρίζεται αυστηρός ή αν τον κρίνει κάποιος με επιείκεια θα τον έλεγε «απαιτητικό». Όμως κατά πόσο συνετίζονται οι πολίτες, ιδιοκτήτες τέτοιων χώρων;

«Στέλνουμε διαρκώς τέτοιου είδους ειδοποιητήρια» περιέγραψε ο Βασίλης Παπαδόπουλος και εξήγησε: «Τις περισσότερες φορές οι ιδιοκτήτες ανταποκρίνονται αμέσως και το θέμα λήγει εκεί. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες είναι αδύνατο να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες. Αυτοί μπορεί να είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, να έχουν πεθάνει και να εκκρεμούν υποθέσεις κληρονομιάς ή πολλά άλλα που περιπλέκουν το πρόβλημα. Όμως η ανταπόκριση δεν είναι η αναμενόμενη. Από τον Μάιο και μέχρι τώρα έχουμε στείλει 100 περίπου ειδοποιητήρια και μόνο οι 30 περίπου ανταποκρίθηκαν και καθάρισαν τους υπαίθριους χώρους τους. Δηλαδή μιλάμε για ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με την σοβαρότητα του ζητήματος».

Κάθε οικόπεδο που βρίσκεται μέσα στα όρια οικισμού ή σε απόσταση 100 μέτρων έξω από τα όρια, θα πρέπει να είναι καθαρό και απαλλαγμένο από κάθε φυσική ή τεχνητή εύφλεκτη ύλη.

Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές  των οικοπέδων και διάφορων ακάλυπτων χώρων καλούνται κάθε χρόνο να τηρούν την εντολή του Νόμου. Υποχρεούνται, μέχρι την 30η Απριλίου κάθε χρόνου, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της. Θα πρέπει, δηλαδή, να κόβουν και να απομακρύνουν τα ξερά και σπασμένα δέντρα και κλαδιά, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.), δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Να απομακρύνουν την καύσιμη φυτική ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

Επιπλέον πρέπει να κάνουν κλάδεμα της …κόμης των δέντρων σε ύψος περίπου 1,50μ. από το έδαφος αφήνοντας  το 50% της …κόμης τους και φυσικά να απομακρύνουν τυχόν άλλα εγκαταλελειμμένα καυστά ή εκρήξιμα υλικά ή αντικείμενα που βρίσκονται εντός των χώρων.

Κλείνοντας ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαδόπουλος έστειλε το δικό του μήνυμα τονίζοντας πως «πρέπει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι στον χώρο μας και εξίσου στον κοινόχρηστο χώρο. Πολλές φορές αυτό δεν συμβαίνει. Ότι έχουμε στον δικό μας χώρο προσπαθούμε κρυφά να το μετακυλήσουμε στον κοινόχρηστο χώρο, ώστε να αποποιηθούμε την ευθύνη. Αυτό είναι ότι χειρότερο και δεν ταιριάζει στην δική μας κοινωνία».  

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (11/7/22)