Εκτύπωση αυτής της σελίδας
«Καίει» το έλλειμμα...

«Καίει» το έλλειμμα...

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ «ΜΑΞΙΛΑΡΑΚΙ» ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ. ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 2021 ΚΑΙ 2022. ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΡΓΙΑΖΙΔΗΣ.

Η ακρίβεια και η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση έχει φέρει τους καταναλωτές στα όρια τους, καθώς συνεχίζουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Τα νοικοκυριά για έβδομο συνεχόμενο μήνα και παρά τις κρατικές επιδοτήσεις καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει τεράστιες καθυστερήσεις στην εξόφληση των λογαριασμών.

Πολλοί είναι οι καταναλωτές που αναγκάζονται να κάνουν διακανονισμό για να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ποσό που καλούνται να πληρώσουν παρά την επιδότηση. Άλλοι πάλι μεταθέτουν την πληρωμή των λογαριασμών για αργότερα, όταν θα εισπράξουν το αντίστοιχο ποσό των αναδρομικών που θα δώσει η Κυβέρνηση και ψηφίζεται από τη Βουλή.

«Θα δούμε στη πράξη το βαθμό της ανακούφισης…» μας είχαν πει σε προηγούμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Νανά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας Τάσος Χαλκίδης.

Ήδη ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία για την επιδότηση ρεύματος. Η συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση αφορά στην κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν εκδοθεί κατά τη χρονική περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022.

657.150 ευρώ  έχασε ο Δήμος Βέροιας από το ρεύμα

Πολύ ακριβά πληρώνουν και οι Δήμοι, όπως και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, την εκτόξευση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και των καυσίμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας έχει υπολογίσει ότι οι λογαριασμοί ρεύματος το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου πήγαν στους Δήμους αυξημένοι από 80 έως 120%, ενώ κατά 75% περίπου έχει αυξηθεί το κόστος της κίνησης των οχημάτων των Δήμων, από την αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Προφανώς ένα πολύ μεγάλο μέρος και αυτών των αυξήσεων θα το επιβαρυνθούν οι πολίτες, η πλειοψηφία των οποίων είναι ήδη σε πάρα πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ζήτησε και πήρε μία επιπλέον χρηματοδότηση ΚΑΠ από την κυβέρνηση, αλλά λόγω παρατεταμένης διάρκειας του προβλήματος βρίσκεται σε νέα διεκδίκηση, ενώ προειδοποιεί ότι υπάρχει ακόμη και κίνδυνος χρεοκοπίας κάποιων ΔΕΥΑ στη χώρα…

Ο Δήμος Βέροιας κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022 έχει λιγότερες εισπράξεις από την ΔΕΗ κατά 657.150 ευρώ, λόγω αύξησης της τιμής του ρεύματος που κυμάνθηκε από 77,47% (Φεβρουάριο) έως 109,02% (Απρίλιο), σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2021. Συγκεκριμένα:

ΠΙΝΑΚΑΣ

Η ΔΕΗ είναι συνεπής στις καταβολές των χρημάτων που εισπράττει μέσω των λογαριασμών ρεύματος για τα δημοτικά τέλη των πολιτών προς τον Δήμο Βέροιας, ενώ οι αντίστοιχες καταβολές  από τους ιδιώτες παρόχους, γίνονται με μια σχετική καθυστέρηση και μόνο μία ιδιωτική εταιρεία δεν έχει καταβάλλει εισπραχθέντα δημοτικά τέλη τα οποία ο Δήμος Βέροιας θα τα διεκδικήσει μέσω της δικαστικής οδού.

 

Ανακούφιση με έκτακτη χρηματοδότηση

Μπροστά στο συγκεκριμένο πρόβλημα με την αύξηση των λογαριασμών ρεύματος της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων ενέργειας, που είχε ως συνέπεια την σημαντική μείωση των εσόδων των Δήμων από τα δημοτικά τέλη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος που έχει πλέον λάβει μορφή «καταιγίδας» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και επηρεάζουν καθοριστικά την βιωσιμότητα των δήμων,  το Υπουργείο Εσωτερικών με την συγκατάθεση του Υπουργείου Οικονομικών έδωσε έκτακτη συμπληρωματική ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελή Πόροι) 114 εκ. για όλους τους Δήμους της χώρας.

Για την περίπτωση του Δήμου Βέροιας το πρόβλημα θα γίνει εντονότερο στο άμεσο διάστημα, καθώς η κατανάλωση ρεύματος θα αυξηθεί περισσότερο λόγω της άρδευσης των αγροκτημάτων. Έτσι η δημοτική αρχή ζητάει να υπάρξει μια κατ΄ εξαίρεση, ενισχυτική χρηματοδότηση, γιατί ο Δήμος Βέροιας, όπως και άλλοι Δήμοι της Περιφέρειας, δεν είναι το ίδιο με Δήμους μεγάλων αστικών κέντρων. Για παράδειγμα ο Δήμος Καλαμαριάς ή ο Δήμος Μενεμένης δεν έχουν αρδεύσιμα αγροκτήματα και έτσι δεν κάνουν κατανάλωση ρεύματος για τον σκοπό αυτό.

«Με τη νέα ΚΑΠ που μας έδωσε η Κυβέρνηση, αυτήν την στιγμή καλύπτουμε σε μεγάλο ποσοστό τα έσοδα που απωλέσθηκαν λόγω της αύξησης της τιμής του ρεύματος»μας είπε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και τόνισε ότι «εμείς ο Δήμος ξεκινήσαμε την άρδευση, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος. Η πολιτεία μας υποσχέθηκε ότι θα μας ξαναδώσει. Από τον Ιούλιο και μετά που παύει η ρήτρα αναπροσαρμογής, θα επανέλθουν σε νορμάλ επίπεδα οι λογαριασμοί, αλλά πρέπει να το δούμε κιόλας. Επιπλέον εμείς ως Δήμος κάναμε αίτημα στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας να υπάρξει ένα επιπλέον ποσό χρηματοδότησης στους Δήμους που έχουν άρδευση. Ζητάμε το αυτονόητο. Δικαιοσύνη».

Καμιά αύξηση στα δημοτικά τέλη

Πολλοί είναι οι Δήμοι οι οποίοι για να καλύψουν τα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη, αν δεν υπάρξει νέα χρηματοδότησή τους από την πολιτεία.

Στην κατηγορία αυτή φαίνεται ότι δεν ανήκει ο Δήμος Βέροιας. Κι αυτό γιατί η δημοτική αρχή έκανε πράξη την παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Όπως μας είπε ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, έγκαιρα δημιουργήθηκε ένα «μαξιλαράκι» ασφαλείας για παν ενδεχόμενο. «Φροντίσαμε να βάλουμε στους αντίστοιχους κωδικούς ένα σοβαρό ποσό, σαφώς μεγαλύτερο από αυτό των 650.000 ευρώ. Έχουμε στους κωδικούς του ρεύματος επιπλέον ένα ποσό 1.200.000 ευρώ. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Και αυτό έγινε ώστε να μην αναγκαστούμε να κάνουμε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Να μην μετακυλήσει το έλλειμμα στους ήδη πληττόμενους δημότες μας» αποκάλυψε.

Σε κίνδυνο οι ΔΕΥΑ

Εκτός βοήθειας από την πολιτεία παραμένουν οι ΔΕΥΑ της χώρας οι οποίες, όπως προαναφέραμε κινδυνεύουν και με χρεωκοπία αν συνεχιστεί το πρόβλημα σε αυτόν το βαθμό. Ήδη η Ένωση των ΔΕΥΑ ξεκίνησε διεκδικητικές επαφές ώστε οι συγκεκριμένες δημοτικές επιχειρήσεις να τύχουν της οικονομικής στήριξης, αφενός μεν να μην αντιμετωπίσουν λειτουργικό πρόβλημα και αφετέρου να μην μετακυλήσει η ακρίβεια του ρεύματος στους δημότες μέσα από αυξήσεις στα τέλη ύδρευσης.

Φυσικά ανεπηρέαστη δεν είναι και η ΔΕΥΑ Βέροιας. Ωστόσο η διοίκησή της δεν βιάζεται να πάρει αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και δίνει τον δικό της αγώνα, μαζί με τις άλλες ΔΕΥΑ για την οικονομική στήριξη από την πολιτεία.

«Το πρόβλημα με την ΔΕΥΑΒ είναι μεγαλύτερο. Προς το παρόν δεν έχει δοθεί τίποτα. Οι λογαριασμοί έχουν ανέβει πολύ γιατί έχει σε λειτουργία πολλά αντλιοστάσια, βιολογικό και άλλες υποδομές» μας είπε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης.

Ολοκληρώνοντας την συζήτηση μας με τον Δήμαρχο Βέροιας μας τόνισε πως προς το παρόν υπάρχει βοήθεια από την Κυβέρνηση και η βοήθειά της «είναι το Α και το Ω».

«Οι Δήμοι πλήττονται, εξίσου όπως πλήττονται και όλοι οι δημότες. Έτσι όπως όλοι ζητάνε να υπάρξει μέριμνα για το θέμα της ενέργειας, έτσι ζητάνε και οι Δήμοι. Προς το παρόν υπάρχει βοήθεια από την Κυβέρνησης, όμως θα πρέπει να συνεχιστεί γιατί πραγματικά οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες και οι Δήμοι να φύγουν εκτός τροχιάς στους προϋπολογισμούς τους. Η βοήθεια της πολιτείας είναι το Α και το Ω σ΄ αυτήν την περίπτωση. Θεωρούμε αυτονόητο οι ΔΕΥΑ πως πρέπει να ενισχυθούν, γιατί πραγματικά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα» κατέληξε ο Κώστας Βοργιαζίδης.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (30/5/22)

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website
με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του kerkidasport.gr.
Copyright © 2018 "ΚΕΡΚΙΔΑ" | All rights reserved | Development by LEONweb

Ακολουθήστε μας: Facebook | Twitter | Youtube RSS