Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Αισιοδοξία στην αγορά

Αισιοδοξία στην αγορά

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΙΝΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ. ΤΙ ΛΕΝΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ.

Ένα Πάσχα διαφορετικό, ...μακριά από τον κορωνοϊό έζησαν και …ονειρεύονται για την καλοκαιρινή περίοδο και όχι μόνο, μικροί και μεγάλοι.

Η ακρίβεια ωστόσο εμποδίζει πολλούς από τους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές που επιθυμούν. Ωστόσο με δεδομένο τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας, το φετινό Πάσχα ήταν διαφορετικό σε αγοραστική κίνηση στην αγορά της Βέροιας. Στην αρχή οι καταναλωτές περιορίστηκαν στα απαραίτητα, όμως με την καταβολή του δώρου του Πάσχα, η αγορά της πρωτεύουσας της Ημαθίας κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα.

Ένας ακόμη παράγοντας που επηρέασε στην αυξημένη κίνηση στην αγορά, ήταν και η έλευση ετεροδημοτών για να γιορτάσουν στην γενέτειρά τους, καθώς ήταν ελεύθερη η μετακίνησή τους, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας των προηγούμενων χρόνων. Τέλος σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης και το γεγονός ότι «άνοιξαν» οι κοινωνικές εκδηλώσεις όπως είναι οι γάμοι και οι βαπτίσεις.

Νανά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου: Ήταν μια ανάσα για την αγορά…

Έτσι το φετινό Πάσχα , αποτέλεσε μια τονωτική ένεση στις επιχειρήσεις της εστίασης και στα εμπορικά καταστήματα, δημιουργώντας προσδοκίες για μια καλή καλοκαιρινή περίοδο μετά από αρκετά δύσκολα χρόνια.

Η κίνηση που παρατηρήθηκε στην αγορά της Βέροιας καθώς και τα νέα μέτρα για την ενέργεια που εξήγγειλε την Πέμπτη η Κυβέρνηση, έδωσε μια νότα αισιοδοξίας μετά από δύο χρόνια σκληρών lockdown και περιορισμών, όπως επίσης και των συνεπειών από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

O εμπορικός κόσμος αλλά και αυτός της εστίασης κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη κίνηση των τελευταίων ετών, με τον κόσμο να δείχνει την ανάγκη να βγει και να κινηθεί ελεύθερα μιας και το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων έχει ανασταλεί.

«Πράγματι η κίνηση στην αγορά της Βέροιας ήταν ικανοποιητική κατά τη Μεγάλη Βδομάδα. Ήταν μια μεγάλη ανάσα για τον εμπορικό κόσμο . Ειλικρινά δεν περιμέναμε να πάει τόσο καλά» μας είπε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Νανά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου, και συμπλήρωσε πως «κυκλοφόρησε και ψώνισε ο κόσμος και αν στις πρώτες μέρες βοηθούσε λίγο ο καιρός, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Ακόμη και στις ενδιάμεσες εκπτώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτήν τη βδομάδα, παρουσιάζουν κάποια κίνηση, αν και θεωρούμε ότι είναι άκαιρες καθώς ακολουθούν το Πάσχα και είναι δύσκολο κόσμος να ξαναψωνίσει».

Ιφιγένεια Βλαχογιάννη: Ικανοποίηση σε εστίαση και ψυχαγωγία…

Ο κλάδος που «κτυπήθηκε» όσο κανένας άλλος από την πανδημία και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν, ήταν αυτός της εστίασης και της ψυχαγωγίας. Υπήρξαν βέβαια μέτρα στήριξης όπως ήταν οι λεγόμενες «επιστρεπτέες προκαταβολές», αλλά τίποτα πιο ορθό και λογικό από μια φυσιολογική λειτουργία της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών της αγοράς, την μερίδα του λέοντος φαίνεται ότι κέρδισε η εστίαση, καθώς η ψυχαγωγία ήταν  προτεραιότητα για όλους. Τα καταστήματα γέμισαν, ενώ οι επιχειρηματίες είχαν φροντίσει να έχουν δράσεις που ελκύουν τον κόσμο που επιθυμεί να διασκεδάσει.

«Επιτέλους η εστίαση και η ψυχαγωγία κινήθηκαν πάρα πολύ καλά. Τα πράγματα θα πήγαιναν πολύ καλύτερα αν βοηθούσε και ο καιρός» τόνισε στην εφημερίδα μας η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, Αντιπρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών - Κέντρων Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας Βέροιας.

«Οι γιορτές του Πάσχα και όσο πλησιάζουμε στην άρση των μέτρων για την πανδημία, έδωσαν μια ανάσα στην εστίαση και την ψυχαγωγία. Σίγουρα δεν φτάσαμε εκεί που θα θέλαμε, στο επίπεδο της προ κορωνοϊού εποχή, αλλά για την κίνηση αυτών των ημερών υπάρχει ικανοποίηση» κατέληξε η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη.

Αισιοδοξία λόγω μέτρων και καλοκαιριού

Θετική είναι η πρώτη αντίδραση της αγοράς στα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

Προσθέτουν ωστόσο, δεν θεωρούνται αρκετά, ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την έκρηξη του κόστους ενέργειας και το κύμα  «ακρίβειας» που την σαρώνει.

«Είναι γνωστό ότι η ενέργεια εκτός από τα νοικοκυριά, επηρεάζει σημαντικά και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, στον ανάλογο βαθμό με το είδος της κάθε δουλειάς. Και τα δύο προσθετικά αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για τον επιχειρηματία» μας είπε η Νανά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου και πρόσθεσε:

«Σίγουρα είναι στην σωστή κατεύθυνση καθώς με την εφαρμογή τους θα ανακουφιστεί ο δυσβάσταχτος οικονομικός προϋπολογισμός των νοικοκυριών, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθεί και η αγοραστική του δύναμη. Από κει και πέρα θα δούμε σε πιο βαθμό θα υπάρξει ελάφρυνση στις επιχειρήσεις, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος ύπαρξής τους, εξ αιτίας της μεγάλης αύξησης της ενέργειας και της ακρίβειας».

Ικανοποίηση από τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το ρεύμα και την ενέργεια γενικότερα, υπάρχει και στο χώρο της εστίασης και της ψυχαγωγίας. «Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, με τα οποία στην ουσία καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής, με τους μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος που επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα, νομίζω ότι δίνουν μεγάλη ανάσα και στις επιχειρήσεις και στους ίδιους τους πολίτες. Είναι σημαντικό αυτό…» μας τόνισε η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη και κατέληξε:

«Η εστίαση κατά κύριο λόγο και η ψυχαγωγία, στηρίζονται πολύ στην ενέργεια. Αυτό σημαίνει πως η οποία αύξηση ή μείωση επηρεάζει σημαντικά στο κόστος, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Με τα μέτρα περιμένουμε να είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα και όσο μπαίνουμε στην καλοκαιρινή, τουριστική περίοδο, η αισιοδοξία είναι μεγαλύτερη».

Τάσος Χαλκίδης: Περιμένουμε τα μέτρα για τους αγρότες…

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών ενάντια στην ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως πρέπει να τα δούμε στην εξέλιξή τους, δηλαδή στην εφαρμογή τους» μας είπε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας Τάσος Χαλκίδης.

«Τα αγροτικά νοικοκυριά τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε δυσμενέστατη οικονομική θέση. Ήδη υπήρχε πρόβλημα επιβίωσή των. Με την αύξηση του ρεύματος και της ακρίβειας η κατάσταση έγινε τραγική. Με 2 ευρώ το λίτρο πετρέλαιο για τα τρακτέρ και τον διπλασιασμό της τιμής στα λιπάσματα και φάρμακα, είναι αδύνατον να επιβιώσει μια αγροτική οικογένεια» τόνισε ο Τάσος Χαλκίδης και κατέληξε πως «περιμένουμε ποια θα είναι τα μέτρα της κυβέρνησης για το αγροτικό πετρέλαιο και τους αγρότες συγκεκριμένα. Καλά ακούγονται, αλλά εμείς βρισκόμαστε σε αναμονή». 

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (9/5/22)

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website
με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του kerkidasport.gr.
Copyright © 2018 "ΚΕΡΚΙΔΑ" | All rights reserved | Development by LEONweb

Ακολουθήστε μας: Facebook | Twitter | Youtube RSS