ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Καταφύγια στη Βέροια

ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!  ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΛΙΓΟΙ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ. ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΟΥΝ. ΣΤΟΝ Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ.

Όσο ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία εδώ και μέρες, πολλοί αναρωτήθηκαν αν υπάρχουν καταφύγια στη Βέροια για περιπτώσεις πολέμου στην Ελλάδα και πού ακριβώς βρίσκονται. Πράγματι, υπάρχουν καταφύγια σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία άλλα χαρακτηρίστηκαν ακόμα και από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και άλλα στην πορεία των χρόνων, αφού με την ανοικοδόμηση της πόλης άλλαξαν τα δεδομένα.

Έτσι με αφορμή τα καταφύγια πολέμου στην Ουκρανία στα οποία συρρέουν τις μέρες αυτές οι κάτοικοι των περιοχών όπου ηχούν οι σειρήνες συναγερμού για βομβαρδισμούς, προσπαθήσαμε με αυτό το ρεπορτάζ να «αγγίξουμε» το θέμα των καταφυγίων πολέμου που βρίσκονται στη Βέροια. Πολύ δύσκολη η καταγραφή στοιχείων, καθώς αυτά τα διαχειρίζεται με απόρρητη διαβάθμιση το αρμόδιο γραφείο υπηρεσίας πολέμου, της κατά τόπου Αστυνομικής Διεύθυνσης ή αλλιώς ΠΣΕΑ.

Δεκάδες καταφύγια στη Βέροια

Όπως σας προαναφέραμε, η συλλογή στοιχείων, ιδιαίτερα με τα ακριβή σημεία που βρίσκονται τα καταφύγια πολέμου στη Βέροια, είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να μας παρασχεθούν, Πολύ δε περισσότερο όταν το μεγάλο μέρος των καταφυγίων είναι σε ιδιωτικούς χώρους, δηλαδή σε υπόγεια πολυκατοικιών.

Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε πως τα δεκάδες που υπάρχουν, τα μόνα καταφύγια τα οποία μπορέσαμε να «εντοπίσουμε», είναι μόλις τρία. Το ένα είναι το υπόγειο πάρκινγκ στο Δημαρχείο, το υπόγειο πάρκινγκ του Χώρου Τεχνών και φυσικά το καταφύγιο στον βράχο του πρώην Β΄ Σώματος Στρατού. Η καταγραφή των καταφυγίων που αναφέραμε σε καμία περίπτωση δεν είναι επίσημη, αλλά είναι μία απλή παρουσίαση των χώρων που ενδεχομένως να είναι τα περίφημα καταφύγια.

Τα καταφύγια στα υπόγεια πάρκινγκ των εγκαταστάσεων κάτω από το Δημαρχείο και του Χώρου Τεχνών είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση καθώς τα οικήματα κτίστηκαν πριν από δύο δεκαετίες περίπου και είναι σε χρήση, σε αντίθεση με το καταφύγιο κοντά στα στρατόπεδα της Ταξιαρχίας (πρώην Β΄ Σ.Σ.) το οποίο είναι από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βέβαια καταφύγια κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχαν κι άλλα, όπως σπηλιές στον ποταμό Τριπόταμο, στην περιοχή της «Χάβρας». Αν και η Βέροια δεν βομβαρδίστηκε, ωστόσο αυθόρμητα οι πολίτες κατέφευγαν και σ΄ αυτές, όταν ηχούσαν οι σειρήνες.

Όσον αφορά τα ιδιωτικά υπόγεια κτιρίων, τα οποία έχουν κατάλληλες προδιαγραφές, έχουν εντοπιστεί από καιρού ειρήνης για χρήση σε έκτακτες καταστάσεις από συγκεκριμένο αριθμό περιοίκων.

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα καταφύγια που χαρακτηρίστηκαν έτσι σε ιδιωτικούς χώρους και άλλους δημόσιους που δεν έχουν τον χαρακτήρα του πάρκινγκ.

Και αν λάβουμε υπ' όψιν πως στη χώρα υπάρχουν τα πάντα (δηλαδή, αποκτήθηκαν τα πάντα), αλλά λίγα λειτουργούν, αφού ως έθνος δεν τιμάμε ό,τι περιλαμβάνει αυτό που λέγεται πρόληψη και προετοιμασία (περιλαμβάνει και την συντήρηση) ή την εξέλιξη. Ακόμα και για πράγματα που ξέρουμε πως θα χρειαστούμε. Πόσο μάλλον, για υποδομές που είναι (ευτυχώς) αχρείαστες για δεκαετίες. Μάλλον θα θυμάστε πως γενικά είμαστε αυτοί που πνιγόμαστε με μια βροχή, αποκλειόμαστε με ένα χιόνι και καιγόμαστε με έναν καύσωνα.

Σ΄ αυτά να προσθέσουμε και τα λειτουργικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην κρατική μηχανή από την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες μας κατά την περίοδο αυτή δεν έγινε καμιά συντήρηση των καταφυγίων στη Βέροια και φανταζόμαστε σε ολόκληρη την Ελλάδα. 

Έχουμε καταφύγια στη Βέροια και στην Ελλάδα γενικότερα, αλλά είναι σαν να μην έχουμε…

Προστατεύουν τον άμαχο πληθυσμό

Τα καταφύγια και τα ορύγματα προσφέρουν την ασφαλέστερη προστασία στον άμαχο πληθυσμό από τις εχθρικές προσβολές.

Από πειράματα που έγιναν, διαπιστώθηκε πως ένα άτομο που βρίσκεται την ώρα του βομβαρδισμού στο σπίτι του είναι τρεις φορές ασφαλέστερο από ένα άτομο που είναι ακάλυπτο στο δρόμο. Ενώ ένα άτομο που βρίσκεται μέσα σε καταφύγιο είναι πέντε φορές ασφαλέστερο από αυτό που βρίσκεται στο σπίτι και δεκαπέντε φορές ασφαλέστερο από ένα άλλο που βρίσκεται ακάλυπτο στο δρόμο.

Κάθε καταφύγιο είχε και έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Βάσει των προδιαγραφών, ανάλογα με το πλήθος των ανθρώπων που βρίσκονταν σε ένα κτίριο, το οικείο καταφύγιο έπρεπε να μπορεί να υποστηρίξει το συνολικό πλήθος. Σύμφωνα με την παλαιά νομοθεσία, από τότε δηλαδή οι συνθήκες ανάγκασαν την πολιτεία να δημιουργήσει οργανωμένα καταφύγια, προβλεπόταν χώρος 3 κυβικών μέτρων, ανά άτομο. Δηλαδή, ένα τετραγωνικό μέτρο και 3 μέτρα ύψος για κάθε άτομο. Δεν ήταν ένας τυχαίος αριθμός. Είχε υπολογιστεί πως όταν κλείνουν οι θωρακισμένες πόρτες αεροστεγώς (για να μην περάσουν τυχόν χημικά αέρια), ο άνθρωπος καταναλώνει ένα κυβικό αέρα, ανά ώρα. Επίσης, ο μάξιμουμ χρόνος παραμονής στο καταφύγιο είχε οριστεί στις 3 ώρες.

Έξω από κάθε καταφύγιο υπήρχε σχετική σήμανση και ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούσε να φιλοξενήσει. Ώστε όλοι να γνωρίζουν που πρέπει να προστρέξουν, ακόμα και αν δε γνώριζαν καλά την περιοχή.

Συναγερμός με σειρήνες περίπτωση εχθρικής αεροπορικής προσβολής

Σύμφωνα με τα ΠΣΕΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν συγκεκριμένα μηνύματα από τις σειρήνες που ηχούν. Σε περίπτωση κινδύνου από εχθρική επίθεση, η Πολιτική Άμυνα θα ειδοποιήσει έγκαιρα τους πολίτες για να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης τους, δίνοντας με τις σειρήνες το ΣΥΝΘΗΜΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ.

Πως θα μεταδοθούν τα σήματα έναρξης και λήξης του συναγερμού:

Με τις Σειρήνες

Έναρξη: Θα ηχήσουν επί ένα λεπτό της ώρας και ο ήχος τους θα κυμαίνεται σε ένταση.

Λήξη: Με ένα συνεχόμενο ήχο σταθερής έντασης.

Με τις καμπάνες των εκκλησιών

Έναρξη: Θα κτυπούν για δύο λεπτά συνέχεια με πολύ γρήγορο ρυθμό και οι κωδωνοκρουσίες θα είναι σύντομες.

Λήξη: Με κωδωνοκρουσίες σε αργό ρυθμό συνολικής διάρκειας δύο λεπτών.

Με το ραδιόφωνο – τηλεόραση

Έναρξη: ΠΡΟΣΟΧΗ - ΠΡΟΣΟΧΗ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ - ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ (θα επαναλαμβάνεται κάθε δύο λεπτά, τρεις συνολικά φορές για κάθε συναγερμό)

Λήξη: ΠΡΟΣΟΧΗ - ΠΡΟΣΟΧΗ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ - ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ (θα επαναλαμβάνεται κάθε δύο λεπτά, τρείς συνολικά φορές για κάθε συναγερμό).

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (14/3/22)