ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Το «δικό της σπίτι»

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ. ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ. ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ: «ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΜΑΣ». ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΣΕ ΒΕΡΟΙΑ ΚΑΙ ΝΑΟΥΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ.

Το 2022 είναι χρονιά ορόσημο για τη Βέροια και ολόκληρη την Ημαθία. Μέσα στην τρέχουσα χρονιά αναμένεται να μπουν τα θεμέλια της ανέγερσης του Διοικητηρίου, σε οικόπεδο που βρίσκεται στην είσοδο της Βέροιας, δίπλα από το Δικαστικό Μέγαρο. 

Η Ημαθία είναι από τους ελάχιστους Νομούς που δεν έχει Διοικητήριο στο οποίο θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας. Και η κατασκευή του αποτελούσε πάγιο αίτημα πολλών δεκαετιών, αλλά μόλις πριν ένα χρόνο περίπου μπήκαν η βάσεις. Σ΄ αυτό συνέβαλε ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος ο οποίος είχε την πολιτική βούληση να παραχωρήσει το οικόπεδο που παλαιότερα ήταν στρατόπεδο και βέβαια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που ανέλαβε να ετοιμάσει τις μελέτες και την χρηματοδότηση του έργου. 

Φιλοδοξία τόσο της Περιφέρειας, όσο και της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας είναι να υλοποιηθεί το έργο σε δύο με τρία χρόνια περίπου από σήμερα, έτσι ώστε ο πολίτης για την διεκπεραίωση των υποθέσεών του θα κερδίζει χρόνο και θα αποφεύγει την ταλαιπωρία, μιας και οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας είναι διάσπαρτες σε διάφορα ακίνητα. Ένα έργο «στοίχημα» για την Περιφέρεια και την Αντιπεριφέρεια. Άλλωστε η επιλογή μιας παράστασης του Διοικητηρίου στη βασιλόπιτα που έκοψε πριν λίγες μέρες ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης για τα διευθυντικά στελέχη των υπηρεσιών, δείχνει τον διακαή πόθο, αλλά και το σύνθημα της υλοποίησης. 

Οικονομικό όφελος και εξυπηρέτηση των πολιτών

Παράλληλα με την συγκέντρωση των υπηρεσιών σε ένα κτίριο, το Διοικητήριο, θα εξοικονομηθούν πολλά χρήματα για το ελληνικό δημόσιο από τα ενοίκια που καταβάλλονται σήμερα για την στέγαση των υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτίρια και φτάνουν τις 350.000 ευρώ ετησίως.

«Η εξοικονόμηση πόρων από τη λειτουργία του νέου Διοικητηρίου θα είναι τεράστια. Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της Αντιπεριφέρειας πληρώναμε για ενοίκια σε κτίρια όπου στεγάζονταν υπηρεσίες μας ύψους 600.000 ευρώ το χρόνο. Μειώσαμε τα ενοίκια στα ίδια κτίρια στα 350.000 ευρώ το χρόνο. Αυτά τα χρήματα θα είναι ένα μεγάλο ετήσιο όφελος, που θα φέρει άμεσα το νέο Διοικητήριο» είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης και πρόσθεσε:

«Σημαντικό θα είναι το όφελος από τον περιορισμό των ενεργειακών δαπανών, λόγω του βιοκλιματικού χαρακτήρα του νέου Διοικητηρίου. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για όλη την Ημαθία. Στο νέο Διοικητήριο οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από το σύνολο των περιφερειακών υπηρεσιών, χωρίς ταλαιπωρία και γραφειοκρατία, αν συνυπολογίσει κάποιος ότι στον ίδιο χώρο βρίσκονται κι άλλες σημαντικές υπηρεσίες, όπως το Δικαστικό Μέγαρο και το μελλοντικό κτίριο της Αστυνομίας».

«Έρχεται» η προκήρυξη αναδόχου κατασκευής

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 28.110.000 ευρώ και όπως προαναφέραμε, αν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε θα ολοκληρωθεί το αργότερο το 2024. Η χρηματοδότηση θα είναι από ένα μεικτό σχήμα από πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και από πόρους του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η μελέτη του έργου έχει ήδη ολοκληρωθεί και παρουσιαστεί στους Ημαθιώτες. Μάλιστα, πριν από ένα μήνα περίπου, έγινε γνωστό από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα ότι έχει εγκριθεί και η σχετική διακήρυξη από το Ελεγκτικό Συνέδριο και έτσι στο προσεχές διάστημα να γίνει ο διαγωνισμός αναδόχου.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά το Διοικητηρίου, όπως αυτές αναφέρονται στην μελέτη, είναι:

-Βρίσκεται στην είσοδο της Βέροιας σε οικόπεδο 33.479 τ.μ.

-Προβλέπεται να στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

-Θα κατασκευαστεί αίθουσα εκδηλώσεων χωρητικότητας 150 ατόμων.

-Το σύνολο της δόμησης είναι περίπου 10.000 τ.μ.

-Η θέση του οικοπέδου είναι προνομιακή, το κτίριο θα είναι ορατό από τους διερχόμενους επί της Εγνατίας Οδού και θα αποτελέσει κορυφαίο αστικό τοπόσημο.

-Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ένταξη του κτιρίου στο φυσικό περιβάλλον και στη μορφολογία του οικοπέδου και του περιβάλλοντα χώρου.

-Η εικόνα του κτιρίου θα αντανακλά τη σημασία του ως σημαντικού δημόσιου κτιρίου, ενώ θα δημιουργηθεί ανάλογος υπαίθριος δημόσιος χώρος για την υποδοχή του κοινού.

-Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ενσωματώνει ομαλά τις βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και των παθητικών συστημάτων για τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιρίου.

-Το κτίριο αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα.

-Θα δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων προσωπικού και επισκεπτών συνολικής χωρητικότητας 195 θέσεων, από τις οποίες οι 14 θέσεις είναι για οχήματα ατόμων με μειωμένη κινητικότητα.

-Θα γίνουν εκτεταμένες φυτεύσεις.

Κώστας Καλαϊτζίδης: Η Ημαθία αποκτάει το «δικό της σπίτι»

Με την κατασκευή του οι πολίτες της Ημαθίας θα αποκτήσουν ένα κτήριο αντάξιο της ιστορίας του τόπου τους. Θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και τοπόσημο, όχι μόνο για την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, αλλά και για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Γι’ αυτό και οι μελετητές έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, ώστε να υπηρετούνται στο σύνολό τους οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και το κτίριο να έχει σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

«Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα, η Ημαθία είναι η μοναδική Περιφερειακή Ενότητα που δεν έχει το δικό της «σπίτι», το δικό της Διοικητήριο. Επί σειρά ετών αυτό αποτέλεσε μια μόνιμη πληγή. Πληγή για την τσέπη του Δημοσίου, πληγή για τον Ημαθιώτη πολίτη που δεν απολάμβανε τις υπηρεσίες που του αξίζουν. Παρά την οικονομική ευφορία τον προηγούμενων ετών, καμιά διοίκηση δεν  ασχολήθηκε ή δεν κατάφερε να δώσει λύση στο θέμα αυτό» μας είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης και τόνισε ότι «από την πρώτη μας θητεία, για τον Περιφερειάρχη μας Απόστολο Τζιτζικώστα και για εμένα προσωπικά, το Διοικητήριο στην Ημαθία αποτέλεσε δέσμευση στον Ημαθιώτικο λαό.  Ήταν το μεγαλύτερο στοίχημα το οποίο έπρεπε με κάθε τρόπο να πετύχουμε».

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν και, τελικά ξεπεράστηκαν ώστε η υπόθεση «Διοικητήριο» να μπει στις …ράγες κατασκευής του, ο Κώστας Καλαϊζτίδης μας επισήμανε:

«Έγιναν πολλές προσπάθειες, εξετάσαμε εναλλακτικές λύσεις, μελετήσαμε όλες τις επιλογές που είχαμε στο τραπέζι. Η λύση δόθηκε με την παραχώρηση του οικοπέδου από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Έτσι προχωρήσαμε άμεσα στην μελέτη του έργου, την οποία ήδη έχουμε ολοκληρώσει και παρουσιάσει όπως γνωρίζετε στους Ημαθιώτες. Μάλιστα πριν από έναν περίπου μήνα, ενημερωθήκαμε από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη μας, τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ότι  έχει εγκριθεί και η σχετική διακήρυξη από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μπορούμε άμεσα να προχωρήσουμε στην υλοποίησή του, πριν από την λήξη της θητείας μας».

Και κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας αναφερόμενος στις προσπάθειες και την  συνεργασία που υπάρχει με την διοίκηση της Περιφέρειας για  να λυθούν σημαντικά ζητήματα του Νομού:

«Με λίγα λόγια «ο κύβος ερρίφθη». Η Ημαθία σύντομα θα έχει το δικό της σύγχρονο, λειτουργικό, φιλικό στο περιβάλλον και στον Ημαθιώτη πολίτη Διοικητήριο.

Με τον Απόστολο Τζιτζικώστα ξεκινήσαμε μαζί να αλλάζουμε σελίδα στην Ημαθία και θα συνεχίσουμε μαζί δυναμικά και αναπτυξιακά, λέγοντας λίγα και κάνοντας πολλά, για την Ημαθία που μας αξίζει»

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας επιθεώρησε έργα

Έργα που ολοκλήρωσε και υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Ημαθία επισκέφτηκε την Πέμπτη ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Ημαθίας Στέργιο Μουρτζίλα και Απόστολο Νεστορόπουλο επισκέφτηκε το Γυμνάσιο Κοπανού στον Δήμο Νάουσας, το οποίο ανακαινίστηκε και αναβαθμίστηκε ενεργειακά με πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακολούθως ο Περιφερειάρχης επισκέφτηκε την εθνική οδό Νάουσας – Σκύδρας, στη διασταύρωση Κοπανού και στην περιοχή της Πατρίδας, όπου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ολοκλήρωσε ήδη μια σειρά από ασφαλτοστρώσεις και βελτιώσεις, τοποθέτησε νέα σήμανση και στηθαία ασφαλείας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το επίπεδο οδικής ασφάλειας του δρόμου.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης πραγματοποίησε αυτοψία στις εργασίες καθαρισμού του ρέματος στα Λευκάδια, που υλοποίησε η Περιφέρεια και έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Στη Βέροια ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε το 6ο και 13ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο επίσης με  πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακαινίστηκε και αναβαθμίστηκε ενεργειακά.

Τέλος ο Περιφερειάρχης επισκέφτηκε τη Σχολή Μετεκπαίδευσης Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας στη Βέροια, όπου προγραμματίζεται η εκπόνηση μελέτης και η έκδοση των απαιτούμενων αδειών, προκειμένου να ανεγερθεί νέο κτίριο κοιτώνων 3.000 τ.μ. Η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη Νάουσα οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Δημάρχου Ηρωικής Πόλης Νάουσας Νίκου Καρανικόλα και στη Βέροια παρουσία του Δημάρχου Βέροιας Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη.

Σε δηλώσεις του ο Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε: «Το έργο που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Ημαθία είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη.

Η ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων της Νάουσας και της Βέροιας, έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες μαθητές πλέον να φοιτούν σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία. Εκτός από τις σχολικές υποδομές αξιοποιούμε εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, προκειμένου να ενισχύσουμε την οδική ασφάλεια σε εθνικές και επαρχιακές οδούς και να βελτιώσουμε τις συνθήκες μετακίνησης των συμπολιτών μας, αλλά και των επαγγελματιών και των επισκεπτών στην Κεντρική Μακεδονία. Στον κομβικό οδικό άξονα, τόσο για την Ημαθία, όσο και για την Πέλλα, που συνδέει τη Νάουσα με τη Σκύδρα, ήδη έχουμε ολοκληρώσει μια σειρά από παρεμβάσεις, που βελτίωσαν σημαντικά τις συνθήκες και την ποιότητα της μετακίνησης, ενώ προχωρήσαμε και στις μελέτες, προκειμένου και τα τελευταία τμήματα του δρόμου να αποκατασταθούν και να βελτιωθούν.

Και βέβαια στις προτεραιότητές μας είναι η αντιπλημμυρική προστασία της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα πολλαπλασιάζονται και απαιτείται διαρκής και συνεχώς μεγαλύτερη προσπάθεια από όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου τα αντιπλημμυρικά έργα να ολοκληρωθούν, να συντηρηθούν και να ενισχυθούν. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί σήμερα δεκάδες αντιπλημμυρικά έργα, τόσο σε επίπεδο υποδομής, όσο και σε επίπεδο συντήρησης και βελτίωσης. Ο καθαρισμός και η συντήρηση του ρέματος στα Λευκάδια είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες δεν περιοριζόμαστε στη θωράκιση μόνο των αστικών κέντρων, αλλά και των αγροτικών περιοχών, προκειμένου να προστατεύσουμε πρωτίστως τη ζωή των συμπολιτών μας και ακολούθως τις περιουσίες τους και το φυσικό περιβάλλον.

Τέλος επισκέφτηκα σήμερα τη Σχολή Αστυνομίας στη Βέροια. Ένα κόσμημα για την πόλη, ένα κόσμημα για την Κεντρική Μακεδονία, για το οποίο αισθάνομαι υπερήφανος, καθώς ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διεκδικήσαμε, στηρίξαμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε αυτή τη δομή διαχρονικά. Ξεκινώντας τη μελέτη για την ανέγερση του νέου κτιρίου των κοιτώνων κάνουμε το πρώτο βήμα, για την περαιτέρω αναβάθμιση της Σχολής και της ποιότητας σπουδών των Ελλήνων αστυνομικών”.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (21/2/22)