ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η αγορά της Βέροιας!

ΕΩΣ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΟΙ ΤΖΙΡΟΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ. ΝΑΥΑΓΗΣΕ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ «OPENMALL» ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ. ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΑ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑ-ΤΣΙΠΟΥΡΙΔΟΥ.

Δραματική είναι κατάσταση που υπάρχει στο εμπορικό κόσμο της Βέροιας. Μετά την περίοδο των γιορτών που υπήρξε μια σχετική αγοραστική κίνηση, σήμερα οι τζίροι κινούνται ακόμα και σε μηδενικό επίπεδο, παρότι σήμερα διανύουμε μια μακρά εκπτωτική περίοδο.

Η απογοητευτική εικόνα της αγοράς οφείλεται στις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία δύο χρόνια, όχι μόνο από την πανδημία που περιόρισε πολλές κοινωνικές δραστηριότητες, αλλά και με τις ανατιμήσεις του τελευταίου εξαμήνου στην ενέργεια που επηρέασαν τα κόστη παραγωγής, τα λειτουργικά έξοδα, αλλά και τον περιορισμό της αγοραστική δύναμης των καταναλωτών.

Ακόμη και σήμερα που είναι περίοδος πολύ καλών εκπτώσεων, η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα παραμένει υποτονική, με τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι όχι μόνο στο ύψος των αγορών τους αλλά και στο χρόνο που διαθέτουν για αυτές εντός του εμπορικού καταστήματος.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά της Βέροιας, είναι το «λουκέτο» που έβαλε αλυσίδα καταστημάτων «Zara».

Έτσι ο εμπορικός κόσμος της Βέροιας και όχι μόνο απαιτεί να ληφθούν μέτρα στήριξης  από την κυβέρνηση και προς αυτόν τον σκοπό σήμερα Δευτέρα θα γίνει ευρεία σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη των εμπορικών συλλόγων των όμορων νομών και με την συμμετοχή των οικείων επιμελητηρίων για να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αιτημάτων που θα υποβληθούν στην κυβέρνηση.

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας: Καταστροφικές οι εκπτώσεις και μηδενικοί τζίροι

Πτώση του τζίρου που ξεπερνά το 60% των εμπορικών καταστημάτων της Βέροιας καταγράφει ο Εμπορικός Σύλλογος, σε σχέση με το 2019 (την προ πανδημίας εποχή), ενώ η εκπτωτική περίοδος που ξεκίνησε μετά τις γιορτές και λήγουν στις 28 Φεβρουαρίου, μέχρι στιγμής είναι «καταστροφικές».  

«Δουλέψαμε για λίγες μέρες  πριν τα Χριστούγεννα και μέχρι την Πρωτοχρονιά. Μετά νέκρα!!! Σύγκριση με τις περσινές γιορτές δεν μπορεί να γίνει γιατί είχαμε δουλέψει με takeaway. Αν συγκρίνουμε με το 2019, τότε η μείωση των τζίρων ξεπερνά το 60%» μας είπε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου και πρόσθεσε ότι «οι εκπτώσεις που έχει αυτήν  την στιγμή είναι καταστροφικές. Δεν κυκλοφορεί άνθρωπος. Τα χρήματα των καταναλωτών έφυγαν για τα πετρέλαια. Έκανε και κρύο. Έτσι λίγο η ακρίβεια, λίγο το ρεύμα, είναι χρήματα που έφυγαν από την αγορά. Και είναι λογικό αφού οι πολίτες είχαν μεγαλύτερες ανάγκες. Επίσης αρνητικός παράγοντας είναι και ο περιορισμός των δραστηριοτήτων. Ακόμη και οι καθιερωμένες εκδηλώσεις κοπής της βασιλόπιτας, περιορίστηκαν και έτσι μειώθηκε ένας κύκλος εργασιών. Αν δεν ανοίξουν δραστηριότητες, δεν μπορεί να αλλάξει κάτι στην αγορά».

Σήμερα τηλεδιάσκεψη των Εμπορικών Συλλόγων

Ο εμπορικός κόσμος της Βέροιας και γενικότερα, βρίσκεται σε απόγνωση. Έτσι τα συνδικαλιστικά τους όργανα αναζητούν λύσεις για την ανακούφιση των προβλημάτων. Προς αυτόν τον σκοπό σήμερα Δευτέρα είναι προγραμματισμένη να γίνει σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντροδυτικής Μακεδονίας με τους Προέδρους των Επιμελητηρίων 6 Νομών.   

«Την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου (σήμερα) έχουμε τηλεδιάσκεψη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Κεντροδυτικής Μακεδονίας που αποτελείται από 6 Νομούς με τους Προέδρους των Επιμελητηρίων όπου θα τους καταθέσουμε τις προτάσεις μας γιατί χρειαζόμαστε ενίσχυση από το κράτος» μας είπε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου και πρόσθεσε:

«Δεν μπορούμε μόνοι μας. Τα νούμερα είναι μηδενικά και το ξέρουν πολύ καλά στο κράτος. Τώρα με τις ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές, όταν το βράδυ κλείνουμε ταμείο, ο τζίρος φαίνεται αμέσως στο Υπουργείο Οικονομικών. Επίσης οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Οπότε δεν μπορούν να μας πουν ότι δεν κόβουμε αποδείξεις.   

Ήδη στείλαμε επιστολές στους συναρμόδιους Υπουργούς με τα αιτήματά μας, αλλά ακόμα τίποτα. Τουλάχιστον να μπορέσουμε να βγάλουμε σε αναστολή τους υπαλλήλους μας. Όταν δεν υπάρχει δουλειά, τι να τον κάνεις τον υπάλληλο, ούτε να τον απολύσεις» κατέληξε.

Η Βέροια έμεινε «εκτός» από OpenMall

Με την ευκαιρία της συζήτησής μας με την Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου, ζητήσαμε να μας ενημερώσει για την πολυσυζητημένη, στο παρελθόν, δημιουργίας «Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου», τα ονομαζόμενα OpenMall, στη Βέροια. Ένα πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία», μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Δυστυχώς όμως τα «νέα» δεν είναι ευχάριστα για την ώρα. Η ανάπλαση που έγινε πριν από δύο περίπου χρόνια από τον Δήμο Βέροιας εντός του εμπορικού κέντρου της πόλης, βγάζει «εκτός» την δημιουργία openmallστη Βέροια. Η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας μας εξηγεί:

«Εμείς το ξεκινήσαμε, αλλά αυτό που ζητάει το πρόγραμμα, από τα 2 εκατομμύρια που δίνει, το 70% θα πρέπει να είναι για διαμόρφωση χώρων και υποδομών. Κάτι που εμείς ως Βέροιας τις είχαμε. Το μόνο που έχει απομείνει για τα δικά μας καταστήματα, είναι ο ίδιος χρωματισμός και παρεμβάσεις καλλωπιστικού χαρακτήρα» μας είπε η Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου και τόνισε ότι «εμείς συγκεντρώσαμε υπογραφές ενδιαφερομένων συναδέλφων, αλλά το μπάτζετ ήταν μικρό. Αυτές οι εργασίες που υπολείπονται να γίνουν, δεν μπορούν να καλύψουν τα 2 εκατομμύρια, παρά μόνο 300-400.000 ευρώ. Για παράδειγμα στο εμπορικό κέντρο έχει γίνει πρόσφατα πεζοδρόμηση, αποχετεύσεις και υπογειοποίηση των καλωδίων δικτύων. Προς το παρών δεν μπορεί να γίνει το openmall σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που βάζει το πρόγραμμα χρηματοδότησης. Δεν μπορούμε να ξανασκάψουμε τη Βέροια για έργα τα οποία έχουν ήδη γίνει από τον Δήμο».

Αναφερόμενη η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου για το αν υπάρχει στόχευση στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των βασικών εμπορικών οδών του εμπορικού κέντρου της Βέροιας, μέσω ήπιων παρεμβάσεων τόσο στις προσόψεις των εμπορικών καταστημάτων και σε άλλες ελκυστικές παρεμβάσεις, μας είπε:

«Εμείς είμαστε έτοιμοι από πλευράς μελετών. Απλά θα πρέπει, και θα το κάνουμε, να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση μόνο για την διαμόρφωση της πρόσοψης των καταστημάτων και της τεχνικής υποστήριξης με την εγκατάσταση οθονών στις εισόδους των πεζόδρομων. Η ατυχία μας είναι ότι μόλις ολοκληρώθηκαν τα έργα ανάπλασης του πεζόδρομου, τότε βγήκε το πρόγραμμα χρηματοδότησης openmall».

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (31/1/22)