ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Αυξάνονται τα ποσοστά

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ. ΤΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ. ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ. ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

Με την επιδείνωση της κατάστασης στην εξάπλωση του ιού που ξεκίνησε στην χώρα μας πριν από ένα περίπου μήνα, ο Νομός Ημαθίας ήταν από τους πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που εντάχθηκε στον επιδημιολογικό χάρτη με το «βαθύ κόκκινο».

Τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία, καθώς επίσης και οι νοσηλείες με ότι αυτό συνεπάγεται, για να φτάσουμε σήμερα να παρουσιάζεται μια σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα.

Ο υψηλός δείκτης θετικότητας οφείλεται βασικά στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, είτε σε 1η δόση είτε σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς. Έτσι σήμερα σας παρουσιάζουμε επίσημα στοιχεία από τον επιδημιολογικό χάρτη που παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας και συγκριτικά στοιχεία με τους άλλους έξι (6) Νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με καταγραφή 23 Νοεμβρίου 2011.

Στην 4η θέση θετικότητας

Σύμφωνα με τον επίσημο επιδημιολογικό χάρτη του Govgr, η Ημαθία βρίσκεται στην 4η θέση μεγαλύτερης θετικότητας με 1,32%, με την Θεσσαλονίκη να έχει την πρωτιά με 1,58%. Στις άλλες θέσεις βρίσκονται το Κιλκίς με 1,56% (2η θέση), οι Σέρρες με 1,54% (3η θέση), η Πέλλα με 1,28% (5η θέση), η Πιερία με 1,14% (6η θέση) και η Χαλκιδική με 1,08% (7η θέση).

Με καταγραφή των στοιχείων μέχρι και 23/11/2021, ο γενικός μέσος όρος; Θετικότητας στην χώρα μας είναι 0.97%.

Σε καλό δρόμο οι εμβολιασμοί και «πρωτιά»

Πολύς ο λόγος και δικαιολογημένα το ζήτημα του εμβολιασμού των πολιτών, που αποτελεί την μοναδική επιλογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Ημαθία πριν από λίγες μέρες είχε ολοκληρωμένη εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 50% του πληθυσμού της.

Όμως μετά τα νέα αυστηρότερα μέτρα που εφαρμόζονται το τελευταίο διάστημα και αφορούν τους ανεμβολίαστους, η ροή των εμβολιασμών αυξήθηκε. Μέχρι και τις 23 Νοεμβρίου 2021 η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον με την 1η δόση στην Ημαθία, το ποσοστό αυξήθηκε στο 57,45% και αποτελεί «πρωτιά»  μεταξύ των επτά Νομών της Περιφέρειας  Κεντ5ρικής Μακεδονίας.   Στην συνέχεια ακολουθούν η Θεσσαλονίκη (57,26%), η Πέλλα (55,23%), η Χαλκιδική (55,20%), οι Σέρρες (53,68%), η Πιερία (49,99%) και το Κιλκίς (48,76%).

Στο συνολικό ποσοστό τουλάχιστον με την 1η δόση στην χώρα μας είναι 65,90%.

Ψηλά και οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί

Η ενθαρρυντική εικόνα παρουσιάζεται και στους πλήρως εμβολιασμένους. Και στην περίπτωση αυτή πριν λίγες βδομάδες το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών στην Ημαθία ήταν κάτω από το 50%. Με τα στοιχεία που παρουσιάζει στις 23 Νοεμβρίου ο επιδημιολογικός χάρτης, αυτό το ποσοστό ανήλθε στο 53,70% και είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των επτά Νομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την Θεσσαλονίκη να έχει την πρωτιά με ποσοστό 54,06%.

Οι άλλοι Νομοί έχουν ποσοστά ολοκληρωμένων εμβολιασμών ως εξής: Χαλκιδική 51,65%, Πέλλα 50,84%Σέρρες 50,04%, Πιερία 46,22% και 45,13%, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι στην επικράτεια ανήλθαν στο 62,18%.  

Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων στην Ημαθία

Τέλος στον 7ήμερο κινητό μέσο όρο κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, την τελευταία βδομάδα με καταγραφή στις 23 Νοεμβρίου 2021, ο Νομός Ημαθίας είχε 87,3 κρούσματα κατά μέσο όρο. Σε σχέση με τους άλλους Νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η περιοχή της Ημαθίας βρίσκεται σε μια μεσαία, αλλά και σταθερή τάση.

Την πρωτιά την έχει η Θεσσαλονίκη με 102 κρούσματα και ακολουθούν το Κιλκίς με 92,5, η Πέλλα με 89, η Ημαθία, όπως προαναφέραμε με 87,3, οι Σέρρες με 80,6, η Πιερία με 78,9 και η Χαλκιδική με 69,7, ενώ ο μέσος όρος στην επικράτεια είναι 61,2.

Στο «βαθύ κόκκινο» η χώρα

Σε 27 ανέρχονται πλέον οι Νομοί που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο». Τις τελευταίες μέρες στον επιδημιολογικό χάρτη λόγω αυξημένης διασποράς του κορωνοϊού, προστέθηκαν άλλοι τρεις Νομοί, μιας στο πορτοκαλί, ενώ σε δύο παρατηρείται βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών.

Γρεβενά, Άρτα και Αιτωλοακαρνανία, αλλάζουν χρώμα και από το επίπεδο 4 (κόκκινο), πηγαίνουν στο επίπεδο 5 (βαθύ κόκκινο), τα Χανιά από το επίπεδο 2 (κίτρινο) στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί).

Από επίπεδο 5 (βαθύ κόκκινο), μετακινείται στο επίπεδο 4 (κόκκινο) η Μεσσηνία και από το επίπεδο 4 (κόκκινο) στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) η Θεσπρωτία.

Οι 27 περιοχές της χώρας οι οποίες είναι πλέον σε βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) είναι:

Θεσσαλονίκη, Αρκαδία, Άγιον Όρος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Έβρος, Πέλλα, Ξάνθη, Δράμα, Μεσσηνία, Σέρρες, Τρίκαλα, Καβάλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Ιωάννινα, Φθιώτιδα, Θάσος, Λέσβος, Γρεβενά, Άρτα, Αιτωλοακαρνανία.

Πλήρης η ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Βέροιας

Η πίεση που ασκείται στο υγειονομικό σύστημα, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και το Νοσοκομείο Βέροιας. Τα δέκα (10) κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), είναι γεμάτα από διασωληνωμένους συμπολίτες μας. Ενίοτε μειώνονται στους οκτώ, αλλά πολύ σύντομα ξαναγεμίζουν. Το …ευχάριστο είναι ότι στο Νοσοκομείο Βέροιας δεν υπάρχει διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ.

Όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία του, πέρα από την κόπωση των γιατρών και των νοσηλευτών από την υπερένταση και το τεράστιο ενδιαφέρον που δείχνουν για τους ασθενείς, φαίνεται ότι τα κενά που προέκυψαν από την αναστολή του νοσηλευτικού προσωπικού που δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί, δεν δημιουργούν πρόβλημα, μιας και καλύπτονται τα κενά με την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.

Από τους εξήντα (60) περίπου εργαζόμενους όλων των κλάδων στο Νοσοκομείο Βέροιας που βγήκαν σε αναστολή, επέστρεψαν περισσότεροι από 15 καθώς εμβολιάστηκαν.

Κίνηση στήριξης για τους εργαζόμενους σε αναστολή 

Πλησιάσουν οι γιορτινές μέρες και οι εργαζόμενοι σε αναστολή των Νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας, θα αναγκαστούν να τις περάσουν κάτω από δύσκολες συνθήκες καθώς στερούνται τους μισθούς τους. Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι μια κακή ανάμνηση γι αυτούς.

Όμως υπάρχουν και κάποιοι συντοπίτες που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να τους στηρίξουν αυτές τις δύσκολες μέρες. Δημιουργήθηκε μια εξαμελής Συντονιστική Επιτροπή η οποία καταβάλει προσπάθειες για να συγκεντρωθούν χρήματα και τρόφιμα ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι των δύο Νοσοκομείων που για λόγους μη εμβολιασμού βρίσκονται σε αναστολή.

Μάλιστα δόθηκε στη δημοσιότητα ανοιχτή επιστολή-κάλεσμα προς όλο τον κόσμο να βοηθήσουν αυτούς τους εργαζόμενους. Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμοι-ες κύριοι και κυρίες,

Όπως ίσως γνωρίζετε, τον τρίτο μήνα διανύουν οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή, στερούμενοι τον μισθό τους και του παραμικρού βοηθήματος.

Θυμίζουμε πως οι άνθρωποι αυτοί πρόσφεραν στο ΕΣΥ χρόνια και χρόνια απ’ τη ζωή τους. Όσο περνάει ο καιρός θα αποδεικνύεται και θα καταλαβαίνουν όλοι πόσο άδικη είναι αυτή η κατάσταση και πόσο διαλυτική για το ΕΣΥ και τους ανθρώπους που το χρειαζόμαστε.

Πρόκειται για εργαζόμενους στον χώρο της υγείας, που αν μη τι άλλο, έχουνε πολύ καλή γνώση του τι σημαίνει εμβολιασμός, αλλά και του τι σημαίνει υποχρεωτικότητα. Δίνουν λοιπόν έναν αγώνα που έχει να κάνει με το δικαίωμα στην έντιμη επιστημονική στάση και την ελευθερία της επιλογής.

Σε αυτόν τον αγώνα, καλούμαστε όλοι μας να συμμετέχουμε, ξεκινώντας από το πιο απλό, να παραμείνουμε άνθρωποι.

Σε λίγο μπαίνουμε σε μέρες γιορτινές.

Οι υγειονομικοί που χειροκροτήσαμε βρίσκονται στον δρόμο, και κάποιοι πλέον ζουν χωρίς τα στοιχειώδη.

Για λόγους διακριτικότητας και σεβασμού των προσώπων των αδελφών μας, δεν θέλουμε να εισέλθουμε σε λεπτομέρειες.

Όμως, το αίσθημα της αγάπης, της συμπόνιας και της επιθυμίας να σταθούμε δίπλα στον πόνο του πλησίον μας, μας προθυμοποιεί να μην μείνουμε απαθείς θεατές.

Καλούμαστε όλοι να τους βοηθήσουμε, σιωπηλά και διακριτικά, με οικονομικά μέσα, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης κλπ. να μην πεινάσουν.

Απευθύνουμε έκκληση και σε σας για να βοηθήσετε, με όποιον τρόπο μπορείτε.

Ακόμη και με ένα ευρώ αν μπορεί κάποιος να συνδράμει, ας μην ντραπεί και ας μη διστάσει.

Εμείς ας κάνουμε το ανθρώπινο και ο Κύριος θα προσθέσει τα υπόλοιπα κατά την ανεξιχνίαστη σοφία και δύναμή Του.

Η χαρά της βοήθειας φέρνει τον παράδεισο στην καρδιά μας.

Επίκεντρο ο άνθρωπος... η ενίσχυση των συνανθρώπων μας που μας έχουν ανάγκη... Η συμμετοχή όλων είναι επιβεβλημένη… Είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ, γιατί οι ανάγκες των συνανθρώπων μας είναι πολύ μεγάλες..

Με την προσμονή και την ελπίδα της ανταπόκρισής σας, σας ευχόμαστε Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα.

Οι Υγειονομικοί σε αναστολή ΤΟΥ Γ.Ν.ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ Γ.Ν.ΝΑΟΥΣΑΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΓΩΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΗΛ. 6953074983

ΠΟΥΡΛΙΔΑ ΜΑΡΙΑ ΤΗΛ. 6973010137

ΚΑΡΥΩΤΗ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ ΤΗΛ. 6934559238

ΚΑΡΟΛΙΔΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΤΗΛ. 6938671883

ΑΝΘΡΑΚΕΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΗΛ.6907472423

ΣΙΔΕΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΗΛ. 6981865560

Βασίλης Διαμαντόπουλος: Εμπιστευτείτε τον γιατρό σας και την επιστήμη

Για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο Νομός μας και η χώρα μας με την πανδημία, αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Βασίλης Διαμαντόπουλος. Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας είπε ότι το «μοναδικό όπλο είναι ο εμβολιασμός γιατί η πρόληψη προηγείται της καταστολής. Αυτήν την στιγμή παρατηρούμε ότι γίνεται μια επανεκκίνηση με τους πολίτες να εμβολιάζονται, ενώ κλείστηκαν αρκετά ραντεβού για την συνέχεια» μας είπε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας και τόνισε ότι «οι πολίτες που είναι διστακτικοί με το εμβόλιο, πρέπει να εμπιστευτούν τον γιατρό τους και την επιστήμη. Υπάρχει μηδενικός κίνδυνος, ενώ απεναντίας προσφέρει μεγάλη προστασία από τον κορωνοϊό».

Καταλήγοντας, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος μας επισήμανε πως «πρέπει να παρθούν πιο αυστηρά μέτρα για να αντιμετωπιστεί το κύμα πανδημίας. Δεν γίνεται λόγος για Lockdown, αλλά η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμη εφόδιο για την αποφυγή των μολύνσεων και της διασποράς του κορωνοϊού».    

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΒΕΡΟΙΑ" (29/11/21)