ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Αρρώστησε η… φύλαξη!

ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΥΛΑΞΗΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ. ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΕΣ!

- Τέσσερις μήνες χωρίς φύλαξη
- Ενστάσεις ακύρωσαν τον πρώτο διαγωνισμό
- Τον Σεπτέμβριο ο νέος διαγωνισμός
- Γιατροί: "Γίναμε σάκος του μποξ"

Σοβαρότατο πρόβλημα με την φύλαξη και την τάξη υπάρχει στο Νοσοκομείο Βέροιας. Το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα επιθετικών και επικίνδυνων φραστικών επιθέσεων σε γιατρούς, οι κλοπές και οι δολιοφθορές αυξάνονται δραματικά, σε βαθμό επικινδυνότητας όχι μόνο για το επιστημονικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου, αλλά και για τους συνοδούς των ασθενών.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη υπηρεσίας φύλαξης (security) καθώς η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία τέλειωσε πριν 4 μήνες περίπου και η νέα προκήρυξη δεν ολοκληρώθηκε.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΚΥΡΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Να πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Η σύμβαση με την εταιρεία φύλαξης τέλειωσε πριν από πέντε μήνες. Όμως η διοίκηση του Νοσοκομείο έδωσε, όπως δικαιούνταν, παράταση ενός μήνα. Παράλληλα είχε προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επόμενο χρόνο στον οποίο συμμετείχαν, σύμφωνα με πληροφορίες μας, τέσσερις εταιρείες.

Στην τελική φάση αξιολόγησης προκρίθηκαν οι δύο από τις τέσσερις εταιρείες. Η μία εξ αυτών που προκρίθηκε, έκανε προσφορά κάτω από την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την οποία έκανε αποδεκτή η διοίκηση (υπό την προεδρεία του προηγούμενου Διοικητή Νίκου Χατζηδημητρίου) του Νοσοκομείου. Τότε η άλλη εταιρεία φύλαξης κατέθεσε ένσταση, την οποία η διοίκηση του Νοσοκομείου την απέρριψε.

ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Όμως με την ανάληψη της νέας διοίκησης υπό την προεδρεία της Αναστασίας Μπούρτσου, έγινε εκ νέου εξέταση των φακέλων και αποτέλεσμα να κριθούν και οι δύο προσφορές ελλιπείς. Έτσι ο πρώτος διαγωνισμός κρίθηκε άγονος και προκηρύχθηκε νέος ο οποίος θα ολοκληρωθεί στις αρχές του Σεπτέμβρη.

«Ο νέος διαγωνισμός συμπεριλαμβάνει όρους προσαρμοσμένους στις ανάγκες του Νοσοκομείου. Επιπλέον με το νέο καθεστώς στον διαγωνισμό εντάσσεται και το Νοσοκομείο Νάουσας»μας είπε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Αναστασία Μπούρτσου.

Έτσι το Νοσοκομείο της Βέροιας για ένα διάστημα εννιά, τουλάχιστον, μήνες δεν θα έχει φύλαξη από εταιρεία security, η οποία με το προσωπικό της μπορεί να μην έχει δικαίωμα δραστικής παρέμβασης, ωστόσο με την παρουσία της λειτουργεί αποτελεσματικά στην ψυχολογία και στην αποτροπή περιστατικών επίθεσης, κλοπών και δολιοφθορών.

ΔΥΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟ

«Πράγματι υπήρξαν δύο περιστατικά στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου με δολιοφθορές σε αυτοκίνητα γιατρών. Να διευκρινίσω πως αυτά τα δύο περιστατικά δεν έχουν σχέση με ασθενείς του ΟΚΑΝΑ.

Από κει και πέρα το άλλο περιστατικό που έγινε από ειδικής κατηγορίας ασθενή σε βάρος γιατρού, νομίζω πως δεν μπορεί να αποτελέσει φαινόμενο έλλειψης φύλαξης και προστασίας, αλλά ως κάτι το ιδιαίτερο, το ξεχωριστό»μας είπε η Διοικητής του Νοσοκομείου η οποία μας τόνισε πως «ζήτησα από την Αστυνομική Διεύθυνση να υπάρχει συχνότερη παρουσία της ομάδας ΔΙΑΣ στο Νοσοκομείο και η διοίκησή της ανταποκρίθηκε στην έκκλησή μας».

Οι γιατροί με τους οποίους μιλήσαμε, μας επισήμαναν την «ελλιπή φύλαξη των νοσοκομείων» και το πρόβλημα που υπάρχει, καθότι λόγω της απουσίας φύλαξης «οι ιατροί έχουν καταστεί έρμαια της διάθεσης των ασθενών και επισκεπτών».

ΕΝΙΩΘΑΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η Διοικητής του Νομαρχιακού Νοσοκομείου μπορεί να θεωρεί μικρής έκτασης τα κρούσματα αυτά, θεωρώντας υπερβολή τα σχόλια για «ξέφραγα αμπέλια, κ.λ.π.», ωστόσο για την κοινή γνώμη το πρόβλημα είναι «ζωηρό».

Οι ασθενείς και οι συνοδοί ένοιωθαν ασφάλεια με την παρουσία του προσωπικού της εταιρείας φύλαξης, υπήρχε τάξη σε ώρες κοινής ησυχίας και τήρησης των ωραρίων επισκεπτηρίου. Δυστυχώς η δική της καλή διάθεση και κυρίως του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δεν επαρκούν για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Δυστυχώς σ΄ αυτό νοσηλεύονται και το επισκέπτονται διαφόρων κατηγοριών συνάνθρωποί μας που πολλές φορές γίνονται επικίνδυνοι.