ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Το ροδάκινο σε ρυθμούς... Ρωσίας

- ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

- ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΠΙΕΣΑΝ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ

Το ευτύχημα είναι πως παρά τις αντίθετες προβλέψεις, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας δεν επηρέασε την απορρόφηση των ροδακίνων. Το τελευταίο διάστημα ακούγονταν έντονα πως οι εξαγωγικοί φορείς δεν μπορούν να προωθήσουν τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα άλλα νωπά προϊόντα της εποχής και τα αποθήκευαν στα ψυγεία τους.

Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει. Όπως δείχνουν τα στοιχεία που αντλήσαμε από το Τελωνείο Βέροιας, η απορρόφηση των ροδακίνων είναι διασφαλισμένη, με την μεγαλύτερη αγορά να είναι αυτή της Ρωσίας και στην συνέχεια των άλλων χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, όπως είναι η Ουκρανία και ην Μολδαβία.

Καλή χρονιά το 2014

Πολύ καλή μπορεί να χαρακτηριστεί η φετινή χρονιά καθώς δεν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα από καρπόπτωση, καρπόδεση και παγετούς. Έτσι το ροδακινο από την αρχή της συγκομιδής του ήταν σε αφθονία. Μόνο οι τελευταίες χαλαζοπτώσεις μείωσαν σε κάποιο βαθμό την ποσότητα, αλλά ήδη η εικόνα στις αγορές έχει διαμορφωθεί.

Αυτό δείχνουν και τα συγκριτικά νούμερα των εξαγωγών. Ζητήσαμε και πήραμε από το Τελωνείο Βέροιας τους αριθμούς εξαγωγών των τελευταίων τριών χρόνων, προς την Ρωσία, την Ουκρανία και την Μολδαβία.

Το 2012 που θεωρήθηκε μια καλή χρονιά σε στρεμματική απόδοση, για το διάστημα 16 Ιουνίου έως και 22 Ιουνίου, από το Τελωνείο Βέροιας έφυγαν 207 φορτηγά για την Ρωσία, 104 για την Ουκρανία και 41 για την Μολδαβία.

Για την ίδια βδομάδα της περσινής παραγωγικής χρονιάς (2013), παρουσιάζεται μια  πτώση στις εξαγωγές. Αυτό οφείλεται στην μειωμένη παραγωγή λόγω των παγετών που είχαμε στην Ημαθία. Έτσι από το Τελωνείο Βέροιας έφυγαν 164 φορτηγά ψυγεία για την Ρωσία, 47 για την Ουκρανία και 17 για την Μολδαβία.

Φέτος, όπως προαναφέραμε, υπάρχει μεγάλη αύξηση στην παραγωγή των επιτραπέζιων ροδακίνων και νεκταρινιών. Όμως παράλληλα μεγαλώνει και η αγορά της Ρωσίας. Αυτό δείχνουν τουλάχιστον τα στοιχεία από το Τελωνείο Βέροιας. Για την αντίστοιχη βδομάδα του 2014, τον δρόμο για την αγορά της Ρωσίας πήραν 219 φορτηγά-ψυγεία, 35 για την Ουκρανία και 35 για την Μολδαβία.   

Μοναδικό πρόβλημα η τιμή

Η απορρόφηση της ροδακινοπαραγωγής εξελίσσεται σε πολύ καλούς ρυθμούς και χωρίς προβλήματα έλλειψης αδειών φορτηγών-ψυγείων για την μεταφορά τους στις αγορές των ανατολικών αγορών.

Το μοναδικό πρόβλημα είναι η τιμή τους η οποία είναι πολύ χαμηλή και πολύ δύσκολα αφήνει κέρδος στους ροδακινοπαραγωγούς. Άλλωστε το κόστος παραγωγής είναι τέτοιο, που τα 25-30 λεπτά που τα αγοράζουν οι έμποροι, μόλις που το καλύπτουν. Εάν πάει κάτι στραβά στην ομαλή συγκομιδή και διακίνηση, τότε οι ροδακινοπαραγωγοί θα είναι «μέσα».

«Δεν υπάρχουν μεγάλα αποθέματα γιατί βγαίνουμε στις αγορές με χαμηλότερες τιμές» μας λέει ο Χρήστος Γιαννακάκης, Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας και Διευθυντικό στέλεχος της VENUS Grovers.

«Οι χαμηλές τιμές είναι αποτέλεσμα της πίεσης που δεχόμαστε κυρίως από τους Ισπανούς και δευτερευόντως από τους Ιταλούς» διευκρινίζει ο Χρήστος Γιαννακάκης.

Αναφερόμενος στο μέγεθος που επηρέασε τις εξαγωγές η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, ο Χρήστος Γιαννακάκης μας είπε πως «ο πόλεμος και η οικονομική κρίση, σίγουρα επηρέασαν σε κάποιο βαθμό την κατανάλωση ροδακίνων, ιδιαίτερα στην Ουκρανία. Μετά από την διεπαγγελματική συμφωνία που πέτυχε για πρώτη φορά η Κοινοπραξία των Ομάδων Παραγωγών με τους μεταφορείς, δόθηκαν 650 τριγωνικές άδειες διέλευσης φορτηγών τρίτων χωρών στο Επιμελητήριο, για να καλύπτονται οι ανάγκες μεταφοράς των επιτραπέζιων ροδακίνων».

Το Ημαθιώτικο ροδάκινο έχει κατακτήσει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο στην Ρώσικη και δη γειτονικών της χωρών, αγορά. Ιδιαίτερα η Ρώσικη αγορά χαρακτηρίζεται εξαιρετική, αν και είναι αυστηρή στις προδιαγραφές της, κάτι που σε γοργούς ρυθμούς τηρούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και γενικότερα οι εξαγωγείς.

Η κίνηση για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και ειδικά ένα δίκτυο διανομής, ανήκει σε συνεταιριστική πρωτοβουλία.

«Πάνω από 50% της παραγωγής των επιτραπέζιων ροδάκινων εξάγεται και δεν είναι απλώς σημαντική αγορά αλλά είναι ζήτημα ζωής και βιωσιμότητας της καλλιέργειας, να κρατήσουμε αυτή τη βασική αγορά, η οποία παρουσιάζει ιδιαιτερότητες» καταλήγει ο κ. Γιαννακάκης.