ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Covid free για την αγορά της Βέροιας

ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ. ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ. ΤΙ ΛΕΝΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ  ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (5/4/2021)

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Μετά τη μετάθεση του στόχου της 29ης Μαρτίου, ανοίγει σήμερα Δευτέρα 5 Απριλίου το λιανεμπόριο με τους προβλεπόμενους περιορισμούς προστασίας που συμπεριλαμβάνονται στο clickawayκαι clickinshopκαι παράλληλα συμπαρασύρει και τις άλλες δραστηριότητες.

Με τα πρώτα βήματα ανοίγματος της αγοράς να έγιναν την προηγούμενη βδομάδα με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, κυβέρνηση και επιστήμονες βαδίζουν με στόχο την σταδιακή «χαλάρωση» των μέτρων του lockdown με ορίζοντα το Πάσχα.

Πάντως οι μέρες που ακολουθούν αποτελούν κρας τεστ για την απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί με το άνοιγμα και του λιανεμπορίου, προκειμένου να διαφανεί πόσο κοντά βρισκόμαστε στην υλοποίηση του επόμενου στόχου που είναι το άνοιγμα των σχολείων (Γυμνασίων και των Λυκείων στις 12 Απριλίου και για τα Δημοτικά, το κουδούνι σχεδιάζεται να χτυπήσει ξανά στις 19 Απριλίου) και της εστίασης. Αν μπορούσε να συνοψιστεί σε μία φράση το κυβερνητικό σχέδιο αυτή θα είναι «Κωδικός Πάσχα», αφού ανεξάρτητα από τις συζητήσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες, η επιθυμία είναι το Πάσχα η αγορά να λειτουργεί πλήρως (έστω και με συγκεκριμένους κανόνες).

Θα τηρηθούν τα μέτρα προστασίας για να μην ξανακλείσει το λιανεμπόριο

Επανέναρξη, λοιπόν από σήμερα για το λιανεμπόριο πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων με τη χρήση ειδικού κωδικού άπαξ και ως τρεις ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού, με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού, click in shop. Εντός του καταστήματος, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση» είπε αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων.

«Είναι ευχάριστο γεγονός ότι ξεκινάει η επανέναρξη λειτουργίας του λιανεμπορίου το οποίο ταλαιπωρήθηκε τόσο πολύ. Ελπίζουμε όχι μόνο να μην ξανακλείσει, αλλά απεναντίας σύντομα να επανέλθουμε στην κανονικότητα» μας είπε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά-Πλιάτσικα Τσιπουρίδου. 

Όμως το λιανεμπόριο ανοίγει ενώ το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται στο αποκορύφωμά του και γι αυτό απαιτείται ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή ώστε να δημιουργηθεί μια covid free αγορά και covid free shops.

«Εμείς θα φροντίσουμε να προμηθευτούμε rapidtestsγια 400 μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας και άλλα 250 περίπου για τους εργαζόμενους στα καταστήματα. Επίσης ο καθένας ατομικά θα πάρει και το selftestπου θα διανέμεται δωρεάν, ώστε να γίνεται τακτικός έλεγχος των καταστηματαρχών και των εργαζομένων τους» μας επισήμανε η Αθηνά Πλιάτσικα Τσιπουρίδου και συμπλήρωσε πως «στα όποια έξοδα θα απαιτηθούν, αν χρειαστεί μπορεί να ζητήσουμε και την συνδρομή του Επιμελητηρίου, το οποίο ποτέ δεν μας αρνήθηκε την στήριξή του».

Κώστας Σαμανίδης: Εκτιμώ το άνοιγμα της εστίας μετά το Πάσχα

Οι οικονομικές εξελίξεις σε λιανεμπόριο και εστίαση είναι στο επίκεντρο τις τελευταίες μέρες. Αναφορικά με την εστίαση, στο νέο πρόγραμμα επανεκκίνησης ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι και 100.000 ευρώ θα μπορούν να πάρουν περίπου 34.000 επιχειρήσεις του κλάδου.

Θα δοθεί δηλαδή ένα κεφάλαιο επανεκκίνησης σε μορφή ενίσχυσης. Αυτή θα ισούται με το 7% του τζίρου του 2019 για την αγορά πρώτων υλών. Βασική προϋπόθεση είναι η πτώση τζίρου τουλάχιστον 30%. Για όσες επιχειρήσεις έκαναν έναρξη εργασιών μέσα στο 2020, δε θα υπάρχει κανένα κριτήριο, αλλά η ενίσχυση θα υπολογιστεί βάσει ενός άλλου αλγορίθμου. Ακόμα, μέχρι τις 31/12/2021, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει προσκομίσει όλα τα τιμολόγια από τις αγορές των προϊόντων. Σε περίπτωση που το ποσό δε συμπληρωθεί, η διαφορά πρέπει να επιστραφεί.

«Είμαστε ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Επί μήνες παραμένουμε κλειστά με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται διαρκώς. Βέβαια δόθηκαν κάποιες ενέσεις με επιστρεπτέες και μειώσεις ενοικίων, αλλά αυτά δεν επαρκούν» μας είπε ο Πρόεδρος του Σωματείου Σωματείο Ιδιοκτητών Καφετεριών - Κέντρων Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας Βέροιας Κώστας Σαμανίδης και συμπλήρωσε:

«Γίνεται λόγος για άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους στις 19 Απριλίου. Κρατώ επιφυλάξεις γι αυτό. Πιστεύω ότι θα ανοίξουν την εστίαση μετά το Πάσχα. Άλλωστε «κάτι λέει» το γεγονός ότι η πλατφόρμα για την επιχορήγηση της εστίασης για αγορά πρώτων υλών θα ανοίξει γύρω στις 10 Μαΐου και οι αιτήσεις μπορούν γίνονται μέχρι τις 31 Ιουλίου. Η πληρωμή θα γίνει αμέσως μετά την έγκριση της αίτησης».

Αθανά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου: Χρειαζόμαστε μια γενναία επιδότηση

Στα πρόγραμμα θα συμπεριληφθούν και οι εποχικές επιχειρήσεις της εστίασης, ενώ για πρώτη φορά εντάσσονται και οι επιχειρήσεις franchise της εστίασης. Αντίθετα σε συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου. Για μία ακόμη φορά μένουν «απ΄ έξω» και θα το διαπιστώσετε παρακάτω.

«Σωστά όλοι έπεσαν πάνω στην εστίαση, αλά και το λιανεμπόριο θέλει ειδική διαχείριση. Για να ανοίξουμε τα καταστήματά μας, θέλουμε εμπόρευμα της εποχής, ενώ τα κλείσαμε με χιλιάρες εμπόρευμα στις αποθήκες. Ναι μεν ανοίγαμε, αλλά ήταν πολύ μικρό το ποσοστό που πουλούσαμε. Από την στιγμή που δεν υπάρχουν δραστηριότητες, όπως γάμοι, βαπτίσεις πανηγύρια, είναι λογικό να μην γίνονται αγορές. Για εμάς από τις δραστηριότητες και κοινωνικές εκδηλώσεις των πολιτών ανεβαίνει ο τζίρος μας» μας επισημαίνει η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας και συνεχίζει:

«Χρειαζόμαστε μια γενναία επιδότηση. Όχι μόνο επιστρεπτέες προκαταβολές που πρέπει να τις δώσουμε πίσω και δεν ξέρουμε πως θα τις δώσουμε και πότε. Γι αυτό πρέπει να βγει ένα πρόγραμμα μόνο για το λιανεμπόριο που θα καλύψει αγορές εμπορευμάτων. Ιδιαίτερα για τα καταστήματα λιανεμπορίου, οι αγορές τους σε μέγεθος χρημάτων είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές της εστίασης. Άλλωστε τα ίδια προβλήματα έχουν και οι προμηθευτές μας που αδυνατούν να μας καλύψουν».

Ανάσα η επιδότηση της Περιφέρειας μέσω ΕΣΠΑ

Το πρόγραμμα «Διέξοδος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, αποτέλεσε πραγματική ανάσα στις τις επιχειρήσεις. Πρωταρχικός στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν να παρασχεθεί στοχευμένα, δημόσια στήριξη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στην αγορά θα υπάρξει επαρκής ρευστότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Στο πλαίσιο αυτό, η συγκεκριμένη δράση αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη εξόδων τους.

Πιο συγκεκριμένα η Δράση επιχορήγησε μια επιχείρηση με ποσό ίσο με το 50% των εξόδων του 2019. Το όριο επιχορήγησης είναι από 5.000 € κατ’ ελάχιστο έως 50.000,00€ μέγιστο. Δηλαδή δεν μπορούν να συμμετέχουν οι επιχειρήσεις με έξοδα κάτω από 10.000 € ενώ οι επιχειρήσεις με έξοδα πάνω από 100.000 € θα επιδοτηθούν με 50.000 €.

H συνολική Δημόσια Δαπάνη της Δράσης ανέρχεται σε 200 εκ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ε.Ε. και από Εθνικούς Πόρους, ενώ υλοποιείται από την EYΔ/ΕΠ-ΠΚΜ και τον Ενδιάμεσο Φορέα (ΕΦ)-ΕΦΕΠΑΕ (KEΠΑ-ΑΝΕΜ ΑΜΚΕ ο αρμόδιος εταίρος υλοποίησης, του ΕΦΕΠΑΕ).

Το λιανεμπόριο έμεινε απ΄ έξω από την «Διέξοδο»

Και στην περίπτωση το λιανεμπόριο έμεινε απ΄ εξω από το πρόγραμμα «Διέξοδος». Και η Πρόεδρος του Εμπορικούς Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Πλιάτσικα Τσιπουρίδου μας εξηγεί:

«Κανένα εμπορικό κατάστημα της Βέροιας δεν πήρε χρήματα από το πρόγραμμα «Διέξοδος». Θα μπορούσε η Περιφέρεια να μοιράσει πιο ορθολογικά τα χρήματα για να πάρει και το λιανεμπόριο. Έβαλαν ως κριτήριο το β΄ τρίμηνο (Απρίλιος, Μάϊος, Ιούνιος) του 2020 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Εμείς το δεύτερο τρίμηνο, αρχές Μαΐου ανοίξαμε και είχε πραγματικά δουλειά. Τον Μάρτιο που ήμασταν κλειστά δεν μας συμπεριέλαβε».

Αντίθετα ικανοποίηση υπάρχει στους επιχειρηματίες εστίασης και άλλων επιχειρήσεων που πήραν επιδότηση από 5.000 έως 50.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Διέξοδος».

«Τα μπαράκια και τα clubπου δεν άνοιξαν καθόλου τον Μάιο και τον Ιούνιο πήραν χρήματα γιατί εμφάνισαν 100% πτώση τζίρου. Αντίθετα οι καφετέριες που είχαν ανοίξει τον Μάιο και τον Ιούνιο, έκαναν τζίρους. Γι αυτό και έμειναν έξω από την χρηματοδότηση. Αρκετοί από την αμιγώς εστίαση, το φαγητό, πήραν επιδότηση, γιατί με το άνοιγμα δεν δούλεψαν καλά το φαγητό»μας είπε ο Πρόεδρος του Σωματείου Σωματείο Ιδιοκτητών Καφετεριών - Κέντρων Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας Βέροιας Κώστας Σαμανίδης.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (5/4/2021)