ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

«Άμα δεν κάνεις τίποτα, σ' αγαπάνε όλοι, γιατί δεν θίγεται κανείς»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΠΑ ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ "Κ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ

Στις 31 Αυγούστου παραδίδει την προεδρία της ΚΑΠΑ του Δήμου Βέροιας, ύστερα από τρία χρόνια παραμονής σ' αυτόν τον θώκο, αφού ούτως ή άλλως δεν κατέβηκε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφιος με κανένα συνδυασμό, ούτε θέλησε, όπως πολλοί τον παρότρυναν, να διεκδικήσει τον Δήμο Βέροιας ως υποψήφιος Δήμαρχος.

Ο λόγος για τον Παύλο Παυλίδη, ο οποίος τώρα για πέντε χρόνια θα δηλώνει ενεργός πολίτης και θα ενδιαφέρεται για το μέλλον του τόπου του, μιας και είναι της άποψης ότι για να δημιουργήσεις και να προσφέρεις δεν πρέπει να είσαι μόνο στο Δήμο ή Δημοτικός Σύμβουλος.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο πρώην αντιδήμαρχος και πρόεδρος της ΚΑΠΑ Παύλος Παυλίδης μιλάει για όλους και για όλα. Για την κόντρα και τις διαφωνίες που είχε με τη Δήμαρχο Χ. Ουσουλτζόγλου, τί τον οδήγησε στη μη συμμετοχή του σε συνδυασμό, για τις εκδηλώσεις της ΚΑΠΑ, για τους εργαζόμενους σ' αυτήν, για το γήπεδο ποδοσφαίρου που παραχώρησε για 10 χρόνια στην ομάδα της ΒΕΡΟΙΑΣ και πολλά άλλα ενδιαφέροντα.

Κύριε Παυλίδη, διαπιστώνουμε ότι το ΚΑΠΑ συνεχίζει σταθερά το έργο του με εκδηλώσεις κι ας είναι μεταβατική η περίοδος.

- Είχαμε την γιορτή των παιδικών σταθμών, την Βικελαια γιορτή ποδηλάτου, το Σαββατοκύριακο έχουμε το Vergina cup με την συγκέντρωση όλων των ακαδημιών ποδοσφαίρου στο γήπεδο της Βέροιας μας και φέτος για πρώτη φορά στο γήπεδο μπάσκετ Εληας το ποδόσφαιρο σε άμμο.

Την πρώτη γιορτή την κάνουμε κάθε χρόνο εδώ και τρία χρόνια και νομίζω ότι έχουμε πετυχει το στόχο μας. Δηλαδή να παρουσιάζουν την δουλειά τους με τα παιδιά, να χαίρονται και να παίζουν όλα μαζί στο κέντρο της πόλης, να τα κερνάμε το πρώτο παγωτάκι του καλοκαιριού. Η δεύτερη είναι ένας θεσμός που βρήκα και δεν είμαι από αυτούς που γκρεμίζω. Το συνέχισα και το στήριξα και το αγάπησα και θεωρώ ότι προς τιμή του Βικέλα πρέπει να κάνουμε κάτι ετήσια και μάλιστα πιο δυνατό. Αν δεν ήταν δύσκολες οι εποχές…. Θα δούμε. Οι ακαδημίες της περιοχής θα αγωνιστούν στο γήπεδο της ομάδας της πόλης μας που παίζει και Α’ εθνική, θα έχουμε φέτος και το μουντιάλ και όλοι οι μικροί ποδοσφαιριστές θα νοιώθουν πανέμορφα κι αθλητικά. Όσο για το ποδόσφαιρο στην άμμο που πρώτη φορά το κάνουμε, θεώρησα ότι αφού θα βάλουμε άμμο στο γήπεδο για το βόλεϊ και το χάντμπολ θα μπορούσαμε να χαροποιήσουμε περισσότερο την νεολαία μας και με άλλα σπορ. Και σας θυμίζω ότι την ίδια ώρα διεξάγεται το Νοσταλγία στο ΕΑΚ, το κοινωνικού σκοπού 5Χ5 στην σάλα στο ΕΑΚ και ετοιμαζόμαστε και για το Ξηρολιβαδο με τους δρομείς για τον άλλο μήνα.

Θα προσφέρω μέχρι τελευταία στιγμή κι ας είναι ότι περίοδος θέλει. Εγώ είμαι με τον Δήμο και την πόλη μου και τους συμπολίτες μου. Δεν είμαι πολιτικός.

Είναι γεγονός όμως ότι στις 31 Αυγούστου θα παραδώσετε. Τι συνέβη και αποφασίσατε την μη συμμετοχή σας;

- Θα παραδώσω στις 31 Αυγούστου, όπως παρέδωσα κι όταν ήμουν Αντιδήμαρχος. Θα είμαι εκεί και θα παραδώσω. Οι θέσεις δεν είναι μόνιμες, ούτε για εξουσία. Όταν βάζεις υποψηφιότητα στον Δήμο έχεις κάποιους στόχους, όραμα. Θα δώσεις μάχες για την πόλη σου. Να σε θυμάται ο κόσμος για το λιθαράκι που έβαλες. Θυμάμαι ακόμα ότι ψηφίσαμε το θεματικό πάρκο για τον Μέγα Αλέξανδρο (μια δουλειά ετών και σοβαρή και αναπτυξιακή που ετοιμάσαμε) στο Δημοτικό Συμβούλιο και μετά το…. πνιξανε με δικαιολογίες. Αλλιώς ξεκινήσαμε με την Δήμαρχο κι αλλιώς κατέληξε αφού επέλεξε άλλους συμβούλους, συνεργάτες, στρατηγικές κι απόψεις. Χάσαμε Πανεπιστήμια, Στρατό, μεταπτυχιακό, κλπ Δεν είμαι μαθημένος να χάνω. Δεν μου αρέσει. Δεν μου αρέσει το διαιρει και βασίλευε. Δεν μου άρεσε να παρατάμε τη Βέροια και να ασχολούμαστε τοπικιστικά. Είναι γνωστό επίσης ότι δεν με ικανοποιούσε η σημερινή κατάσταση, η απόδοση και η συμπεριφορά αν θέλετε ορισμένων στελεχών.

Κάποιοι άλλοι ικανοποιούνται με την διαχείριση και μόνο. Εγώ ήθελα αλλού τον πήχη και δεν ταιριάζαμε. Δεν σκοπεύω να παρατήσω την οικογένεια μου και την δουλειά μου για κάτι που δεν με ενθουσιάζει και δεν το πιστεύω. Μέσα στην κρίση τα υπεύθυνα και σοβαρά άτομα, άλλο μήνυμα έπρεπε να δώσουν προς τον δημότη. Υπήρχαν κι υπάρχουν αξιόλογα άτομα σε όλους τους συνδυασμούς που θα μείνουν αναξιοποίητα κι απογοητεύτηκαν κι όλα.

Νομίζω τα αποτελέσματα την πρώτη Κυριακή των εκλογών έδειξαν πολλά από αυτά τα πράγματα.

Όμως τώρα μεσολαβεί μια πενταετία. Τι θα κάνετε;

- Δεν έχω μάθει να κάθομαι. Ήδη ετοιμαζόμαστε στα Αστικά για την αγορά ενός οικοπέδου το οποίο θα οργανώσουμε για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών μέσα στην κρίση, με μείωση του λειτουργικού κόστους. Όπως καταλαβαίνεται είναι ένα τεράστιο εγχείρημα μέσα στην κρίση. Κατά τα άλλα θεωρώ ότι είμαι ένας ενεργός πολίτης που ενδιαφέρεται για το μέλλον του τόπου του γιατί εδώ εργάζομαι, εδώ ζει η οικογένεια μου. Άλλωστε για να δημιουργήσεις και να προσφέρεις πρέπει να είσαι μόνο στο Δήμο ή δημοτικός σύμβουλος; Όχι φυσικά. Θέλω λοιπόν η παρούσα δημοτική αρχή να τα πάει καλύτερα, τα νέα παιδιά να μας ξεπεράσουν. Θα είμαι κοντά και δίπλα σε όποιον χρειαστεί βοήθεια ή γνώμη. Όπως επίσης και δίπλα στους εργαζόμενους και συναδέλφους που συνεργάστηκα μαζί τους στο νομικό πρόσωπο. Όποιος καταστρέφει ή αδιαφορεί θα έχει πρόβλημα. Αλλά επειδή πιστεύω ότι σύντομα οι εξελίξεις θα αποκαλύψουν πολλά, νομίζω ότι ο χρόνος θα αναδείξει  άλλα τόσα. 

Για τρία χρόνια η ΚΑΠΑ καθιερώθηκε με τις εκδηλώσεις της στην συνείδηση του πολίτη ως μοχλός δραστηριότητας, ανάπτυξης και πρωτοβουλιών. Δεν απασχολήσατε ποτέ με προβλήματα τον Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο

- Θυμάμαι είχα ζητήσει από την Δήμαρχο να φύγω από Αντιδήμαρχος και να γίνω Πρόεδρος στην ΚΑΠΑ και της φαινόταν περίεργο και με ρωτούσε. Δεν ήρθα λοιπόν για προβλήματα. Ήρθα να εργαστώ και να δημιουργήσω. Να ευχαριστηθώ κι εγώ και οι πολίτες. Με αιχμή του δόρατος τον αθλητισμό, στοχεύσαμε στον αθλοτουρισμο.

Με εκδηλώσεις, διεκδίκηση τελικών διοργανώσεων, συνεργασίες με όλες τις Ομοσπονδίες και διοργάνωση φάσεων σε όλα τα αθλήματα, από προκριματικά μέχρι και τελικά. Από παγκόσμια διοργάνωση έως και διασυλλογική. Η προσέλευση ξένου κόσμου στην πόλη μας άφηνε ευχαριστημένους πολλούς ξενοδόχους, καταστηματάρχες, κλπ. Κερδίσαμε με την αρτιότητα των εκδηλώσεων την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που αποφασίζουν στα κέντρα αποφάσεων. Κάναμε ένα φάκελο διεκδίκησης με προσφορές και μειωμένες τιμές κι «ορμούσαμε». Δεν υπολογίζαμε ανταγωνιστές. Δεν μας ανησυχούσαν. Ήμασταν απλά οι καλύτεροι, έπειτα από την συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους στην φιλοξενία. Η πόλη κέρδιζε γιατί στοχεύαμε πάντα στην διανυκτέρευση. Δεν θέλαμε την σκόνη και την δόξα.

Στραφήκαμε σε όλα τα αθλήματα. Στηρίξαμε όλους τους συλλόγους που μας προσέγγισαν για εκδηλώσεις και στηρίξαμε μετά την διακοπή της επιχορήγησης με όποιο μέσο μπορούσαμε τα σωματεία. Τέλος ήρθαμε σε ρήξη με όποιον είχε συμφέροντα στον αθλητισμό και εκμεταλλευόταν καταστάσεις

Ποιες εκδηλώσεις θεωρείται κορυφαίες σε επίπεδο Δήμου;

- Σίγουρα κορυφαίος θεωρώ ότι είναι ο Φιλιππειος δρόμος. Άμα δεν αναδεικνύεις αυτά για τα οποία υπερέχεις, τότε είσαι αποτυχημένος. Λογω της ιστορικότητας της περιοχής, λογω της συμμετοχής των αθλητών, λογω του ότι η διαδρομή είναι πανέμορφη και μπορούμε να την αναδείξουμε, μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα για να την μεγαλώσουμε και να καθιερωθεί. Είναι πλέον η τρίτη χρονιά που θα γίνει κι ευελπιστώ να γίνει καλύτερη.

Θυμάμαι όταν το σχεδιάζαμε με τον Ρωμύλο  κι είχαμε δυο χιλιάρικα (από τα μεγαλύτερα ποσά που διαθέταμε) και μας καλούσαν σε συσκέψεις στο Δημαρχείο για πέντε χιλιάδες έξοδα για αρχή. Και κοιταζόμασταν απογοητευμένοι. Αλλά δεν το βάλαμε κάτω. Το Vergina Cup που γεμίζει ένα ολόκληρο γήπεδο, που φέραμε παγκόσμιους πρωταθλητές, κλπ.

Ποιο το κόστος όλων αυτών;

- 40.000 ευρω το 2012 και 47.000 το 2013. Μόνο. Χάρις στο μεράκι, τους χορηγούς, την αυταπάρνηση εθελοντών και γυμναστών, χάρη στην βοήθεια από νοσοκόμες και γιατρούς από το Δημοτικό Ιατρείο, χάρις στην δυναμική παρουσία των γυμναστών των προγραμμάτων ΠΑγΟ και χάρις στο μεράκι πολλών παραγόντων και προπονητών των ομάδων μας.

Χάρη στον εμπορικό κόσμο της πόλης μας που σκέφτηκε υγιώς και μας έκανε ανταγωνιστικούς. Και να ξέρετε ότι σαν ΚΑΠΑ κάναμε κι 1.500.000ευρω οικονομία από ότι τα πρώην νομικά πρόσωπα.