Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ιστορικός πλούτος της παλιάς Βέροιας...

Ιστορικός πλούτος της παλιάς Βέροιας...

...ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ. ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΝΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

(ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" - 22/2/21)

Ένα σημαντικό έργο το οποίο θα αξιοποιήσει και θα αναδείξει την πολιτιστική μας κληρονομιά, ενώ παράλληλα θα αναβαθμίσει τις γειτονιές και θα αποτελέσει ένα, ακόμη, τουριστικό προϊόν, είναι «Βιοκλιματικό - πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών στην παλιά πόλη της Βέροιας».

Ένα έργο του Δήμου Βέροιας για το οποίο εγκρίθηκε η ένταξη χρηματοδότησής του από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», συνολικού προϋπολογισμού 3.037.462,51€.

Το έργο αφορά στην ανάπλαση και αναζωογόνηση υποβαθμισμένων αστικών περιοχών έκτασης 9.800 μ2 και τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος με παρεμβάσεις για τη δημιουργία ενιαίας διαδρομής από το Βυζαντινό Μουσείο επί της οδού Θωμαΐδου, στα νότιο-ανατολικά τείχη της πόλης της Βέροιας, έως την παραποτάμια οδό Ολγάνου, στη δυτική όχθη του Τριποτάμου απέναντι από τη συνοικία της Μπαρμπούτας.

Ήδη ο Δήμος Βέροιας ετοιμάζεται περί το τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου να προχωρήσει στην μειοδοτική δημοπράτηση του έργου, ενώ τον Αύγουστο θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τον ανάδοχο που θα προκύψει. Ο Δήμος Βέροιας με τις τεχνικές του υπηρεσίες είναι έτοιμος από κάθε πλευρά για την δημοπράτηση του έργου, αλλά υπάρχουν κάποια διαδικαστικά θέματα με άλλες υπηρεσίες οι οποίες σύντομα θα ολοκληρωθούν.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Με το «Βιοκλιματικό - πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών στην παλιά πόλη της Βέροιας» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, θα αναπλαστούν και θα αναζωογονηθούν υποβαθμισμένες αστικές περιοχές έκτασης 9.800 μ2 και θα βελτιωθεί το αστικό περιβάλλοντος με παρεμβάσεις για τη δημιουργία ενιαίας διαδρομής από το Βυζαντινό Μουσείο επί της οδού Θωμαΐδου, στα νοτιο-ανατολικά τείχη της πόλης της Βέροιας, έως την παραποτάμια οδό Ολγάνου, στη δυτική όχθη του Τριποτάμου απέναντι από τη συνοικία της Μπαρμπούτας. Αυτό το συνεκτικό δίκτυο διαδρομών μήκους 1430 μέτρων θα συνδέει αντιληπτικά, αισθητικά και λειτουργικά τους ιστορικούς τόπους (συνοικίες) της Κυριώτισσας, της Παναγίας Δεξιάς και της Μπαρμπούτας.

Κομβικοί σταθμοί -εμβληματικά μνημεία για την πόλη- και τοπόσημα αυτής της διαδρομής είναι οι Δίδυμοι Λουτρώνες και η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας, που πλαισιώνονται  από το Βυζαντινό Μουσείο (Μύλος Μάρκου) και τον Τριπόταμο.

Στην έκταση παρέμβασης 9.800 m2 θα γίνει υπογειοποίηση δικτύων και συμπεριλαμβάνονται οι οδοί:  Κυριωτίσσης (και ο πεζόδρομος σύνδεσης της οδού Ρήγα Φεραίου με την οδό Θωμαΐδου), Μυτιλέκα, Περδίκκα (μεταξύ των οδών Λουτρού και Μυτιλέκα), Λουτρού, Ελευθερίας (Πλατεία Διδύμων Λουτρώνων), Ρήγα Φεραίου (μεταξύ των οδών Μυτιλέκα και Κυριωτίσσης) στη συνοικία Κυριώτισσας. Μητροπόλεως (μεταξύ των οδών Περικλέους και Λουτρού).  Περικλέους, Κεντρικής (μεταξύ των οδών Περικλέους και Τρύφωνος), Αντ. Καμάρα (μεταξύ των οδών Περικλέους και Τρύφωνος), Σοφού (Ευθ. και Κ. Καραναστάση), Δημοσθένους (μεταξύ του χώρου στάθμευσης και της γέφυρας Καραχμέτ), Γουδή (μεταξύ των οδών Κεντρικής και Παναγίας Δεξιάς), Παναγίας Δεξιάς στη συνοικία Παναγίας Δεξιάς.  Ολγάνου (μεταξύ των γεφυρών Χάβρας και Καραχμέτ) στη συνοικία της Μπαρμπούτας.

Κώστας Βοργιαζίδης: Προχωράμε για την δημοπράτηση την άνοιξη

Όπως προαναφέραμε, η δημοτική αρχή εκτιμά πως θα είναι έτοιμη να δημοπρατήσει το έργο μέσα στην άνοιξη ώστε τον Αύγουστο να υπογραφή η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο που θα προκύψει.

Αναφερόμενος οΔήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης για το συγκεκριμένο έργο τόνισε πως «ο Δήμος Βέροιας σχεδίασε και πέτυχε την χρηματοδότηση αυτού του έργο μετά από μια διαγωνιστική διαδικασία στην οποία συμμετείχαν όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό σημαίνει πως παρουσιάσαμε μια ολοκληρωμένη μελέτη που πράγματι προκάλεσε το ενδιαφέρον για την χρηματοδότηση από τα προγράμματα ΕΣΠΑ που χειρίζεται η Περιφέρεια» και επισήμανε:

«Είναι ένα μεγάλο έργο και σ΄ αυτό εμπλέκονται διάφορες υπηρεσίες, όπως είναι η αρχαιολογία, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που περνάνε από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, υπηρεσίες όπου εξετάζουν πολλές λεπτομέρειες μέχρι να δώσουν την τελική άδεια έναρξης εργασιών.

Με την βιοκλιματική ομοιογενή διαδρομή θα συνδέονται οι ιστορικοί τόποι της Βέροιας με κοινά χαρακτηριστικά. Σίγουρα μια τέτοια διαδρομή σε αναβαθμισμένες γειτονιές, σίγουρα θα προκαλέσουν και το τουριστικό ενδιαφέρον των επισκεπτών της Βέροιας. Θα αναδειχθεί ο ιστορικός πλούτος της Βέροιας.

Μέχρι τέλος της Άνοιξης θα γίνει η δημοπράτηση του έργου και τον Αύγουστο η συμβασιοποίηση του έργου, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 18 μήνες».     

Βασίλης Λυκοστράτης: Προβολή με καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες

Ένα τέτοιο έργο όπως σχεδιάστηκε θα συνδέσει εμβληματικά ιστορικά σημεία της πόλης, όπως είναι η Παλαιά Μητρόπολη, οι Δίδυμοι Λουτρώνες, το Βυζαντινό Μουσείο και το ποτάμι της Βέροιας, ο Τριπόταμος. Σ΄ αυτόν τον μεγάλο περίπατο που θα μπορεί να κάνει ένας επισκέπτης, θα γνωρίσει την αρχιτεκτονική της παλαιάς Βέροιας καθώς και άλλα τοπόσημα της πόλης.

Με δύο λόγια το πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών στην παλιά πόλη της Βέροιας θα συμβάλλει στην βελτίωση του τουριστικού προϊόντων που προσφέρει η πόλη της Βέροιας με τα άλλα μνημεία που διαθέτει και φυσικά το κορυφαίο προορισμό του μακεδονικούς τάφους των Αιγών και το νέο Μουσείο της Βεργίνας, τα εγκαίνια του οποίου προβλέπονται να γίνουν τέλος του 2021. 

Αυτό, λοιπόν, το νέο τουριστικό statusπου θα δημιουργήσει η Βέροια, θα χρειαστεί και την ανάλογη στήριξη η οποία δεν είναι άλλη από την προβολή της όχι μόνο στην ενδοχώρα, αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

«Σαφέστατα και θα εντείνουμε περισσότερο τις προσπάθειές μας για την προβολή της πόλης και των μνημείων της για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, που όχι μόνο θα είναι περαστικοί, αλλά να αφιερώνουμε κάποιες μέρες παραμονής στον τόπο μας. Άλλωστε ο Δήμος Βέροιας μπορεί να συνδυάσει πολλές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Βασίλης Λυκοστράτης και τόνισε:

«Προς τον σκοπό αυτό θα γίνει δημοπράτηση του έργου που αφορά καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες και στρατηγικό σχεδιασμό προϋπολογισμού περίπου 90.000 Ευρώ, του επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», το οποίο αφορά τόσο στον εκσυγχρονισμό, την ενημέρωση και την  αναβάθμιση του υπάρχοντος σχεδιασμού και Branding του Δήμου μας όσο και στα μέσα προβολής και ανάπτυξης ψηφιακών εργαλείων προώθησης με την παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου, τη δημιουργία PromoVideos και ψηφιακής σήμανσης και εφαρμογής περιήγησης στην πόλη της Βέροιας».

Και κατέληξε ο Βασίλης Λυκοστράτης επισημαίνοντας πως «το πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών στην παλιά πόλη της Βέροιας και οι καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες, δύο δράσεις διαφορετικής φύσης μεταξύ τους, με την ολοκλήρωση τους θα συμβάλουν τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας. Αν στις παραπάνω προσθέσουμε και τις εργασίες αποκατάστασης του Πύργου της Βασίλισσας Βεργίνας στην πλατεία Ωρολογίου και των Δίδυμων Λουτρών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων αλλά και την επικείμενη λειτουργία του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, μπορείτε να φανταστείτε την εικόνα της Βέροιας σε λίγα χρόνια. Τελειώνοντας, να τονίσω πως παραμένουμε πιστοί στο όραμα μας που είναι η ανάδειξη του Δήμου Βέροιας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη μέσα από ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, ακολουθούμε πιστά τους στρατηγικούς άξονες που θέσαμε εξαρχής και συνεχίζουμε να ενεργούμε σύμφωνα με τον οδικό χάρτη ενεργειών που χαράξαμε».

Σύνδεση της Εβραϊκής συνοικίας, το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο και πάρκινγκ λεωφορείων

Είναι σαφές πως όλο αυτό το τμήμα, όπως περιγράφηκε παραπάνω με την αναβάθμισή του θα συνδεθεί αρμονικά με την εβραϊκή συνοικία και την παρόχθια περιοχή φυσικού κάλλους του ποταμού Τριποτάμου. Όμως ο μεγάλος στόχος αυτού του σημαντικού τμήματος της πόλης πρέπει να συνδεθεί και με το παγκόσμιας φήμης μνημείο του Βήματος Αποστόλου Παύλου. Συνδετικός κρίκος γι αυτό, αλλά και σημείο συντονισμού και ενημέρωσης των επισκεπτών, μπορεί να αποτελέσει η παραχώρηση στον Δήμο Βέροιας του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου το οποίο η δημοτική αρχή το προορίζει για χώρο πολλαπλών χρήσεων τουριστικού ενδιαφέροντος.

«Η περιοχή σήμερα αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς των επισκεπτών της Βέροιας μιας και δέχεται ετησίως χιλιάδες επισκέπτες λόγω της ύπαρξης στην περιοχή του Βήματος του Αποστόλου Παύλου, ενός μνημείου παγκόσμιας θρησκευτικής κληρονομιάς, της παλαιότερης Συναγωγής της Βορείου Ελλάδας και της πρόσφατα αναπαλαιωμένης παλαιάς Μητρόπολης» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και μας αποκάλυψε ότι ο Δήμος Βέροιας βρίσκεται σε διαδικασία δημιουργίας χώρου στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων.

«Θεωρούμε πως με την ολοκλήρωση των παραπάνω παρεμβάσεων αλλά και με την προσθήκη κυρίως των Δίδυμων Λουτρών στους επισκέψιμους χώρους, η περιοχή αυτή θα αποτελέσει τουριστικό σημείο παγκόσμιου ενδιαφέροντος και αναμένουμε να πολλαπλασιαστούν οι ετήσιοι επισκέπτες στην πόλη μας. Επακόλουθο είναι, η παραπάνω αύξηση των επισκεπτών να δημιουργήσει και κυκλοφοριακά ζητήματα στην πόλη μας. Για αυτό το λόγο, βρισκόμαστε στην διαδικασία δημιουργίας περιφερειακού χώρου στάθμευσης για τουριστικά λεωφορεία αλλά και ΙΧ. Ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα το Δήμο μας και για το οποίο αναζητούμε λύση.

Ένα επιπλέον ζήτημα που μακροπρόθεσμα θα παίξει σπουδαίο ρόλο, όταν με το καλό περιέλθει στα χέρια της τοπικής κοινωνίας, είναι η αξιοποίηση του κτιρίου των Παλαιών Δικαστηρίων, όπου πρόταση του Δημάρχου και της Αντιδημαρχίας Τουρισμού είναι η δημιουργία χώρου πολλαπλών χρήσεων τουριστικής φύσης» κατέληξε ο Βασίλης Λυκοστράτης.

(ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" - 22/2/21)

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website
με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του kerkidasport.gr.
Copyright © 2018 "ΚΕΡΚΙΔΑ" | All rights reserved | Development by LEONweb

Ακολουθήστε μας: Facebook | Twitter | Youtube RSS