Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δύο έργα ποιότητας (φωτο)

Δύο έργα ποιότητας (φωτο)

ΟΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΒΕΡΓΙΝΑ-ΠΑΛΑΤΙΤΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

(ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" - 8/2/21)

Ιδιαίτερη βαρύτητα σε έργα υποδομών δίνει ο Δήμος Βέροιας μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΒ). Με τα έργα αυτά επιδιώκει την βελτίωση της ποιότητας ζωής και της προστασίας του περιβάλλοντος, έργα τα οποία αποτελούσαν πάγιο αίτημα των κατοίκων των Τοπικών Κοινοτήτων.

Έτσι υπάρχουν δύο έργα, το ένα σε εξέλιξη και το άλλο υπό δημοπράτηση, τα οποία είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Αφορούν την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στον Διαβατό το οποίο είναι σε εξέλιξη και η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου της Βεργίνας-Παλατιτσίων, το οποίο αύριο Τρίτη θα αναρτηθεί στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών διαγωνισμών για δημοπράτηση.

Δημοπρατείται το αποχευτευτικό δίκτυο Βεργίνας-Παλατιτσίων

Όπως προαναφέραμε το έργο κατασκευής Αποχέτευσης Βεργίνας – Παλατιτσίων και εξωτερικός  συλλεκτήριος  αγωγός δημοπρατείται την αύριο Τρίτη  9 Φεβρουαρίου 2021 με την ανάρτηση στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών διαγωνισμών ΕΣΗΔΗΣ και θα γίνει ο έλεγχος δικαιολογητικών στις  10 Μαρτίου από την αρμόδια επιτροπή.

Για το συγκεκριμένο έργο υπάρχει έγκριση και διάθεση της σχετικής πίστωσης ύψους 4.970.000,00 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και είναι συγχρηματοδοτούμενο από την από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ταμείο Συνοχής (ΕΣΠΑ).

Τι πρόκειται να κατασκευαστεί

Η Τεχνική Διεύθυνση της ΔΕΥΑΒ που εκπόνησε την μελέτη του έργου «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων οικισμού Βεργίνας», περιλαμβάνει:

• Την κατασκευή των εσωτερικών βαρυτικών δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων των οικισμών Βεργίνας και Παλατιτσίων, τους εξωτερικούς αγωγούς μεταφοράς των λυμάτων από τους οικισμούς προς την θέση του βιολογικού καθαρισμού και τον αγωγό διάθεσής τους στον τελικό αποδέκτη. Περιλαμβάνει τα εξής επιμέρους τμήματα:

- Το εσωτερικό δίκτυο Βεργίνας από βαρυτικούς αγωγούς δομημένου τοιχώματος από πολυαιθυλένιο, μήκους 17.870m.

- Τον βαρυτικό αγωγό δομημένου τοιχώματος από πολυαιθυλένιο που μεταφέρει τα λύματα από το νέο μουσείο Βεργίνας προς το αντλιοστάσιο Βεργίνας.

- Το αντλιοστάσιο λυμάτων Βεργίνας (τύπου Β), όπου συλλέγονται τα λύματα του εσωτερικού δικτύου του οικισμού Βεργίνας και μεταφέρονται προς τον οικισμό Παλατιτσίων μέσω καταθλιπτικού αγωγού από πολυαιθυλένιο και μήκους 2.700m.

- Το εσωτερικό δίκτυο Παλατιτσίων από βαρυτικούς αγωγούς δομημένου τοιχώματος από πολυαιθυλένιο μήκους 9.495m.

- Το αντλιοστάσιο λυμάτων Παλατιτσίων (τύπου Α), στο οποίο θα συλλέγονται τα λύματα του ανατολικού τμήματος του οικισμού Παλατιτσίων και θα μεταφέρονται στον κεντρικό βαρυτικό αγωγό προσαγωγής μέσω καταθλιπτικού αγωγού από πολυαιθυλένιο και μήκους 364m.

- Τον βαρυτικό αγωγό δομημένου τοιχώματος από πολυαιθυλένιο, όπου καταλήγουν τα λύματα του καταθλιπτικού αγωγού Παλατιτσίων και μεταφέρονται προς την ΕΕΛ (Βιολογικό Καθαρισμό).

- Τον αγωγό διάθεσης δομημένου τοιχώματος από πολυαιθυλένιο μήκους 350m.

Θωμάς Αχτσής: Η ΔΕΥΑΒ σχεδιάζει και το ΕΣΠΑ υλοποιεί

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που κάνει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βέροιας (ΔΕΥΑΒ), αλλά και την μεγάλη συμβολή των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ με την χρηματοδότηση αυτών των έργων, Γενικός Διευθυντής της επιχείρησης Θωμάς Αχτσής μας είπε:

 «Μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του Δήμου μας, όπως η ΔΕΥΑΒ, δεν θα μπορούσε να λείπει από τον χορό της ανάπτυξης, στον ρυθμό που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι φορείς υλοποίησης έργων της χώρας μας. Και σε αυτό το ραντεβού είμαστε παρόντες. Έχουμε την εμπειρία από τις επιτυχίες των προηγούμενων προγραμματικών περιόδων, όπου κατασκευάσαμε σημαντικότατα και πολυάριθμα έργα υποδομών και συνεχίζουμε με τον ίδιο σταθερό ρυθμό και στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Παράλληλα, έχουμε κάνει από καιρό την προετοιμασία για την είσοδό μας και στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Τα έργα στα οποία δραστηριοποιούμαστε – χρηματοδοτούμαστε είναι υδρεύσεις, αποχετεύσεις, τηλεχειρισμοί, σχέδια ασφάλειας και διαχείρισης νερού, ενεργειακές αναβαθμίσεις και πράσινη ενέργεια.

Τα δυνατά μας σημεία είναι:

1. Η ύπαρξη Διαχειριστικής Επάρκειας, στον τύπο και στην ουσία ταυτόχρονα.

2. Η εμπειρία από τα προηγούμενα έργα.

3. Το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό.

4. Η άψογη συνεργασία με τις Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές και τα έμπειρα στελέχη των, σε επίπεδο ελέγχου, αλλά κυρίως σε συμβουλευτικό – προπαρασκευαστικό επίπεδο.

5. Η μεθοδική προετοιμασία των απαραίτητων μελετών, όλα τα προηγούμενα χρόνια.

6. Η ευλαβική τήρηση όλων των κανόνων νομιμότητας, διαφάνειας και δημοσιότητας, χωρίς φειδώ».

Αναφερόμενος στην οικονομική στήριξη για την υλοποίηση τόσο μεγάλων έργων υποδομής, ο Θωμάς Αχτσής τόνισε ότι:

«Δυστυχώς, παρόλο που το έργο μας είναι τεράστιο, δεν είναι έργο βιτρίνας αλλά έργο υποδομής. Δεν είναι καν ορατό, αφού είναι θαμμένο μέσα στη γη. Έτσι, ο δημότης δεν μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος και τη σημασία αυτού. Εδώ είναι το σημείο που η συμβολή του ΕΣΠΑ είναι καθοριστική. Είναι οξύμωρο, στην τρίτη μετά Χριστόν χιλιετία να μιλάμε για διάφορα έργα και δράσεις που μας φαίνονται απαραίτητα, όταν υπάρχουν ολόκληροι οικισμοί χωρίς αποχέτευση. Αυτό είναι το στοίχημά μας. Είμαστε έτοιμοι. Χάρη στο Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), θα σταθούμε ακόμη μια φορά αντάξιοι, ισότιμοι και περήφανοι εταίροι, απέναντι στις άλλες χώρες που συμμετέχουν».

Κατασκευάζεται το αποχετευτικό του Διαβατού

Ένα σημαντικό έργο που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων ξεκίνησε και υλοποιεί η ΔΕΥΑ Βέροιας στην Τοπική Κοινότητα Διαβατού. Πρόκειται για την κατασκευή εσωτερικού και εξωτερικού δικτύου αποχέτευσης, συνολικού προϋπολογισμού 3.548.387,10 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, και εντάχθηκε αρχικά στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», το οποίο με πρόσφατη απόφαση της Πολιτείας μεταφέρθηκε στο νέο Πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση, το «Αντώνης Τρίτσης».

Οι εργασίες κατασκευής του έργου ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2021. Με την ολοκλήρωση και λειτουργία του θα επιτευχθεί η εξυπηρέτηση του συνόλου της Τοπικής Κοινότητας Διαβατού από το δίκτυο αποχέτευσης και θα σταματήσει η ανεξέλεγκτη διάθεση των οικιακών λυμάτων σε βόθρους με αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας των υπογείων και επιφανειακών υδάτων.

Δημήτρης Δάσκαλος: Ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων

«Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί νέο ανεξάρτητο έργο, το οποίο θα αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στους κατοίκους του Διαβατού και θα αναβαθμίσει το περιβάλλον» μας είπε ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΒ Δημήτρης Δάσκαλος και πρόσθεσε πως «με την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων θα πετύχουμε την προστασία της δημόσιας υγείας και βελτιωθεί η ποιότητα των υπογείων υδάτων».

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο της αποχέτευσης με σύγχρονες μεθόδους και υλικά, περιλαμβάνει συνολικά την κατασκευή:

1. Οι κεντρικοί συλλεκτήροι του εσωτερικού δικτύου οι οποίοι, έπειτα από την συμβολή τους σε συλλεκτήριο φρεάτιο, καταλήγουν στο αντλιοστάσιο ακαθάρτων το οποίο  χωροθετείται στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου στον οποίο βρίσκεται ένας  υδατόπυργος υδροδότησης  του οικισμού του Διαβατού.

2. Οι δευτερεύοντες και τριτεύοντες συλλεκτήριοι αγωγοί οι οποίοι εξυπηρετούν τον οικισμό.

3.Το αντλιοστάσιο λυμάτων (ακαθάρτων).

4.Ο καταθλιπτικός αγωγός ο οποίος οδηγεί  τα λύματα από το αντλιοστάσιο ακαθάρτων  στο φρεάτιο συμβολής πριν  την Ε.Ε.Λ. Βέροιας, δηλαδή την Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού.

5.Το φρεάτιο συμβολής ακαθάρτων πριν την Ε.Ε.Λ. Βέροιας στο οποίο καταλήγουν ο καταθλιπτικός αγωγός.

Το συνολικό μήκος των αγωγών του εσωτερικού δικτύου προς κατασκευή ανέρχεται περί τα 13.350m και επί αυτών κατασκευάζονται 286 φρεάτια ακαθάρτων. Το συνολικό μήκος του καταθλιπτικού αγωγού ανέρχεται περί τα 2.650m και επί αυτού κατασκευάζονται έξι (6) φρεάτια αερεξαγωγού και τέσσερα (4) φρεάτια εκκενωτή.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website
με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του kerkidasport.gr.
Copyright © 2018 "ΚΕΡΚΙΔΑ" | All rights reserved | Development by LEONweb

Ακολουθήστε μας: Facebook | Twitter | Youtube RSS