ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

«Κόβεται» στα δύο η Ελλάδα - Έτσι θα γίνει η άρση του lockdown

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και την μελλοντική σταδιακή άρση του lockdown, μίλησε η  πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το «άνοιγμα» θα πρέπει γίνει με γεωγραφικούς διαχωρισμούς αφού το ιικό φορτίο διαφέρει ανάλογα με την περιοχή.

«Η κατάσταση στην νότια Ελλάδα είναι καλύτερη σε σχέση με τη βόρεια που τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Συνολικά στην χώρα μας το ΕΣΥ πιέζεται αφού το 88% των κρεβατιών είναι κατειλημμένα. Στην Αττική σήμερα είχαμε μόνο 44 κρεβάτια άδεια», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Και πρόσθεσε: «Ειδικά σε περιοχές όπως η Δράμα τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Με αυτά τα δεδομένα θεωρώ ότι πρώτα θα πρέπει να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στην νότια Ελλάδα και στην συνέχεια – παρακολουθώντας τα δεδομένα – στη βόρεια».

Σύμφωνα με την κα. Παγώνη θα εκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες και οι αριθμοί και από την επόμενη εβδομάδα θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Τι λέει η κυβέρνηση για την άρση του lockdown

Σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες για την άρση του lockdown και το τι θα ισχύει την περίοδο των γιορτών ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε σήμερα (27/11) το απόγευμα, ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη στην παρούσα στιγμή ενώ κατέστησε σαφές ότι φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, όπως άλλωστε σε όλη την Ευρώπη, όπως άλλωστε σε κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι «για τις επόμενες 10 ημέρες τα υφιστάμενα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας: στην πιστή εφαρμογή τους». «Η κυβέρνηση αναλύει και αξιολογεί καθημερινά τα δεδομένα, όπως κάνει από την αρχή της πανδημίας, πάντα με μοναδικό γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας όλων μας, πάντα με μοναδικό γνώμονα τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν και που δίνουν μάχη για τη ζωή τους», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς αν έχει ξεπεραστεί το σενάριο ως προς τους μέγιστους αριθμούς (κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων) και ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειές τους ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Ήμασταν και είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο κι αυτό φαίνεται από τα αντανακλαστικά μας ακόμα και σήμερα που υπάρχει τεράστια πίεση στο Σύστημα Υγείας. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε κάθε μέρα μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο μέσα από συγκεκριμένη στρατηγική.

Αυτή η στρατηγική βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα και τη στρατηγική μας αυτή καθημερινά την επικαιροποιούμε και όπου χρειαστεί να πάρουμε αποφάσεις με μέτρα που έχουν δυναμικό χαρακτήρα το κάνουμε με μόνο γνώμονα την ανθρώπινη ζωή, τα ζητήματα δημόσιας υγείας και διαφύλαξης της δυνατότητας του εθνικού συστήματος να μην βρεθεί στην κατάσταση που βρέθηκαν άλλες χώρες είτε στο πρώτο είτε σε αυτό το στάδιο», ενώ προσέθεσε ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη καθώς καθημερινά γίνεται μεγάλη προσπάθεια από όλους τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr