ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Πότε και πώς θα βγούμε από την καραντίνα: Όλα τα σενάρια

Στη δέκατη μέρα της καραντίνας μπαίνει από σήμερα το πρωί η χώρα, 14η για Θεσσαλονίκη και Σέρρες οι οποίες μπήκαν λίγο νωρίτερα σε αυτό το καθεστώς. Ταυτόχρονα είναι η πρώτη μέρα που εγκαταλείπεται το «υβριδικό lockdown» το οποίο εφαρμόστηκε στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, όταν λειτουργούσαν δημοτικά σχολεία, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, περνώντας πλέον σε ένα καθεστώς πολύ κοντά σε αυτό του Μαρτίου - Απριλίου.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους επιστήμονες, μέλη της ειδικής επιστημονικής επιτροπής που λειτουργεί τους τελευταίους δέκα μήνες, για την εξαγωγή των πρώτων ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με το βαθμό αποδοτικότητας των μέτρων απαιτούνται τουλάχιστον 15 με 20 ημέρες. Σημειώνεται ότι στην πρώτη καραντίνα η οποία ήταν εξ αρχής πολύ πιο αυστηρή, με άμεσα περιοριστικά μέτρα, η ραγδαία μείωση των κρουσμάτων σημειώθηκε μετά την 24η μέρα από την έναρξή της.

Δεδομένου ότι η Θεσσαλονίκη προπορεύεται, έχοντας βεβαίως βαρύτερο επιδημιολογικό φορτίο, οι επιστήμονες, όπως και η κυβέρνηση, έχουν στραμμένη εδώ την προσοχή τους προκειμένου να διαπιστώσουν την αποδοτικότητα των μέτρων. Ήδη, όπως έγραψε χθες η Voria.gr, κάποιες πρώτες θετικές ενδείξεις αρχίζουν να εμφανίζονται.

Τα κρούσματα μπορεί να παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, ωστόσο, ο ρυθμός πολλαπλασιασμού τους έχει μειωθεί δραστικά σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, βαίνοντας σε μια επιπέδωση της καμπύλης, έστω στις υψηλότερες τιμές. Παράλληλα, μειώνεται και το ποσοστό των κρουσμάτων που καταγράφονται στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, σε σχέση με τον συνολικό πανελλαδικό αριθμό.

Βεβαίως, τα ερωτήματα στα χείλη όλων είναι εάν θα τελειώσει όντως στις 30 Νοεμβρίου η καραντίνα, όπως ανακοινώθηκε αρχικά, εάν θα παραταθεί κι επίσης, με ποιο τρόπο θα γίνει η έξοδος Νο 2. Ασφαλείς απαντήσεις σε αυτή τη φάση, με την πανδημία ακόμη να επελαύνει, δεν υπάρχουν. Εκείνο που προσδιορίζεται αυτή τη στιγμή είναι οι παράγοντες οι οποίοι θα κρίνουν το τέλος της καραντίνας, καθώς και τα σενάρια για τον τρόπο επιστροφής σε κάποια μερική κανονικότητα ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων.

Τα κριτήρια για την έξοδο

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, για να αρθεί το lockdown θα πρέπει ο πανελλαδικός ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων να πέσει γύρω στα 500. Σύμφωνα, ωστόσο, με μέλη της ειδικής επιστημονικής επιτροπής αυτό δεν είναι το μόνο, ούτε το κύριο κριτήριο. «Θα εξεταστούν και άλλοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα ο ρυθμός μεταδοτικότητας της νόσου ή άλλως ο ρυθμός με τον οποίο θα μειώνονται τα κρούσματα», επισημαίνει στη Voria.gr αρμόδια επιστημονική πηγή.

Παράλληλα, επισημαίνει, ότι σημαντικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων θα παίξει το ισοζύγιο όσον αφορά τις νοσηλείες, δηλαδή κατά πόσο ο αριθμός των ασθενών που θα παίρνουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία θα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό όσων θα εισέρχονται. «Επίσης, θα μετρήσουν και οι λεγόμενοι 'σκληροί δείκτες', δηλαδή ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανόντων».

Η πρώτη συνολική αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων αναμένεται να γίνει προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, στις 20 με 21 Νοεμβρίου. Ωστόσο, οριστικές αποφάσεις για το εάν θα παραταθεί ή όχι το lockdown αναμένονται μετά τις 25 με 26 του μήνα. Πάντως, ελάχιστοι είναι εκείνοι, σε κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα, που πιστεύουν ότι η καραντίνα θα λήξει όντως στις 30 Νοεμβρίου όπως είχε ανακοινωθεί.

«Με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα πάμε σε μια παράταση μιας εβδομάδας, μπορεί και δέκα ημερών μέσα στον Δεκέμβριο», αναφέρει αρμόδια πηγή. Επισημαίνει, δε, ότι «δεν αποκλείεται, εάν το πράγμα δεν πηγαίνει όπως το θέλουμε, τις επόμενες ημέρες να δούμε ακόμη αυστηρότερα μέτρα. Για παράδειγμα να ανασταλούν κάποιες οικονομικές δραστηριότητες και να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η τηλεργασία στο δημόσιο».

Τα σενάρια για το άνοιγμα

Όταν, δε, θα έρθει η ώρα της εξόδου από την καραντίνα, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως αυτή θα είναι κλιμακωτή και με ταυτόχρονη διατήρηση αρκετών από τους περιορισμούς που υπάρχουν και σήμερα. Για παράδειγμα, η υποχρέωση για χρήση της μάσκας παντού, σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους θα παραμείνει, πιθανότατα ως τον ερχομό του εμβολίου. Το ίδιο θα γίνει ενδεχομένως και με την απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ, αν όχι μετά τις 9, σίγουρα μετά τις 11 με 12 και έως τις 5 το πρωί. Η απαγόρευση αυτή πιθανόν να επιβάλλεται μόνον σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, τα πρώτα που θα επαναλειτουργήσουν θα είναι τα δημοτικά σχολεία, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και ακολούθως τα γυμνάσια και τα λύκεια. Μάλιστα, η πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενδέχεται να επαναλειτουργήσει ήδη από την 1η Δεκεμβρίου.

Μετά τα σχολεία τη σκυτάλη θα πάρει το λιανεμπόριο, ενόψει και των Χριστουγέννων. Στην αρχή ενδέχεται να ανοίξουν μόνον τα μικρά εμπορικά καταστήματα και θα ακολουθήσουν τα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Στόχος είναι η αγορά να λειτουργήσει τουλάχιστον μετά τις 10 Δεκεμβρίου, ώστε να έχει ένα δεκαήμερο, δεκαπενθήμερο μπροστά της προκειμένου να αναπληρώσει μέρος του χαμένου τζίρου.

Τελευταία αναμένεται να ανοίξει η εστίαση, αλλά με περισσότερους περιορισμούς σε σχέση με ό,τι εφαρμόστηκε μετά το πέρας της πρώτης καραντίνας. Με λιγότερους πελάτες σε εσωτερικούς χώρους, με μόνο τέσσερα άτομα ανά τραπέζι κ.ο.κ. «Θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο πως ό,τι ανοίγει θα ανοίγει με αυστηρότερους κανόνες σε σχέση με αυτά που ίσχυαν πριν από την καραντίνα», σημειώνει η ίδια πηγή. Βεβαίως, με το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς, θα πάψει και η υποχρέωση αποστολής sms.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση εξετάζεται και ένα δεύτερο σενάριο, αυτό της άρσης της καραντίνας ανά περιφέρειες, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο. Θα πρόκειται δηλαδή για ένα είδος επαναφοράς του συστήματος με τις διάφορες υγειονομικές ζώνες στον υγειονομικό χάρτη ασφαλείας.

Πηγή: voria.gr