Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Γκρεμίστε τα…

Γκρεμίστε τα…

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ (9/11/20)

ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΑ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΑ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ – ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΕΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: Πιο επικίνδυνα τα ετοιμόρροπα της Βέροιας…

Την αναγκαιότητα να υπάρξει άμεσα λύση για τα ετοιμόρροπα κτίρια της Βέροιας, …ανέδειξε ο σεισμός που σημειώθηκε πριν λίγες μέρες στη Σάμο, όπου είχαν τραγική κατάληξη δύο νέα παιδιά που καταπλακώθηκαν από ετοιμόρροπο τοίχο.

Βέβαια η εφημερίδα μας και στο παρελθόν έχει αφιερώσει εκτενή ρεπορτάζ γι αυτό το σοβαρό πρόβλημα το οποίο φαίνεται δυσεπίλυτο μεν, αλλά άκρως επικίνδυνο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Βέροιας. Παράλληλα η διατήρησή τους έχει αμφίδρομη σχέση. Στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα προκαλούν, εκτός από τον κίνδυνο κατάρρευσης και εστία ρύπανσης, μόνο ασχήμια και χώρους παραβατικότητας για την πόλη, ενώ όσα κρίθηκαν διατηρητέα και αναπαλαιωθούν, τότε μπορούν να αποτελέσουν κόσμημα για την πόλη και παράλληλα διατήρηση της αρχιτεκτονικής της.

Σήμερα στη Βέροια υπάρχουν αρκετές δεκάδες ετοιμόρροπα σπίτια και στον κεντρικό και στον περιφερειακό της αστικό ιστό. Αυτά τα κτήρια μέρα με τη μέρα μπορούν να πέσουν είτε από μια διαρκή νεροποντή, είτε από έναν σεισμό, ακόμα και, μέτριας έντασης.

Πρόεδρος ΤΕΕ Ημαθίας: Πιο επικίνδυνα τα ετοιμόρροπα στη Βέροια

Το πρόβλημα παραμένει εδώ και χρόνια αφού απουσιάζουν δραστικές παρεμβάσεις στο παλαιό κτιριακό απόθεμα της πόλης. Είτε γιατί κάποια από αυτά έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα και ως εκ τούτου δεν μπορούν να κατεδαφιστούν χωρίς τον αποχαρακτηρισμό τους από το αρμόδιο υπουργείο, είτε γιατί ανήκουν σε πολλούς κληρονόμους που πρέπει να εξευρεθούν για να τους καταλογιστεί το κόστος μιας κατεδάφισης, είτε γιατί περιμένουν να ενδιαφερθεί εργολάβος για αντιπαροχή με το αντίστοιχο οικονομικό όφελος.

Ο Δήμος Βέροιας κατά διαστήματα ενημερώνει τους ιδιοκτήτες των ετοιμόρροπων ακινήτων, που δεν είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα, πως πρέπει να κατεδαφιστούν, κατά περίπτωση τοποθετεί πλαστικό πλέγμα και προειδοποιητικές πινακίδες κινδύνου κατάρρευσης, ωστόσο η ανταπόκριση είναι μικρή από τους ιδιοκτήτες, για τους παραπάνω λόγους που αναφέραμε.

«Οι ευθύνες είναι των ιδιοκτητών γιατί αυτοί πρέπει να αναλάβουν το κόστος και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι πρόθυμοι να το επωμισθούν. Όσον αφορά τα διατηρητέα που πρέπει να αναπαλαιωθούν, υπάρχει ένας γραφειοκρατικός κυκεώνας και να δοθούν χρήματα από την πολιτεία. Τελικά και τα δύο οδηγούν στο να μένει η κατάσταση ως έχει» μας είπε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ημαθίας και Αντιδήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Παλουκίδης και συμπλήρωσε:

«Αν και ο Δήμος Βέροιας έχει κάνει κάποια καταγραφή των ετοιμόρροπων οικημάτων, πρέπει να γίνει εκ νέου καταγραφή και με αφορμή το τραγικό περιστατικό στην Σάμο, να γίνουν πιο αποτελεσματικές προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος. Ειδικά για τη Βέροια που υπάρχουν ετοιμόρροπα σπίτια που δεν έχουν πρασιές και εφάπτεται η οικοδομική με την ρυμοτομική γραμμή. Αυτό τα καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνα για την ασφάλεια των πολιτών. Τα πλέγματα αποτελούν ημίμετρα».

Το Δημόσιο αναλαμβάνει την χρηματοδότηση

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης την προηγούμενη βδομάδα συγκάλεσε, σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των ετοιμόρροπων κτιρίων και γενικότερα για τον τρόπο χειρισμού του ζητήματος των κτιρίων που έχουν κατασκευαστικά προβλήματα και θεωρούνται επικίνδυνα.

Κατά την τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, συζητήθηκαν τόσο τα προβλήματα του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για τα ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα κτίρια όσο και οι άμεσες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στο επιχειρησιακό πεδίο.

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκαν τα εξής:

1) Προχωρούσε ήδη και βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας νομοθετική πρωτοβουλία του Υπ. Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση του προβλήματος των επικίνδυνων και των εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Με τη ρύθμιση αυτή επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τα ετοιμόρροπα κτίρια (που ανάγεται στο 1929) και αντιμετωπίζονται διαχρονικά κενά της νομοθεσίας ιδίως όσον αφορά στη δυνατότητα γρήγορων επεμβάσεων για την επισκευή των εγκαταλελειμμένων κτιρίων από τους δήμους ή και άλλους φορείς, χωρίς το ιδιοκτησιακό καθεστώς να λειτουργεί απαγορευτικά. Το κόστος των επεμβάσεων θα καλύπτεται άμεσα από δημόσιους πόρους και στη συνέχεια ο φορέας της επέμβασης θα μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου μέχρι την αποπληρωμή της δαπάνης από τους ιδιοκτήτες του κτηρίου. Η ρύθμιση θα ενταχθεί στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας.

2) Με το ίδιο σχέδιο νόμου, ενεργοποιείται μετά από δεκαετίες άγονων προσπαθειών και δικαστικών ακυρώσεων, ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης (ΜΣΔ), κυρίως με τον καθορισμό Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή σε κατάλληλες περιοχές της χώρας (τηρουμένων όλων των περιβαλλοντικών όρων) και με την ενεργοποίηση της Ψηφιακής Τράπεζας Γης σε συνεργασία με το ΤΕΕ. Μεταξύ άλλων, με τη μεταφορά συντελεστή δόμησης οι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων θα μπορούν να αποζημιώνονται για την αδυναμία υλοποίησης του συνόλου του συντελεστή δόμησης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου. Αυτό θα τους δώσει τη χρηματική δυνατότητα να προβαίνουν στην συντήρηση και επισκευή του διατηρητέου κτιρίου. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η μεταφορά του συντελεστή δόμησης θα συνδεθεί μέσω της Τράπεζας Γης με σχετικές χρηματικές καταβολές που θα δίνουν οι ιδιοκτήτες στις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή και θα αποδίδονται στους ιδιοκτήτες των διατηρητέων.

3) Ξεκινάει η καταγραφή και η σήμανση των ετοιμόρροπων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα. Η καταγραφή θα γίνει σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος που θα διαθέσει εθελοντές μηχανικούς σε όλη τη Χώρα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνεργασθεί με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έτσι ώστε οι μηχανικοί να «βγουν στον δρόμο» ξεκινώντας από περιοχές προτεραιότητας.

4) Μετά την καταγραφή των κτιρίων και την υιοθέτηση των νέων ρυθμίσεων, οι Δήμοι θα αναλάβουν την επιχείρηση κατεδάφισης των ετοιμόρροπων κτιρίων. Για τον σκοπό αυτό θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από το Δημόσιο.

5) Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) θα αναλάβει την ενημέρωση του κοινού και των μαθητών για τα ετοιμόρροπα κτίρια σε κάθε περιοχή.

6) Θα αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος από το Πράσινο Ταμείο, το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα εργαλεία του Δημοσίου.

7) Η Επιτροπή θα συνεδριάζει υπό την προεδρία του Υφυπουργού, Δ.Οικονόμου, κάθε εβδομάδα για να παρακολουθεί την πρόοδο του όλου εγχειρήματος.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ (9/11/20)

 
 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website
με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του kerkidasport.gr.
Copyright © 2018 "ΚΕΡΚΙΔΑ" | All rights reserved | Development by LEONweb

Ακολουθήστε μας: Facebook | Twitter | Youtube RSS