Εκτύπωση αυτής της σελίδας
«Γέφυρα» ευεργεσίας... αποτελεί η δωρεά των αδελφών Κούσιου (φωτο)

«Γέφυρα» ευεργεσίας... αποτελεί η δωρεά των αδελφών Κούσιου (φωτο)

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (27/7/20)

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΧΡΗΣΗ – ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ – ΤΙ ΛΕΝΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ, Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΤΟΒΑΣ

Το σίριαλ με τίτλο «Γέφυρα Αφοι Κούσιου» έλαβε τέλος. Μετά από προσπάθειες μιας δεκαετίας ώστε να ξεπεραστούν οι …συμπληγάδες πέτρες που προέκυψαν με την κατασκευή της γέφυρας, δωρεά των αδελφών Κούσιου, από την Τετάρτη βράδυ όλα αποτελούν παρελθόν.

Η γέφυρα «Αφων Κούσιου» δόθηκε στην χρήση της βεροιώτικης και μη κοινωνίας καθώς το τελευταίο διάστημα αποπερατώθηκαν οι εργασίες και με κάθε λαμπρότητα και σεβασμό προς τους ευεργέτες, έγιναν τα εγκαίνιά της παρουσία μεγάλου πλήθους πολιτών της Βέροιας.

Μια γέφυρα που για τις επόμενες δεκαετίες και πλέον, θα μας θυμίζουν την δωρεά των 2.500.000 ευρώ που έκαναν γι αυτόν τον σκοπό στον Δήμο Βέροιας τα αδέλφια Μανώλης, Αντώνης και Γιάννης Κούσιος, αποτελώντας ένα ακόμη παράδειγμα προς μίμηση για την κοινωνία της πόλης. Μια πράξη ευεργεσίας που θα πρέπει να τιμηθεί με ευγνωμοσύνη από τον καθένα μας ξεχωριστά και αντίστοιχα με την τιμή που μας έκαναν οι δωρητές.

Στα εγκαίνια που έγιναν την Τετάρτη το βράδυ, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, παρέστησαν οι τοπικές αρχές με εκπροσώπους τους, με τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη να εκφωνεί τον πανηγυρικό της ημέρας και ταυτόχρονα να κόψει την κορδέλα των εγκαινίων μαζί με τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και αρμόδιο για την ολοκλήρωση της γέφυρας Άρη Λαζαρίδη, τον Πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής της δωρεάς Κώστα Τσιλογιάννη και τον Πέτρο Κουτόβα, εκ μέρους της οικογένειας του Νίκου Κουτόβα «διάδοχη» κληρονόμο των αδελφών Κούσιου.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι πολίτες περπάτησαν την γέφυρα σε ολόκληρο το μήκος της και θαύμασαν από ψηλά τις ομορφιές του ποταμού Τριπόταμος με την πλούσια βλάστηση. Επίσης στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν κεράσματα από το ζαχαροπλαστείο «LIDO», το οποίο ίδρυσαν τα αδέλφια Κούσιου και σήμερα ανήκει στην κληρονόμο οικογένεια του Νίκου Κουτόβα και των γιων του Πέτρου και Γιώργου.

Μεγάλο κοινωνικό έργο προσφοράς

Μια σκιαγράφηση της κοινωνικής πορείας και προσφοράς της οικογένειας Κούσιου, κάνει η δημοσιογράφος Δέσποινα Βογιατζόγλου στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» η οποία αναφέρει την αγάπη και την προσφορά των τριών αδελφών στην πόλη που έχει σημαδέψει την ιστορία και την πορεία της.

Βλάχικης καταγωγής οι ζαχαροπλάστες Μανώλης, Αντώνης και Γιάννης εργάστηκαν σκληρά στο κατάστημα που δημιούργησαν στην μεταπολεμική Ελλάδα. Ο πατέρας τους Κωνσταντίνος ήταν στο επάγγελμα μαχαιροποιός και ο μεγαλύτερος γιος αρχικά συνέχισε την τέχνη αυτή. Το 1949 ο Μανόλης μαζί με τον αδελφό του Αντώνη άνοιξαν γαλακτοπωλείο και κατόπιν στην επιχείρηση προστέθηκε ο Γιάννης, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ξεκίνησαν την παραγωγή παγωτού με συνταγή που παραμένει αναλλοίωτη μέχρι και σήμερα. Από το 1965 η επιχείρηση λειτουργεί ως ζαχαροπλαστείο, αφού ο νεαρός τότε ζαχαροπλάστης, Νικόλαος Κουτόβας, εργάστηκε εκεί δίνοντας έμφαση σε γλυκά με βάση το τοπικό φρέσκο γάλα.

Πίσω όμως από τους γευστικούς πειρασμούς κρυβόταν η ευαισθησία των τριών αδελφών που μετατράπηκε σε έμπρακτη προσφορά με δωρεά αρχικά στο χειρουργείο και την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου της Βέροιας, στην αγορά ενός πλήρως εξοπλισμένου ασθενοφόρου το 1998, στην παραχώρηση διαμερίσματος στην οργάνωση για την προστασία των παιδιών με έδρα την Βέροια «Πρωτοβουλία για το Παιδί» και στην δωρεά του ποσού των 2.500.000 ευρώ στον Δήμο για την κατασκευή της γέφυρας Κτηνιατρείου (σημερινή Γέφυρα Κούσιου).

«Η γέφυρα Αφών Κούσιου βρίσκεται πλέον εδώ για να θυμίζει σε όλους τη μεγαλοψυχία, τη φιλανθρωπία και την κοινωνική αλληλεγγύη των Αδελφών Κούσιου, Μεγάλων Δωρητών του Δήμου Βέροιας» είπε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «σε μια εποχή όπου κυριαρχεί ο ατομικισμός, ο εγωισμός και ο υλισμός, οι Ιωάννης, Εμμανουήλ και Αντώνιος Κούσιος μαζί με την αδελφή τους Κορνηλία Καρανάσταση-Κούσιου απέδειξαν με τις γενναιόδωρες πράξεις τους ότι υπάρχουν και στις μέρες μας φωτεινά παραδείγματα αυθεντικής και άδολης αγάπης για τον τόπο και ανιδιοτελούς προσφοράς προς το συνάνθρωπο.

Οι αδελφοί Κούσιου, αθόρυβοι, ευγενείς και εργατικοί εκτός από τις γλυκιές απολαύσεις με τις οποίες μεγάλωσαν γενιές και γενιές Βεροιέων, προσέφεραν στην τοπική κοινωνία τα μέγιστα, με κορυφαία φυσικά στιγμή τη δωρεά των 2.500.000€ για την κατασκευή της γέφυρας που βλέπουμε μπροστά μας, ευγενική χειρονομία που τους ανέδειξε ως τους μεγαλύτερες δωρητές στην ιστορία του Δήμου Βέροιας» κατέληξε ο Κώστας Βοργιαζίδης, αναδεικνύοντας με την σειρά του το κοινωνικό έργο της οικογένειας Κούσιου.

Το story της δωρεάς 2.500.000 εκατομμυρίων

Στα μέσα του 2008 τα αδέλφια Κούσιου εξέφρασαν την επιθυμία και πρόθεση στην τότε Δήμαρχο Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, να δωρίσουν στον Δήμο Βέροιας το χρηματικό ποσό των 2.500.000 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή γέφυρας που θα συνδέει την συνοικία του Προμηθέα με το δυτικό τμήμα του κεντρικού ιστού της πόλης, από την οδό Κόδρου (τώρα Ηρωίδων Βλάχων) με την απέναντι πλευρά στο ύψος της οδού Πύρρου.

Η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου με ικανοποίηση δέχθηκε την προσφορά της δωρεάς και μετά από ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 8 Νοεμβρίου 2008 υπογράφηκε το σχετικό συμβόλαιο της δωρεάς.

Στην συνέχεια συστάθηκε μια «Διαχειριστική Επιτροπή της Δωρεάς Αφων Κούσιου» με Πρόεδρο τον Κώστα Τσιλογιάννη και μέλη τους Νικόλαος Παπαγιαννούλης, Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου, Αγαθόνικος Δελαβερίδη, και Βασίλειο Γιαννουλάκη. Στα μετέπειτα χρόνια άλλοι αποχώρησαν και άλλοι προστέθηκαν όπως ο Αντώνης Τσιάρας, ο Νίκος Μαυροκεφαλίδης, ο Γιώργος Καρατζιούλας, ο Πέτρος Κουτόβας, ο Γιώργος Πράπα και ο Ζήσης Κοντονίνας.

Διαχειριστική  Επιτροπή είχε αναλάβει τα γραφειοκρατικά και την διαχείριση των χρημάτων και συγκεκριμένα όταν δημιουργούνταν ένας λογαριασμός από εργασίες, κατέθετε στο ταμείο του Δήμου το αντίστοιχο χρηματικό ποσό. Από την άλλη, ο Δήμος Βέροιας πλήρωσε το ποσό των 53.000 ευρώ που αφορούσε τον φόρο της δωρεάς και τον συμβολαιογράφο.

Έγινε το …γιοφύρι της Βέροιας    

Οι διαδικασίες για μελέτες και κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν το 2009, αλλά στην πορεία αποδείχθηκε ότι η κατασκευή της γέφυρας αποτελούσε μια δύσκολη υπόθεση, αν και το χρήμα ήταν «ζεστό», όπως λέει και ο λαός. Ενστάσεις επί ενστάσεων καθώς για να εκτελεστεί ένα δημόσιο έργο μπορούν να προβάλουν αντιρρήσεις κοντά στα δέκα συναρμόδια όργανα. Μια γραφειοκρατική διαδικασία η οποία αφενός καθυστέρησε το έργο και αφετέρου κρίθηκε ασύμφορο για τον πρώτο εργολάβο που το ανέλαβε. Έτσι για να απεμπλακεί η υπόθεση ο Δήμος Βέροιας από τον πρώτο εργολάβο, κινήθηκε δικαστικά και τελικά  δικαιώθηκε καθώς κρίθηκε έκπτωτος.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις άρχισαν οι τριγμοί μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και οι αρνητικές εντυπώσεις στην κοινωνία της Βέροιας με τα διάφορα σενάρια να οργιάζουν, με προσωπικές αντιπαραθέσεις και παραλογισμούς που έπλητταν την αξιοπιστία οργάνων και παραγόντων.  

Από την πρώτη εργολαβία κατά τα έτη 2009-2012 είχαν κατασκευαστεί τα ακρόβαθρα καθώς και τα μεσόβαθρα. Παράλληλα  είχαν γίνει εργασίες αντιστήριξης των πρανών (αγκύρια, gunnite, sarazaneti). Για λόγους ασφαλέστερης, απλούστερης και ταχύτερης κατασκευαστικά λύσης κατέστη επιτακτική η τροποποίηση του τρόπου του φορέα της γέφυρας.

«Ήταν ένα δύσκολο έργο με την γραφειοκρατία και τη ισχύουσα νομοθεσία των δημοσίων έργων που δημιούργησαν αυτήν την καθυστέρηση στην έγκαιρη και προβλεπόμενη ολοκλήρωση της κατασκευής της γέφυρας» μας είπε ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Δωρεάς Κώστας Τσιλογιάννης.

Νέα μελέτη με κατασκευαστικές αλλαγές

Η νέα μελέτη του έργου συντάχθηκε από το μελετητικό γραφείο «Ι. Μαυράκης και Συνεργάτες» (έδρα Θεσσαλονίκη) και  κατατέθηκε μέσω της Διαχειριστικής Επιτροπής Αφών Κούσιου στον Δήμο Βέροιας. Το Δημοτικό Συμβούλιο με την 305/2017 απόφαση του, αποδέχτηκε τη δωρεά εκπονηθείσας μελέτης με τίτλο «Ολοκλήρωση Κατασκευής Γέφυρας Αφών Κούσιου» δωρεοπαρόχου «Διαχειριστική Επιτροπή Δωρεάς Αφών Κούσιου». Η μελέτη θεωρήθηκε από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Βέροιας μαζί με όλα τα τεύχη και σχέδια που την συνοδεύουν.

Όπως αναφέρει η έκθεση του έργου, ως καταλληλότερος τρόπος κατασκευής του φορέα της γέφυρας για την παρούσα εργολαβία, προκρίθηκε η σύμμικτη κατασκευή με μεταλλικά στοιχεία. Η λύση προσεγγίστηκε εκ νέου με νέα στατική επίλυση αλλά και σύνταξη νέων τευχών δημοπράτησης για νέα εργολαβία. Με την νέα μελέτη  διαφοροποιήθηκε ο τρόπος κατασκευής του ζυγώματος– καταστρώματος της γέφυρας χωρίς να μεταβληθεί  κανένα από τα κύρια γεωμετρικά χαρακτηριστικά της γέφυρας.  Η προτεινόμενη λύση ακολουθεί τη χάραξη της μελέτης οδοποιίας. Ο νέος φορέας είναι σύμμικτη κατασκευή τριών ανοιγμάτων ήτοι μεταλλικοί δοκοί στις οποίες εδράζεται πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος. Το μήκος της Γέφυρας Κούσιου είναι 110 μέτρα, το  συνολικό ύψος της από το χαμηλότερο σημείο του ποταμού Τριποτάμου, φτάνει τα 31 μέτρα, το πλάτος της είναι 13 μέτρα, εκ των οποίων τα οκτώ είναι οι λωρίδες αμφίδρομης κυκλοφορίας και τα πέντε (2,5 μ. και 2,5 μ.) είναι πεζοδρόμιο.

Στις 31/08/18 υπογράφηκε η σύμβαση του έργου μεταξύ της αναδόχου εταιρείας ΦΟΡΕΑΣ ΑΤΕΒΕ (έδρα Θεσσαλονίκη) με τον Δήμο Βέροιας ως αποτέλεσμα ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού. Μέσα Σεπτεμβρίου 2018 ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες καθαρισμού προσβάσεων, τοπογραφικών αποτυπώσεων και εργασίες εγκατάστασης του εργοταξίου.

Αρχικώς στην περιοχή του εργοταξίου, καθημερινώς και για διάστημα 6 περίπου μηνών εκτελούνταν σημαντική αρχαιολογική έρευνα και ανασκαφή από την Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, με εύρεση αρχαιολογικών ευρημάτων (ευρέθησαν 3 ταφικά μνημεία τα οποία και εξετάστηκαν από την αρχαιολογική ομάδα του έργου). Παράλληλα προστατεύτηκε με ξύλινο στέγαστρο τμήμα του αρχαίου τείχος της πόλης που είχε βρεθεί σε παλαιότερο χρόνο στην περιοχή των πρανών της γέφυρας.

Συγκεντρωτικά και μετά την κατασκευή του στεγάστρου, η ανάδοχος εταιρεία απομάκρυνε τα παλαιά δικτυώματα και ολοκλήρωσε τις τροποποιήσεις στα μεσόβαθρα Μ1 & Μ2. Επίσης ολοκλήρωσε τις απαραίτητες υπολειπόμενες σκυροδετήσεις στα ακρόβαθρα Α1 & Α2. Παράλληλα ολοκλήρωσε τα απαραίτητα επιχώματα καθώς και τη κατασκευή του τοίχους από συρματοκιβωτια στο Α1.

Στο εργοτάξιο του έργου είχε εγκατασταθεί συνεργείο εξειδικευμένων τεχνιτών για την συναρμολόγηση-μοντάρισμα των χαλύβδινων στοιχείων. Με την ολοκλήρωση κάθε τεμαχίου αυτό ανεγειρόταν στην προβλεπόμενη θέση του με χρήση τροχοφόρων γερανών. Με την ολοκλήρωση της μεταλλικής κατασκευής έγινε τοποθέτηση χαλύβδινης λαμαρίνας και όπλιση της προς σκυροδέτηση πλάκας καταστρώματος. Στη συνέχεια έγινε σκυροδέτηση της πλάκας με σκυρόδεμα ποιότητας C35/45 (υψηλής αντοχής)-κατασκευή πεζοδρομίων - τοποθέτηση μόνωσης και σκυρόδεμα κλίσεων.

Μετέπειτα τοποθετήθηκαν χαλύβδινα γαλβανισμένα κιγκλιδώματα και στηθαία ασφαλείας που διαχωρίζουν το πεζοδρόμιο από την οδό κυκλοφορίας οχημάτων. Έγιναν εργασίες οδοστρωσίας εκατέρωθεν της γέφυρας - διάστρωση ασφαλτικών στρώσεων αλλά και στρώση αντιολισθηρής κυκλοφορίας. Επίσης έγιναν πλακοστρώσεις κρασπεδώσεις στις οδούς Ακροπόλεως και Βλάχων Ηρωίδων. Τέλος το έργο ολοκληρώθηκε με εργασίες διαγράμμισης και σήμανσης.

Οι εργασίες του συνόλου του έργου ολοκληρώθηκαν μέσα Ιουλίου 2020 και εντός του συμβατικού χρόνου.

Κώστας Βοργιαζίδης: Δύσκολες αποφάσεις, συγκρούσεις, απογοητεύσεις …

Το κλίμα που επικράτησε αυτά τα χρόνια που διήρκησαν ώστε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί σε χρήση η γέφυρα «Αφοί Κούσιου» εξιστόρησε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Τετάρτης.

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την πόλη μας, το Δήμο Βέροιας και για όλους όσοι όλα αυτά τα χρόνια διαχειρίστηκαν με ακεραιότητα, τιμιότητα και αίσθημα ευθύνης την τεράστια δωρεά των Αδελφών Κούσιου για την κατασκευή της γέφυρας που ενώνει πλέον τον Προμηθέα με την περιοχή του Κτηνιατρείου.

Κατά τα προηγούμενα χρόνια, είχα εκφράσει πολλές φορές την αταλάντευτη βούληση και την ηθική δέσμευση της Δημοτικής Αρχής να ολοκληρώσει το έργο προκειμένου να τιμήσουμε τη μνήμη των δωρητών και να παραδώσουμε στους πολίτες μια ασφαλή πρώτα απ’ όλα γέφυρα, ακολουθώντας πάντα όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.

Χωρίς πολλά και μεγάλα λόγια, τα χρόνια που πέρασαν, εργαστήκαμε μεθοδικά και χαμηλόφωνα και σε πλήρη συνεργασία με τη Διαχειριστική Επιτροπή της Δωρεάς, επιλέγοντας εξαρχής τον δύσκολο αλλά τον μόνο ασφαλή δρόμο για την ολοκλήρωση της Γέφυρας» είπε ο Κώστας Βοργιαζίδης και επισήμανε:

«Σ’ όλη αυτή τη διαδρομή που συνοδεύτηκε από δύσκολες αποφάσεις, συγκρούσεις, απογοητεύσεις και χρονοβόρες νομικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες, δε χάσαμε ποτέ την πίστη μας για την εγκυρότητα των αποφάσεων που λάβαμε και για την επιτυχή έκβαση του έργου.

Ως εκ τούτου, με εγγυημένη τη χρηματοδότηση από τη δωρεά, κύριο μέλημα μας ήταν να εξασφαλίσαμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την οριστική ολοκλήρωση της γέφυρας και αναφέρομαι φυσικά στην επιλογή της εκπόνησης νέας μελέτης και την επαναδημοπράτηση του έργου, διαδικασία που ανέδειξε έναν εξαιρετικό και αξιόπιστο νέο εργολάβο.

Έτσι λοιπόν, μετά από ένα μακρινό και, κατά περιόδους, ταραχώδες ταξίδι δέκα περίπου ετών, και προς μεγάλη απογοήτευση όσων επένδυαν όλα αυτά τα χρόνια στην καταστροφολογία και τη σπέκουλα, το πολυπόθητο και πολυσυζητημένο έργο της Γέφυρας Αφών Κούσιου είναι πλέον γεγονός» κατέληξε ο Δήμαρχος Βέροιας.

Δεν πρόλαβαν να δουν υλοποιημένη την δωρεά τους

Τον Ιούλιο του 2016 και ενώ η ένταση και οι αμφισβητήσεις ήταν στο κατακόρυφο με τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις υλοποίησης της γέφυρας, αποδήμησε και τελευταίος από τα αδέλφια-ευεργέτες Ιωάννης Κούσιος. Έτσι δεν είχαν την χαρά να δουν την δωρεά τους με …σάρκα και οστά. Και αυτό δεν πέρασε αμνημόνευτο…  

«Δυστυχώς όμως, κανένα από τα αδέλφια της οικογένειας Κούσιου δεν είναι πια κοντά μας για να δει μπροστά του να πραγματώνεται το όραμα της υλοποίησης της γέφυρας.  Κι αυτή είναι μια εξέλιξη που μας θλίβει όλους ιδιαίτερα» είπε ο Δήμαρχος Βέροιας και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Από προσωπική εμπειρία, γνωρίζω καλά την τεράστια επιθυμία του Ιωάννη Κούσιου, ο οποίος έφυγε τελευταίος από τη ζωή τον Ιούλιο του 2016, να δει τη Γέφυρα ολοκληρωμένη, επιθυμία που είχε αναδειχθεί σε σκοπό ζωής. 

Ως εκ τούτου, ο μόνος τρόπος για να απολογηθούμε απέναντί τους, για την μεγάλη καθυστέρηση,, να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη τους και να τους ευχαριστήσουμε για όσα προσέφεραν δεν ήταν άλλος από το να υλοποιηθεί η Γέφυρα, δέσμευση που τηρήσαμε εις το ακέραιο, προσφέροντας σήμερα χαρά στους δημότες της πόλης, τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της Δωρεάς καθώς επίσης και στην οικογένεια Κουτόβα, τους «ηθικούς» συνεχιστές της κληρονομιάς τους» κατέληξε ο Κώστας Βοργιαζίδης.

Ευχαριστίες και ικανοποίηση…

Η αθρόα παρουσία του κόσμου στα εγκαίνια έδειξε την αναγνώριση της μεγάλης ευεργεσίας των δωρητών Αδελφών Κούσιου στην τοπική κοινωνία. Όλοι είχαν να πουν κάτι καλό. Ικανοποίηση για την δημοτική αρχή και ανακούφιση για τους συνεχιστές της κληρονομιάς, την οικογένεια του Νίκου Κουτόβα.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, ευτυχείς, που παραδόθηκε η γέφυρα στην κοινωνία της Βέροιας, μια επιθυμία των αείμνηστων αδελφών Κούσιου. Ευχόμαστε η πράξη αυτή, το όραμά τους , να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην καθημερινότητα της ζωή των συμπολιτών μας και να αποτελέσει ένα σημαντικό έργο για την αγαπημένη τους και αγαπημένη μας Βέροια.  Ευελπιστούμε οι πράξεις των αδελφών Κούσιου να βρουν κι άλλους μιμητές και ο τόπος μας τους έχει ανάγκη» μας είπε ο Πέτρος Κουτόβας, εκπροσωπώντας τον πατέρα του Νίκο και τον αδελφό του Γιώργο.

Όμως για την ολοκλήρωση της γέφυρας συνετέλεσαν και άλλοι παράγοντες, τους οποίος δεν λησμόνησε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης.  

«Η σημερινή ημέρα είναι πρωτίστως αφιερωμένη στη μνήμη τους και στην ανεκτίμητη προσφορά τους προς την τοπική μας κοινωνία. Με τη σημερινή εκδήλωση λέμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την εμπιστοσύνη τους προς το Δήμο Βέροιας αλλά και την απαράμιλλη φιλοπατρία τους.  Κύριε Ιωάννη, κύριε Εμμανουήλ και κύριε Αντώνη, θα σας θυμόμαστε πάντα με μεγάλη αγάπη και ευγνωμοσύνη» τόνισε ο Δήμαρχος Βέροιας μνημονεύοντας τα ονόματα των ευεργετών και συμπλήρωσε:

«Πριν κλείσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν, κατά διαστήματα, στη Διαχειριστική Επιτροπή της Δωρεάς Αφών Κούσιου, διαχειριζόμενοι με ακεραιτότητα και τιμιότητα κάθε ευρώ της δωρεάς, προσαυξάνοντας μάλιστα με τους τόκους το αρχικό κεφάλαιο κατά 580.000€, καθώς και για την άριστη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια για την ευόδωση του κοινού μας σκοπού.

Ιδιαίτερα δε, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Κωνσταντίνο Τσιλογιάννη που με τη διπλή ιδιότητα του Προέδρου της Διαχειριστικής Επιτροπής και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Βέροιας, έκανε ότι ήταν δυνατόν για την επίτευξη των απαραίτητων συναινέσεων στην πορεία προς την ολοκλήρωση του έργου. 

θα ήθελα επίσης να κάνω ιδιαίτερη μνεία στην Οικογένεια Κουτόβα και συγκεκριμένα τον κ. Νικόλαο Κουτόβα και τους υιούς του Πέτρο και Γεώργιο, για την αγαστή συνεργασία και την εμπιστοσύνη τους προς τη Δημοτική Αρχή και το Δήμο Βέροιας και φυσικά για την σημερινή παράθεση του μπουφέ.

Επιπλέον, δε θα πρέπει να λησμονήσω να αναφέρω την καθοριστική συνεισφορά του μελετητή, Ιωάννη Μαυράκη, μέσω της εκπόνησης μιας άρτιας επιστημονικά μελέτης αλλά και του εργολάβου Δημήτρη Παζιάνη, για την αποφασιστικότητα, την υπευθυνότητα και τον επαγγελματισμό που επέδειξε κατά την υλοποίηση του έργου.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς, την τέως Δήμαρχο Βέροιας, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη, στην οποία  οι Αδελφοί Κούσιου εμπιστεύτηκαν τα χρήματα της δωρεάς στο Δήμο Βέροιας, τον πολιτικά προϊστάμενο του έργου, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας και πρώην Αντιδήμαρχο Τεχνικών, Αριστομένη Λαζαρίδη, ο οποίος ανήγαγε την ολοκλήρωση της γέφυρας σε έργο ζωής, όλους τους συναδέλφους Δημοτικούς Συμβούλους από το 2009 μέχρι και σήμερα που έλαβαν τις απαραίτητες αποφάσεις, αναλαμβάνοντας μεγάλες ευθύνες, καθώς επίσης και όλους τους υπαλλήλους του Δήμου Βέροιας, και ιδιαίτερα της Τεχνικής Υπηρεσίας που χωρίς τη δική τους συνδρομή η αποπεράτωση της γέφυρας θα ήταν αδύνατη.

Επειδή βέβαια οι πινελιές που ομορφαίνουν ένα έργο μπαίνουν στο τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους της Δ/νσης Περιβάλλοντος και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ.Βασίλη Παπαδόπουλο για τις παρεμβάσεις που έκαναν στον περιβάλλοντα χώρο».

Αντώνης Μαρκούλης: Με σεβασμό στους ευεργέτες…

Είναι απορίας άξιον! Παρευρέθηκαν και καμάρωναν στα εγκαίνια της γέφυρας των αείμνηστων ευεργετών αδερφών Κούσιου αντί να κάνουν το ελάχιστο: αυτοκριτική για την πανθομολογούμενη ανικανότητά τους! Και είχαν το θράσος κάποιοι εξ αυτών να σχολιάσουν τη δική μου «απουσία» που κάλυπτε τη δική τους απρέπεια! Να μην παραλείψω να εξάρω και τη δουλική αντιπολίτευση, η οποία, αφού πέρασε γενεές δεκατέσσερις τη δημοτική αρχή για ανικανότητα, καμάρωνε δίπλα σε αυτόν που η ίδια χαρακτήριζε «ανίκανο» για να υπενθυμίζει και τη δική της ανάλογη ποιότητα. Πήγα και άναψα ένα κερί και ζήτησα με σεβασμό μία ταπεινή συγγνώμη από τους αείμνηστους ευεργέτες. Αυτό ένιωσα ότι έπρεπε να κάνω.

Αντώνης Μαρκούλης
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Προτεραιότητα στον Πολίτη»

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website
με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του kerkidasport.gr.
Copyright © 2018 "ΚΕΡΚΙΔΑ" | All rights reserved | Development by LEONweb

Ακολουθήστε μας: Facebook | Twitter | Youtube RSS