ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών ροδακίνου, για να ξαναγίνει η Ημαθία "Καλιφόρνια" της Ελλάδας!

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (20/7/20)

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ – ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΡΓΙΑΖΙΔΗΣ, Ο ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Άκρως αναγκαία  χαρακτηρίζεται  από τους παραγωγούς, τους εκπροσώπους τους και τους εμπόρους, η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας των επιτραπέζιων ροδακίνων, νεκταρινιών και συμπύρηνων, προκειμένου η σημαντική αυτή καλλιέργεια να μετατραπεί και πάλι ως μία δυναμική αγροτική δραστηριότητα για τα επόμενα χρόνια, αλλά να υπάρχουν και οι ίδιοι οι αγρότες με την αγροτική οικονομία στην Ημαθία.

Το σοβαρό ζήτημα της αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας, έχει τεθεί αλλεπάλληλες φορές στους εκάστοτε υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς όμως δυστυχώς να υπάρχουν μέχρι στιγμής θετικά αποτελέσματα.

Ευρεία σύσκεψη για αναδιάρθρωση

Επειδή όμως ο πρωτογενής τομέας της Ημαθίας συνεχώς μετατρέπεται ως μη βιώσιμος, κάτι που επηρεάζει και τους υπόλοιπους τομείς της οικονομικής ζωής της Βέροιας και δη της Ημαθίας, ο Δήμος Βέροιας στις αρχές Σεπτεμβρίου θα διοργανώσει ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να τεθεί εκ νέου το θέμα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, βασικά στα επιτραπέζια ροδάκινα, στα νεκταρίνια, στα συμπύρηνα.  Εκεί θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι, θα κατατεθούν προτάσεις και στην συνέχεια θα προωθηθούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την λήψη αποφάσεων, προτάσεων και κινήτρων, ώστε σιγά σιγά να αλλάξει σε κάποιο ποσοστό το «μωσαϊκό» των καλλιεργειών στην Ημαθία.

«Ο Δήμος έχει τη βούληση και έχει αναλάβει την υποχρέωση, μετά το πέρας της συγκομιδής των ροδακίνων, να μαζέψει όλους τους ενδιαφερόμενους με σκοπό να ξεφύγουμε από αυτήν την αρρωστημένη κατάσταση που υπάρχει με το ροδάκινο η οποία έχει οδηγήσει την περιοχή μας σε συνεχή φτωχοποίηση» δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και πρόσθεσε τονίζοντας πως «εκτιμώ ότι οι προτάσεις μας που θα διαμορφωθούν από την σύσκεψη αυτή, θα βρουν ανταπόκριση από το Υπουργείο, ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί της αγροτικής παραγωγής με την ανάπτυξη κάποιων νέων δυναμικών καλλιεργειών. Άλλωστε είναι δεδομένο πως η αγροτική οικονομία και ζωή επηρεάζει σε υψηλό βαθμό και την υπόλοιπη οικονομία του τόπου μας».

Σύμφωνος και ο Αγροτικό Σύλλογος Γεωργών Βέροιας

Η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, θεωρείται από πολλούς ως μία αναγκαία παρέμβαση προσαρμογής της γεωργίας στις νέες συνθήκες με κύριο ζητούμενο την εξασφάλιση ενός καλύτερου αγροτικού εισοδήματος. Άλλοι πάλι, την προβάλλουν ως πανάκεια για τη λύση όλων των προβλημάτων της γεωργίας.

Είναι σωστό και θα έλεγε κανείς ότι επιβάλλεται η αναζήτηση νέων καλλιεργειών και νέων προϊόντων, όταν μάλιστα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί η πολύ απαιτητική παγκόσμια πλέον αγορά, οι συνεχώς μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών αλλά και ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και ασφάλειας της υγείας. Πράγματι, πρέπει να αναζητούνται, να δοκιμάζονται και να προωθούνται νέες καλλιέργειες και νέα προϊόντα, που έχουν ζήτηση στην αγορά και αποδίδουν καλό εισόδημα στον αγρότη.

«Αυτό που είπε ο Δήμαρχος στην πρόσφατη σύσκεψη μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Πράγματι πρέπει να κάνουμε ένα πρόγραμμα, μια μελέτη για να καταγράψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν από ροδάκινα στις αγορές, ώστε να μην υπάρχει υπερπαραγωγή η οποία επηρεάζει τόσο την διάθεσή της, όσο και τις τιμές ανά ποικιλία» μας είπε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας Τάσος Χαλκίδης και πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι «πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση με νέες δυναμικές καλλιέργειες και ποικιλίες για να μπορούν οι αγρότες να έχουν ένα εισόδημα με το οποίο θα μπορούν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια. Να φανταστείτε ότι εδώ και 30 χρόνια η τιμή του συμπύρηνου είναι ίδια, σε αντίθεση με τα επιτραπέζια τα οποία τα ψάχνουν γιατί πριν λίγα χρόνια ξεριζώθηκαν αρκετά στρέμματα και μειώθηκε η παραγωγή». 

«Άχρηστοι συνεταιρισμοί, κακοί έμποροι…»

Η αποτυχημένη πολιτική των κυβερνήσεων στον τομέα της γεωργίας είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγήσει τον αγροτικό πληθυσμό στα σημερινά αδιέξοδα. Ειδικότερα οι κυβερνήσεις της τελευταίας τριακονταετίας φέρουν την ευθύνη διότι δεν κατάφεραν παρά τις Ευρωπαϊκές ενισχύσεις να πραγματοποιήσουν  την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Έτσι οι αγρότες συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να καλλιεργούν σε μεγάλη στρεμματική έκταση την παραδοσιακή καλλιέργεια των ροδακίνων με αποτέλεσμα να παράγουν προϊόν το οποί δεν αντέχει στον διεθνή ανταγωνισμό και έτσι συρρικνώνεται συνεχώς το εισόδημά τους.

Παράλληλα σημαντικό ρόλο στο σημερινό αδιέξοδο, έπαιξε τόσο η λειτουργία των συνεταιρισμών, όσο και των εμπόρων και μεταποιητών.

«Ο Νομός Ημαθίας έμεινε τελευταίος στις εξελίξεις, πληρώνοντας παθογένειες του παρελθόντος. Άχρηστοι συνεταιρισμοί, κακοί έμποροι οδήγησαν την καλλιέργεια του ροδακίνου σ΄  αυτήν την κατάσταση. Οι συνεταιρισμοί κοιτούσαν να διαχειριστούν μόνο κιλά για να πάρουν την προμήθειά τους για να πληρωθούν οι 30μόνιμοι υπάλληλοί τους» μας είπε ο επιχειρηματίας έμπορος αγροτικών προϊόντων και Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Στέφανος Αποστολίδης και επισήμανε ότι «ο Νομός Πέλλας που δεν είχε συνεταιρισμούς ή καταστράφηκαν αυτοί πριν από μία δεκαετία, οι παραγωγοί από μόνοι τους οδηγήθηκαν στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους. Έτσι σήμερα έχουν κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αρκετά νεκταρίνια. Ακόμα και στον κάμπο στο τμήμα της Πέλλας, μπήκαν καλλιέργειες με πρώιμα κεράσια. Επίσης θα σας πω ότι η Πέλλα έχει πολύ περισσότερα ακτινίδια από το Νομό Ημαθίας ο οποίος ήταν από τους πρώτους που καλλιέργησε αυτό το φρούτο. Νομίζω ότι το βάρος πρέπει να το πάρουν οι υγιείς επιχειρήσεις και οι υγιείς συνεταιρισμοί».  

Δεν αντέχουν άλλο οι αγρότες…

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και φυσικά οι αγρότες να υιοθετήσουν τις όποιες προτάσεις θα κάνουν οι αρμόδιοι φορείς με τους επιστήμονες που διαθέτουν.

Τα μέτρα αναδιάρθρωσης πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν διότι οι αγρότες δεν αντέχουν στις καλλιέργειες των παραδοσιακών καλλιεργειών ροδακίνου επειδή χρόνο με τον χρόνο υφίστανται μεγάλες οικονομικές ζημιές. Ναι με είναι ποιοτικά προϊόντα και είναι ανταγωνιστικά στο εξωτερικό, ωστόσο λόγω της υπερπαραγωγής δεν επιτυγχάνονται οι ανάλογες τιμές.

Πρέπει λοιπόν οι αγρότες της Ημαθίας να στραφούν με την καθοδήγηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς νέες καλλιέργειες οι οποίες θα αντέχουν στον διεθνή ανταγωνισμό και θα αφήνουν ένα σταθερό εισόδημα στον Έλληνα αγρότη. Μια παραγωγική τάξη της Ημαθίας η οποία επηρεάζει το σύνολο της οικονομικής ζωής και ανάπτυξης του Νομού ο οποίος ψάχνει πλέον την χαμένη ταυτότητα της …Καλιφόρνιας!!!

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (20/7/20)