ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Κατ΄ αρχήν «ναι» στην αγορά των παλαιών Εκπαιδευτηρίων «Γ. Τσαλέρα»

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ"

 Κατ΄ αρχήν «ναι» για την διαδικασία αγοράς του οικοπέδου που περιλαμβάνει και οίκημα για σχολική χρήση, ψήφισε με ευρεία πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας κατά την συνεδρίασή του τη Δευτέρα.Οι παρατάξεις «Δράση με Γνώση» του Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη, «Βέροια Πρωτεύουσα Πόλη» της Γεωργίας Μπατσαρά και «Συνδημότες» του Παύλου Παυλίδη, είναι κατ΄ αρχήν σύμφωνοι (26 υπέρ) να αγοραστεί το σχολικό συγκρότημα των παλαιών εκπαιδευτηρίων «Γ. Τσαλέρα» που βρίσκεται στην οδό Μιαούλη στη Βέροια, ενώ αρνητικά (6 κατά) ψήφισαν οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Προτεραιότητα στον Πολίτη» του Αντώνη Μαρκούλη και «Λαϊκή Συσπείρωση» του Γιώργου Μελιόπουλου.

Κατά την ψηφοφορία οι δύο παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Δικαίωμα για Νέα Βέροια» του Γιάννη Παπαγιάννη, ψήφισαν λευκό.

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Ας δούμε όμως με την σειρά την υπόθεση, όπως την παρουσίασε με ρεπορτάζ της στο φύλλο της Δευτέρας 13/7 η εφημερίδα «ΒΕΡΟΙΑ».

Η Ιερά Μητρόπολη Βέροιας με επιστολή της από τα τέλη του 2019, ζήτησε από τον Δήμο Βέροιας να της παραχωρηθεί το κτίριο όπου στεγάζεται το 3ο Δημοτικό Σχολείο το οποίο βρίσκεται ανάμεσα από το Βήμα του Αποστόλου Παύλου και το Μενδρεσέ Τζαμί (Πολιτιστικό Κέντρο Μητρόπολης). Ως ανταλλαγή αυτού, η Μητρόπολη θα παραχωρήσει το κτίριο του Δημαρχείου Βέροιας για το οποίο έχει την κυριότητα και ο Δήμος μόνο την χρήση του.

Μία πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή με θετικά μηνύματα τόσο από την Δημοτική αρχή, όσο και από την πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων. Αφενός γιατί το παραδοσιακό και ιστορικό κτήριο όπου στεγάζεται το Δημαρχείο, θα περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου, και αφετέρου με την παραχώρηση του επίσης όμορφου κτηρίου που στεγάζεται σήμερα το 3ο Δημοτικό σχολείο επί της οδού Μ. Μπότσαρη, θα αξιοποιηθεί από την Μητρόπολη ως ένα μουσείο, ένας εκθεσιακός χώρος, δημιουργώντας έτσι ένα θρησκευτικό, τουριστικό, κέντρο μαζί με το Βήμα Αποστόλου Παύλου και το Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης, το Μενδρεσέ Τζαμί, καθώς και οι τρεις χώροι συνορεύουν μεταξύ τους. Μάλιστα με την αξιοποίησή του θα λυθεί και το σοβαρότατο πρόβλημα με την έλλειψη τουαλετών για τους επισκέπτες-τουρίστες, οι οποίοι σπεύδουν να εξυπηρετηθούν από τα κοντινά καταστήματα, υπό την ανοχή των ιδιοκτητών τους .

ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ «ΤΣΑΛΕΡΑ»

Όμως με την παραχώρηση του κτηρίου του 3ου Δημοτικού σχολείου για τους σκοπούς της Μητρόπολης, δημιουργείται «θέμα» με την απορρόφηση των μαθητών σε άλλες σχολικές μονάδες της περιοχής, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό καθώς σήμερα φοιτούν σ΄ αυτό κοντά στους 250 μαθητές.

Εδώ, λοιπόν, έρχεται να δώσει λύση η αγορά από τον Δήμο του οικοπέδου «Τσαλέρα», το οποίο είναι ήδη χαρακτηρισμένο ως «εκπαιδευτήριο». Να στεγαστεί σ΄ αυτό το 3ο Δημοτικό σχολείο μετά από κάποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν και αν δεν επαρκούν οι χώροι, ένας πολύ μικρός αριθμός μαθητών να φοιτήσουν στο «Φιλίππειο» σχολείο, 100 μέτρα μακρύτερα.

Για την μεταστέγαση αυτή, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας δεν έχει καμιά αντίρρηση, από την στιγμή που θα εξασφαλιστούν οι σχολικοί χώροι για τους μαθητές του 3ου Δημοτικού σχολείου.

ΣΕΙΡΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ

Με την κατ΄ αρχήν απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν σημαίνει ότι η υπόθεση πρόκειται να κλείσει άμεσα. Με την απόφασή του αυτή ουσιαστικά ο Δήμος δηλώνει την πρόθεσή του να αγοράσει το συγκεκριμένο ακίνητο και για τους συγκεκριμένους σκοπούς. Απλά μετά την απόφαση αυτή θα ακολουθήσουν οι εκθέσεις πιστοποιημένων εκτιμητών για την αξία του οικοπέδου και του κτηρίου, σύμφωνες γνώμες άλλων υπηρεσιών, όπως η Αρχαιολογία και το Υπουργείο Παιδείας και κατόπιν θα έρθει το θέμα εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει την απευθείας αγορά.

Πάντως μπορεί να απαιτηθεί χρόνος για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ωστόσο πρόκειται για έναν πολύ καλό σχεδιασμό για την περιοχή και την βελτίωση των τουριστικών προοπτικών της με εφαλτήριο το Βήμα Αποστόλου Παύλου.