ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

"Χορεύοντας" με τον Εγκέλαδο στην Ημαθία

ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΝΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΥΡΣΟΥΖΙΔΗΣ – ΧΑΡΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΡΗΓΜΑΤΑ 

Μετά  τους δύο πρόσφατους σεισμούς, με 3,1 Richter (19 Μαΐου) και  3,9 Richter (29 Μαΐου), με τον δεύτερο να είναι πολύ πιο έντονος, αφού η διαφορά των 0,8 Richter, μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά για τους ειδικούς είναι σημαντική, ιδιαίτερα για μεγαλύτερης έντασης σεισμούς, οι κάτοικοι της περιοχής Βέροιας και δη της Ημαθίας ανησύχησαν μη τυχόν δημιουργήθηκαν ρήγματα που μπορούν να επιφέρουν ισχυρότερους σεισμούς στο μέλλον. Και η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι η Ημαθία μέχρι τώρα έδειξε ότι δεν είναι σεισμογενής περιοχή.

Το επίκεντρο του πρώτου σεισμού της 19ης του Μάη προσδιορίστηκε κατά μήκος της «Τάφρου 66» στο ύψος της παλαιάς Λυκογιάννης από τη Νότια πλευρά της Τάφρου, είχε  εστιακό βάθος 10 km, γι αυτό παρά τη μικρή ένταση των 3,1R έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή και στη Βέροια.

Το επίκεντρο του δεύτερου σεισμού της 29ης του Μάη προσδιορίστηκε επίσης κατά μήκος της «Τάφρου 66» από την ίδια πλευρά, 4 km βορειότερα στο ύψος του Αγ. Γεωργίου, σε εστιακό βάθος 17 km, είχε επίσης μικρή ένταση της τάξης των 3,9 R, αλλά έγινε πολύ πιο αισθητός από τον πρώτο στην ευρύτερη περιοχή και φυσικά και στη Βέροια.

Γιώργος Ουρσουζίδης: Μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς…

Αναζητώντας τα σεισμικά ρήγματα της περιοχής ζητήσαμε τη βοήθεια του φίλου πολιτικού μηχανικού Γιώργου Ουρσουζίδη, ο οποίος έχει μελετήσει σε μεγάλο βαθμό θέματα περιβάλλοντος.

Επίσης το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ υπό τον καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ και Πρόεδρο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας Σπύρο  Παυλίδη,  έχει αναπτύξει την Ελληνική Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων.

«Η Ελλάδα γεννά σεισμούς εδώ και χιλιετίες, μάθαμε να ζούμε μ΄ αυτούς, πως να τους αντιμετωπίζουμε και να προστατευόμαστε απ΄ τις οδυνηρές συνέπειες που προκαλούν… μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα!» μας είπε ο Γιώργος Ουρσουζίδης ο οποίος με προθυμία ανέλαβε να συλλέξει στοιχεία, να τα συγκρίνει και να τα συσχετίσει, καθώς και να μας κατευθύνει για μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση αυτού του σοβαρού ζητήματος.

«Η πρώτη φορά που βίωσα την εμπειρία ενός σεισμού, ήταν ο φονικός σεισμός των 6,5 Richter της Θεσσαλονίκης  την 20η Ιουνίου του 1978 σε ηλικία 17 ετών –  ίσως να επηρέασε την επιλογή μου να σπουδάσω πολιτικός μηχανικός – ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία με τραγικές συνέπειες.

Αργότερα στο σεισμό των 6,6 R της Κοζάνης το 1995, θυμάμαι, με την ιδιότητα του πρόεδρου του Συλλόγου Επιστημόνων Μηχανικών Ν. Ημαθίας, ανταποκριθήκαμε στο αίτημα του Δήμου Κοζάνης για παροχή βοήθειας (πραγματογνωμοσύνης), κλιμάκιο πολιτικών μηχανικών πήγε αφιλοκερδώς στα σεισμόπληκτα χωριά και στην πόλη της Κοζάνης παρέχοντας πολύτιμη βοήθεια στους κατοίκους, ενώ παράλληλα αποκτήσαμε πολύτιμη εμπειρία» κατέληξε ο Γιώργος Ουρσουζίδης.  

ΟΙ συσχετισμοί με τον φονικό σεισμό της Θεσσαλονίκης

Σε 5 ημέρες συμπληρώνονται 42 χρόνια απ΄ τον καταστροφικό σεισμό της Θεσσαλονίκης, πολλοί μιλούν για περιοδικότητα 50 χρόνων μεταξύ μεγάλων σεισμών. Ας θυμηθούμε τα στοιχεία και τα μηνύματα του υπόψη σεισμού, η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε στις 8 Μαΐου 1978 με ισχυρότερους προσεισμούς αυτών της 24ης Μαΐου (ώρα 02:34) με μέγεθος 5,8 Ρίχτερ και της 19ης Ιουνίου με μέγεθος 5,3 Ρίχτερ. Ο κύριος σεισμός της 20ης Ιουνίου ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, διάρκεια 10 δευτερολέπτων και έγινε αισθητός σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία. Υπήρξε ο πρώτος που έπληξε μεγάλο αστικό κέντρο στην Ελλάδα και θεωρείται η μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα στη γύρω περιοχή από το 1932, όταν σημειώθηκε ο σεισμός της Ιερισσού στη Χαλκιδική.  Ακολούθησε επίσης σειρά ισχυρών μετασεισμών με μεγαλύτερο εκείνο της 5ης Ιουλίου 1978, μεγέθους 5 Ρίχτερ και με μετακινημένο επίκεντρο δυτικά της λίμνης Κορώνειας στα 7,0 - 10,0 km από τη πόλη.

 Συνέπειες: 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι (37)  ένοικοι της οκταόροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε στην πλατεία Ιπποδρομίου. Τραυματίστηκαν 220 άνθρωποι, ενώ χιλιάδες έμειναν άστεγοι σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης. Οι υλικές ζημιές έφτασαν τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σημερινές τιμές. (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας).

Στην Ημαθία πρόσφατα είχαμε δύο χαμηλής έντασης σεισμούς. Ο πρώτος, της 19ης του Μάη, με επίκεντρο που προσδιορίστηκε κατά μήκος της «Τάφρου 66» στο ύψος της παλαιάς Λυκογιάννης από τη Νότια πλευρά της Τάφρου, είχε  εστιακό βάθος 10 km, γι αυτό, παρά τη μικρή ένταση των 3,1R έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή και στη Βέροια.

Ο δεύτερος, της 29ης  του Μάη, με επίκεντρο που προσδιορίστηκε επίσης κατά μήκος της «Τάφρου 66» από την ίδια πλευρά, 4 km βορειότερα στο ύψος του Αγ. Γεωργίου, σε εστιακό βάθος 17 km, είχε επίσης μικρή ένταση της τάξης των 3,9 R, αλλά έγινε πολύ πιο αισθητός από τον πρώτο στην ευρύτερη περιοχή και φυσικά και στη Βέροια.

«Δεν πρέπει να ανησυχούμε…»

Όπως προαναφέραμε, στους κατοίκους της Βέροιας και γενικότερα της Ημαθίας δημιουργήθηκε ανησυχία για τυχόν σεισμικές δραστηριότητες με επίκεντρα την συγκεκριμένη περιοχή.

«Από τη χρονική αλληλουχία των προσεισμικών διεγέρσεων του κυρίως σεισμού της Θεσσαλονίκης, συγκρινόμενο με τους δύο πρόσφατους σεισμούς της Ημαθίας, ίσως γεννάται κάποια ανησυχία για επικείμενο μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή μας! Η απάντηση είναι ΟΧΙ, γιατί πολύ απλά οι ειδικοί επιστήμονες θα είχαν ενημερώσει την πολιτεία. Άλλωστε τα μεγέθη δεν είναι καν συγκρίσιμα, ούτε υπάρχουν ρήγματα στην περιοχή της Ημαθίας που να δικαιολογούν κάποια ανησυχία εκδήλωσης μεγάλου σεισμού» επισήμανε ο Γιώργος Ουρσουζίδης και ολοκλήρωσε τονίζοντας:

«Άλλωστε η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει ιστορικό μεγάλου σεισμού, ούτε ο νομός Ημαθίας ανήκει στις περιοχές με έντονη σεισμική δραστηριότητα – το αντίθετο».

Σ.Σ. Στις φωτογραφίες παρατίθενται χάρτες σεισμικών ρηγμάτων ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, όπου φαίνεται η περιοχή που εκδηλώθηκαν οι δύο σεισμοί της Ημαθίας, καθώς και αεροφωτογραφία της περιοχής με σήμανση των επίκεντρων των δύο σεισμών.

Παραθέτουμε τον χάρτη των σεισμικών ρηγμάτων της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, όπου φαίνεται η περιοχή που βρίσκεται σε διέγερση αυτή την περίοδο, καθώς και αεροφωτογραφία της περιοχής με σήμανση των επίκεντρων των δύο σεισμών.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΒΕΡΟΙΑ" (15/6/20)