ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Έρμαιο των «φιλόζωων» και των αδέσποτων οι πολίτες της Βέροιας

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΒΕΡΟΙΑ» 

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ . ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ «ΦΙΛΟΖΩΟΙ» ΝΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ

«Στο ίδιο έργο θεατές» όσον αφορά στην διαχείριση των αδέσποτων ζώων, ένα πρόβλημα που ταλανίζει σχεδόν το σύνολο της χώρας, με την κατάσταση σε κάποιες περιοχές, όπως στη Βέροια, να έχει βγει εκτός ελέγχου!

Οι επιθέσεις σε ανυποψίαστους πολίτες, η ανεξέλεγκτη παρουσία τους στους δρόμους της πόλης, αλλά και στους χώρους των πάρκων και των παιδικών χαρών, ενίοτε πεινασμένα και ταλαιπωρημένα, δημιουργούν μια απαράδεκτη εικόνα, που δεν μας τιμά ως Ευρωπαίους πολίτες, αλλά κυρίως γιατί απειλούν την δημόσια υγεία, την σωματική  ακεραιότητα και όχι μόνο…

Βέβαια, όλοι οι τοπικοί φορείς και η Πολιτεία έχει αναγνωρίσει το καυτό αυτό πρόβλημα εδώ και πολύ καιρό, αλλά μέχρι σήμερα αποδεικνύονται ανίκανοι να το διαχειριστούν! Από την πλευρά της η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει την θέληση, αλλά δεν έχει την αποφασιστικότητα να «σπάσει αυγά».

Από την άλλη, οι ενίοτε Κυβερνήσεις αρκούνται σε συσκέψεις, επιτροπές και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που όμως δεν δίνουν χειροπιαστές λύσεις. Κι αυτό γιατί οι κρατικοί μηχανισμοί αποδεικνύονται δυσκίνητοι σε ότι έχει να κάνει με την χρηματοδότηση των Δήμων, έτσι το πρόβλημα διογκώνεται και οι τοπικές κοινωνίες αγανακτούν!

Δήμος Βέροιας: Πολίτες παρεμποδίζουν τα συνεργεία περισυλλογής

Πρόσφατα ο Δήμος Βέροιας χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 45.000 ευρώ το οποίο θα διατεθεί για την σίτιση των αδέσποτων που φιλοξενούνται στο καταφύγιο φύλαξης (πρώην κυνοκομείο) και για την βελτίωση των εκεί εγκαταστάσεων. Ένα ποσό το οποίο δεν επαρκεί για να καλύψει τον αριθμό των αδέσποτων σκυλιών, τόσο για την σίτιση, όσο και για την ανάπτυξη του καταφυγίου.

Όμως το πρόβλημα εστιάζεται περισσότερο στην έλλειψη συνεργασίας με τα Φιλοζωϊκά Σωματεία, με την ευθύνη να βαρύνει τα τελευταία, μιας και έχει να κάνει με την συμπεριφορά των «φιλόζωων» που εναντιώνονται σε βάρος άλλων πολιτών, που διαμαρτύρονται για την εικόνα που υπάρχει στην πόλη και τους κινδύνους που υπάρχουν από την επιθετικότητα των αδέσποτων σκυλιών.

Εκείνο όμως που προκάλεσε μεγάλη δυσανασχέτηση και έντονη αρνητικότητα, είναι η αποκάλυψη που έγινε από τον Δήμο Βέροιας, ότι «πολίτες παρεμποδίζουν το έργο των συνεργείων περισυλλογής με επιθέσεις φραστικές αρκετές φορές και σωματικές».     

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Ηλία Τσιφλίδη αναφέρει:

«Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους Δημότες του ότι παρόλο ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, κάποια σκυλιά φέρονται επιθετικά και σε αρκετές περιοχές όπως το Πάρκο των Αγίων Αναργύρων, η οδός Πιερίων, τα Γιοτζαλίκια και σε άλλες περιοχές, έχουν αναφερθεί-καταγγελθεί επιθέσεις.

Αλλά δυστυχώς στη προσπάθεια των υπαλλήλων του συνεργείου του Δήμου μας για την περισυλλογή των επικίνδυνων αυτών και μόνο σκύλων στα πλαίσια διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας με βάση το ν. 4039/2012, κάποιοι συμπολίτες μας παρεμποδίζουν το έργο τους με επιθέσεις φραστικές αρκετές φορές και σωματικές.

Για το λόγο αυτό ζητείται η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας  και της Δημοτικής Αστυνομίας, με αποτέλεσμα η περισυλλογή των επικίνδυνων αυτών σκύλων να γίνεται μόνο με την παρουσία περιπολικού της Αστυνομίας.

Γι αυτό ο Δήμος Βέροιας όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο Δελτίο Τύπου, ζητά τη συνδρομή των Φιλοζωικών Συλλόγων του Δήμου μας και των Φιλόζωων πολιτών  του Δήμου μας που ο καθένας μπορεί να βοηθήσει με τον τρόπο του, στην περισυλλογή κάποιων επικίνδυνων σκύλων όταν τους ζητηθεί βοήθεια, για τη προστασία των αδέσποτων ζώων αλλά και πολύ περισσότερο  για τη προστασία των συμπολιτών μας.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ΕΛ.ΑΣ. και τη Δημοτική Αστυνομία για τη πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν σε κάθε κάλεσμά μας».

Ο λόγος στους πολίτες!

Βλέποντας όμως την αδυναμία (κατά πολλούς ανικανότητα) της Πολιτείας και, εν μέρει, του Δήμου να δώσει λύσεις σε καυτά κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι η διαχείριση των αδέσποτων, έρχεται η σειρά των πολιτών να κινητοποιηθούν.

Να δημιουργηθούν ομάδες «κοινωνικής δράσης», να ενώσουν τις φωνές τους και να συζητήσουν, να προβληματιστούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να προτείνουν λύσεις, για αυτό το σοβαρό θέματα των αδέσποτων που δυσχεραίνει την καθημερινότητά τους.

Πρέπει οι πολίτες να διατρανώσουν την αγανάκτησή τους με την κοινωνική μάστιγα και τις διαστάσεις του που εξελιχθεί το φαινόμενο με τα αδέσποτα σκυλιά, που κυριολεκτικά κατακλύζουν δρόμους, πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές στην πόλη και τα χωριά του Δήμου Βέροιας.

Τα τελευταία χρόνια, σιγά- σιγά, τα αδέσποτα σκυλιά έγιναν συνοδοιπόροι μας μέσα στην πόλη. Έτσι αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι αυτό είναι το φυσικό τους περιβάλλον, ανάμεσα στα αυτοκίνητα, ανάμεσα στα παιδιά μας.

Οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν για την τραγική κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα σκυλιά στη Βέροια και έχουν υποχρέωση να προασπίσουν το έργο των συνεργείων περισυλλογής των. Δικαιώματα δεν έχουν μόνο τα αδέσποτα και οι «φιλόζωοι». Δικαιώματα έχουν και οι υπόλοιποι πολίτες που ναι μεν αγαπούν τα ζώα, είτε τα θέλουν φροντίζουν μέσα στον δικό τους χώρο, είτε στο φυσικό τους περιβάλλον που είναι ο ύπαιθρος και όχι ο αστικός ιστός.   

«Η πόλη φυσικό περιβάλλον!!!»

Έτσι και «οι σοφοί νομοθέτες» έφτασαν σε σημείο  σύμφωνα με τον νόμο Ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε με τον 4235/2014, να τιμωρούν όποιον μαζεύει το ζώο από τη μέση της πόλης και το μεταφέρει σε άλλο χώρο εκτός των πόλεων, στο ύπαιθρο, σε χώρο περιφραγμένο και φυσικά με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ζώων.

Φτάσαμε δηλαδή στον απόλυτο παραλογισμό. Να θεωρούμε φυσικό περιβάλλον των σκύλων την πόλη.

Εκεί όπου μπορεί να τα πατήσουν τα αυτοκίνητα (πράγμα που καθημερινά βλέπουμε), όπου μπορεί να μείνουν χωρίς φαγητό και να πεθάνουν της πείνας, όπου μπορούν να επιτεθούν στα παιδιά  αλλά και σε μεγάλους ανθρώπους, να προκαλέσουν ατυχήματα, να αναπτύξουν διάφορες ζωο-ανθρωπονόσους όπως η λύσσα ή ο εχινόκοκκος, ασθένειες πολύ επικίνδυνες, έως και θανατηφόρες, για τα παιδιά και για όλους μας.

Σε χώρες της Ευρώπης, πουθενά δεν κυκλοφορούν αδέσποτα σκυλιά. Δυστυχώς και πάλι η Ελλάδα κατέχει την αρνητική πρωτιά. Έτσι εκτός όλων των παραπάνω παρατηρούμε και το φαινόμενο των χιλιάδων περιττωμάτων των αδέσποτων αλλά και των σκύλων με δεσπότη, πάνω στα πεζοδρόμια. Περιττώματα που αφού τα πατήσουν δεκάδες ανυποψίαστοι πολίτες, τα μεταφέρουν στα σπίτια τους, πάνω στα χαλιά τους, όπου μπορεί να «αρκουδίζει» το παιδάκι τους.

Υπάρχουν λύσεις, χρειάζεται συστράτευση

Κάποιοι αγανακτισμένοι συμπολίτες μας θέλοντας να δείξουν την αγάπη τους στα ζώα και παράλληλα στην ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα στην πόλη, μέσω της εφημερίδα μας προτείνουν:

-Να σταματήσει επιτέλους η απάνθρωπη και δήθεν «ζωοφιλική άποψη» ότι το φυσικό περιβάλλον των σκύλων είναι οι πόλεις… Μάλιστα θα λέγαμε πως αν δεν επαρκεί ο νυν χώρος φύλαξης (κυνοκομείο) στο Λαζοχώρι, ας φροντίσει ο Δήμος Βέροιας να περιφραγεί κάποια έκταση, εκτός φυσικά κατοικημένης ζώνης, ή σε υπάρχουσες περιφραγμένες εκτάσεις, όπου μπορούν να μαζευτούν όλα τα αδέσποτα. Να γίνουν κάποια πρόχειρα στέγαστρα και ταΐστρες. Να φροντίζονται έτσι τα αδέσποτα (σκυλιά, γάτες κ.τ.λ.) από ένα- δύο άτομα είτε των Δήμων, είτε από ζωοφιλικές οργανώσεις και με την βοήθεια κτηνιάτρου.

-Η διατροφή τους μπορεί άνετα να εξασφαλισθεί με ελάχιστες αγορασμένες ζωοτροφές, αλλά κυρίως από τα περισσεύματα των φαγητών από τα σπίτια και τα καταστήματα εστίασης, όπου θα μαζεύονται σε κάποια σημεία και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στο φυσικό χώρο του καταφυγίου των ζώων.

-Στο φυσικό χώρο του καταφυγίου πέρα από την διαβίωση των ζώων μπορεί να γίνονται διάφορα δρώμενα, όπως επίσκεψη του κόσμου και των παιδιών, για την φροντίδα των ζώων, υιοθεσίες  ζώων, άφεση ζώων από ανθρώπους που θέλουν να αφήσουν το σκυλί για λίγο ή για πάντα, ακόμη και καλλιστεία ζώων ή εκπαίδευση ζώων κ.τ.λ.

Έτσι από εφιάλτης των πόλεων τα ζώα μπορεί να παίξουν τον φυσικό κοινωνικό τους ρόλο, σαν φίλος του ανθρώπου. 

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα αδέσποτα σκυλιά ώστε να κινηθείτε νομικά

Ν. 4039/ 2012

Άρθρο 9: Περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς

1. Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων, καθώς και από φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δήμο, εφόσον αυτά διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία στο χειρισμό των ζώων. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται το είδος και ο αριθμός των εγκαταστάσεων και των οχημάτων, καθώς και η εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού, που πρέπει να διαθέτουν οι φιλοζωικές ενώσεις και τα σωματεία, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτής της παραγράφου.

2. Για τον παραπάνω σκοπό κάθε Δήμος ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιτρεπομένης της συνεργασίας με ενδιαφερόμενα φιλoζωικά σωματεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Στους Δήμους είναι δυνατόν να παρέχεται και οικονομική ενίσχυση από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίων. Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978. Ο έλεγχος τήρησης των όρων λειτουργίας τους ασκείται από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 604/1977. Τα προβλεπόμενα από την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου διοικητικά πρόστιμα καθορίζονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Υπό την εποπτεία των Δήμων, μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωϊκά σωματεία και ενώσεις, που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό (1 κτηνίατρος ανά 50 ζώα), την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978.

3. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς, που καθοδηγούνται και ελέγχονται στο έργο τους από κτηνίατρο, ο οποίος ορίζεται από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του Δήμου και, όπου αυτή δεν έχει συσταθεί, από το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του οικείου Δήμου ή από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

4. Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.

Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

5. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, και διαπιστώνεται από τη σήμανσή τους ότι έχουν ιδιοκτήτη, που έχει δηλώσει ή αμέλησε να δηλώσει την απώλειά τους, επιστρέφονται σε αυτόν.

6. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, και διαπιστώνεται ότι είναι υγιή ή έχουν πλέον αποθεραπευθεί, καθώς και τα προερχόμενα από παράδοση από τον ιδιοκτήτη τους μπορούν να υιοθετούνται από ενήλικα άτομα ή από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία, που λειτουργούν νόμιμα.

7. Σε κάθε περίπτωση τα ζώα συντροφιάς, που υιοθετούνται, σημαίνονται άμεσα ηλεκτρονικά και καταγράφονται στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού και του οριστικού ιδιοκτήτη τους και υποβάλλονται σε αποπαρασίτωση και εμβολιασμό. Κατά την παράδοση ενός ζώου για υιοθεσία υπογράφεται η «Δήλωση Υιοθεσίας ζώου από νέο ιδιοκτήτη» μεταξύ του υπευθύνου του καταφυγίου ή του φιλοζωϊκού σωματείου και του νέου ιδιοκτήτη, σύμφωνα με το Υπόδειγμα «Δήλωση Υιοθεσίας Ζώου» του Παραρτήματος 4.

8. Στην περίπτωση υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη, που δεν είναι μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας, η υιοθεσία πραγματοποιείται με την απευθείας παράδοσή τους στους ενδιαφερόμενους νέους ιδιοκτήτες υπό την προϋπόθεση ότι τα ζώα έχουν στειρωθεί, σημανθεί και καταγραφεί στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού κατόχου τους και τα πλήρη στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη, τα οποία προκύπτουν από επίσημο αποδεικτικό έγγραφο. Απαγορεύεται η διατήρηση και παραμονή των ζώων αυτών σε καταφύγια εκτός Ελλάδας.

9. Ζώα συντροφιάς ηλικίας μικρότερης των πέντε (5) μηνών, που δεν έχουν υιοθετηθεί, παραμένουν προσωρινά στα καταφύγια ζώων, που διατηρούν οι Δήμοι ή τα Διαδημοτικά Κέντρα και τα συνεργαζόμενα με τους φορείς αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις ως τη συμπλήρωση της ηλικίας των πέντε (5) μηνών, έχοντας την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα. Ζώα συντροφιάς, που δεν έχουν υιοθετηθεί και σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου κρίνονται ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν, αφού προηγουμένως ελεγχθεί ότι έχουν σημανθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση.

10. Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι Δήμοι οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια και αρχαιολογικούς χώρους. Με απόφαση της πενταμελούς επιτροπής της παραγράφου 12 του παρόντος άρθρου ρυθμίζονται οι

λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται, καθώς και η οριοθέτηση των περιοχών που δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους.

11. Οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, όπως επίσης και η σήμανση και η καταγραφή τους πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνιάτρους, οι οποίοι συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Οι στειρώσεις μπορεί να πραγματοποιούνται και σε κινητές εγκαταστάσεις κατάλληλες για άσκηση κτηνιατρικών πράξεων, που διαθέτουν οι προαναφερόμενοι κτηνίατροι. Για τις κινητές εγκαταστάσεις παροχής κτηνιατρικών πράξεων χορηγείται άδεια λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του Δήμου και όπου αυτή δεν έχει συσταθεί από το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του οικείου Δήμου, όπου πρόκειται να δραστηριοποιηθούν, εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις που προβλέπονται στην απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εκδίδεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 13. Στους εθελοντές αλλοδαπούς κτηνίατρους για την πραγματοποίηση των στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς μπορεί να διατίθενται και οι εγκαταστάσεις των γραφείων των Διευθύνσεων, Τμημάτων και των αρμόδιων Υπηρεσιών Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας, Περιφερειακής Ενότητας ή του Δήμου, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι, για την πραγματοποίηση των στειρώσεων υπό την εποπτεία κτηνιάτρου που έχει πιστοποιηθεί. Οι εγκαταστάσεις αυτές παραχωρούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα, αφού προηγηθεί ειδοποίηση ενός μήνα και έγκριση των προϊσταμένων των αντίστοιχων υπηρεσιών.

12. Σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα πιο αντιπροσωπευτικά φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις, που εδρεύουν στο Δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα. Υποχρεωτικά στην επιτροπή μετέχουν ένας (1) κτηνίατρος και ένας (1) εκπρόσωπος κυνηγετικού συλλόγου που εδρεύει στο Δήμο ή την οικεία Περιφερειακή Ενότητα. Η προαναφερθείσα επιτροπή αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τον ορισμό της παραγράφου στ΄ του άρθρου 1 του παρόντος, καθώς και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Οι Δήμοι, οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Περιφέρειες δημιουργούν δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία.

13. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις επιτρεπόμενες μεθόδους ευθανασίας, τους όρους λειτουργίας των κινητών εγκαταστάσεων πραγματοποίησης κτηνιατρικών πράξεων, σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

14. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

α) μπορεί να τροποποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση στους Δήμους από την αρμόδια Περιφέρεια άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που προβλέπονται στο ν. 604/1977 και στο π.δ. 463/1978, να τίθενται νέοι πρόσθετοι όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των καταφυγίων και να καθορίζεται ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής των ήδη λειτουργούντων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και

β) καθορίζεται ο Δήμος, οι σύνδεσμοι Δήμων, που επιχορηγούνται για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίου, το ύψος, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Άρθρο 11: Αποτροπή πρόσβασης αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε απορρίμματα και περισυλλογή νεκρών ζώων

1. Οι υπεύθυνοι σφαγείων, κρεοπωλείων, νοσοκομείων, στρατοπέδων, κατασκηνώσεων, καταστημάτων διάθεσης τροφίμων, εγκαταστάσεων μαζικής εστίασης και γενικά χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την αποτροπή της πρόσβασης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στα απορρίμματα των εγκαταστάσεών τους.

2. Οι υπηρεσίες, που σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις είναι αρμόδιες για την καθαριότητα των οδών του εθνικού, επαρχιακού και αστικού δικτύου, έχουν άμεση υποχρέωση να απομακρύνουν από τις οδούς και τα πεζοδρόμια τα νεκρά ζώα και να μεριμνούν για την αποτέφρωση ή την υγειονομική ταφή τους, σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις. Αποτεφρωτήρια ζώων συντροφιάς ιδρύονται και λειτουργούν και από Δήμους και Συνδέσμους Δήμων.

3. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται τα κατάλληλα μέτρα και οι υποχρεώσεις των υπευθύνων της παραγράφου 1 για την επίτευξη της αποτροπής πρόσβασης των ζώων συντροφιάς σε απορρίμματα και των υπηρεσιών των αρμόδιων φορέων της παραγράφου 2 και για την περισυλλογή των νεκρών ζώων. Η διάθεση των νεκρών ζώων συντροφιάς (αποτέφρωση, υγειονομική ταφή κ.λπ.) πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία.