ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Αναξιοποίητη ομορφιά: Το άλσος στο φράγμα του Αλιάκμονα και τα παραποτάμια πλατάνια (φωτο)

ΚΟΛΧΟΖ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ – ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ – ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ"

Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους πρασίνου εντός ορίων του Δήμου Βέροιας, που, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει αφεθεί στην τύχη του. Σε μια περιοχή με την δική της ξεχωριστή ομορφιά και αισθητικού πλούτου.

Ο λόγος για το άλσος που βρίσκεται πριν από την γέφυρα του Αλιάκμονα, μερικές εκατοντάδες μακρύτερα από το χωριό Αγ. Βαρβάρα και πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί χιλιάδες τουρίστες στους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας.

Ένα άλσος το οποίο σε συνδυασμό με την παραποτάμια και παραλίμνια σύνθεση, είναι (ή μάλλον ήταν) ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ημαθίας για να επισκεφτεί κανείς και να ξεφύγει από την πολυκοσμία του κέντρου.

Πριν από μία δεκαετία μάλιστα, το συγκεκριμένο άλσος με τα πεύκα του, έσφυζε από ζωή. Μικροί και μεγάλοι κατέφθαναν καθημερινά στον καταπράσινο αυτό χώρο για να κάνουν τη βόλτα τους, να παίξουν και να χαλαρώσουν στη φύση. Σήμερα η εικόνα του προκαλεί θλίψη σε όποιον το επισκέπτεται. Τώρα πλέον η είσοδός του χρησιμοποιείται μόνο για χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, αυτών που κάνουν τον παραλίμνιο περίπατό τους. Σπάνια θα δεις κόσμο μέσα στο άλσος, παρά μόνο παρέες από φιλοξενούμενους στο διπλανό Κέντρο πρόσφυγες και μετανάστες που ζητούν άσυλο. Άλλωστε τι μπορούν αν κάνουν; Έπαψε πλέον να αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες καθώς παρουσιάζει εικόνες απόλυτης εγκατάλειψης, χορταριασμένο, με παγκάκια ξεχαρβαλωμένα, μπάζα πεταμένα από δω κι' από κει, σκουπίδια παντού, ανύπαρκτος τουρισμός από δράσεις, κατεστραμμένες τουαλέτες, δένδρα που χρειάζονται φροντίδα και περιποίηση και ότι άλλο μπορεί να παρατηρήσει το ανθρώπινο μάτι. Ουσιαστικά κρανίου τόπος!

Τα πλατάνια στο ποτάμι

Χρόνια τώρα παρακολουθούμε την υποβάθμιση αυτού του δημόσιου χώρου. Βρίσκεται σε απόλυτη εγκατάλειψη και σε συνεχή παρακμή. Το ίδιο συμβαίνει και από την άλλη πλευρά του ποταμού. Μια περιοχή με τεράστια πλατάνια η οποία πριν κάποια χρόνια έθελγε καθημερινά εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής. Σήμερα τα πάντα είναι κατεστραμμένα και βρώμικα.

Πρέπει να διευκρινίσουμε πως η περιοχή αυτή ανήκει στη ΔΕΗ και αυτή έχει τον πρώτο λόγο. Όμως κάποτε πρέπει να υπάρξει συνεργασία και κοινή λογική μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσο όμορφοι χώροι και όχι μόνο να παραμένουν αναξιοποίητοι, αλλά απεναντίας να υποβαθμίζονται. Και αν η ΔΕΗ έχει τα …δικά της προβλήματα, ας παραχωρήσει προς αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Εδώ παραχωρεί την εκμετάλλευση του ρεύματος και άλλες υπηρεσίες της στον ιδιωτικό τομέα, μερικά στρέμματα γης δεν μπορεί να παραχωρήσει με το αντίστοιχο ενοίκιο για την αξιοποίηση του φυσικού κάλλους; Θυμάστε πριν αρκετά χρόνια όταν εκεί λειτουργούσε καντίνα. Γινόταν το πανδαιμόνιο. Έσφυζε ο τόπος από ζωή.

Και εδώ επεμβαίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αναζητεί λύσεις και ιδέες, προετοιμάζει προτάσεις και απαιτεί από κάποιον άλλο φορέα να βρεθεί η χρυσή τομή, προς ωφελεία της τοπικής κοινωνίας.

Κολχόζ ιδιοκτητών στην περιοχή του φράγματος

Όπως όλα δείχνουν η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει για πολύ ακόμη. Αυτό που θα έπρεπε να σκεφτούν οι αρμόδιοι είναι το κοινωνικό συμφέρον και η ανάπτυξη του τόπου.

Το άλσος εδόθην του Αλιάκμονα δεν ανήκει στον Δήμο Βέροιας, ούτε στη Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας. Τα πεύκα ανήκουν στο δασαρχείο και η γη είναι ιδιοκτησία της Κτηματικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ παλαιότερα ανήκε στην 3η ΔΕΣΕ.

Ο χώρος με τα πλατάνια, εκείθεν του Αλιάκμονα είναι ιδιοκτησίας της ΔΕΗ, όπως προαναφέραμε, αλλά όλοι οι υπόλοιποι χώροι ανήκουν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου. Επίσης στην περιοχή εμπλέκεται και η Αρχαιολογία, καθώς στην είσοδο της γέφυρας υπάρχει ένας Μακεδονικός τάφος.

Ένα πραγματικό κολχόζ ιδιοκτησιών και γι αυτό απαιτείται πολιτική βούληση και συνεργασία πολλών φορέων για την αναζωογόνηση και ανάδειξη της περιοχής που μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον φυσικό κίνητρο για τοπικούς και ξένους επισκέπτες.

«Ο χώρος δεν ανήκει στον Δήμο μας και το μόνο που κάνουμε είναι η αναζήτηση λύσεων. Δυστυχώς εμπλέκονται πολλοί και την λύση αξιοποίησης μπορεί να την δώσει μόνο η πολιτεία» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βασίλης Παπαδόπουλος και επισήμανε πως «ως Δημοτική αρχή εξετάζουμε την διαμόρφωση άλλων χώρων αναψυχής, σε δημοτικές εκτάσεις, που βρίσκονται πριν και μετά το χωριό Αγία Βαρβάρα».

Εν αρχή η ίδρυση Συλλόγου Φίλων Αλιάκμονα

Το πρόβλημα απασχολεί εδώ και χρόνια την τοπική κοινότητα και τους κατοίκους της Αγίας Βαρβάρας. Πριν τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη» ο χώρος φροντίζονταν περισσότερο και χωρίς να είναι ιδιοκτησίας της. Σήμερα αναζητούνται τρόποι που θα συμβάλλουν περιφερειακά στην επίλυση του προβλήματος.

«Από την προηγούμενη κιόλας θητεία μου ως Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Βαρβάρας, έψαχνα δρόμους για φτάσουμε σε μια λύση. Όμως υπάρχουν πολλά εμπόδια με την ιδιοκτησία. Πολλοί εμπλεκόμενοι…» μας είπε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Βαρβάρας Σπύρος Κωτσιαντής και μας έδωσε την είδηση: «Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία ίδρυσης ενός Σωματείου, όπως είναι ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας, ο Σύλλογος Φίλων του ποταμού Τριποτάμου κ.λ.π., ώστε μέσα από αυτόν τον φορέα να αξιώσουμε, αρχικά, την βελτίωση των χώρων και στην συνέχεια να πετύχουμε το ξεκαθάρισμα των ιδιοκτησιών για την αξιοποίηση της πανέμορφης περιοχής μας» κατέληξε ο Σπύρος Κωτσιαντής.

Σε καλή κατάσταση το Άλσος Παπάγου

Σε αντίθεση με το άλσος στον Αλιάκμονα, σε πολύ καλύτερη κατάσταση είναι το τελευταίο διάστημα το Άλσος Παπάγου. Ανήκει εξ ολοκλήρου στον Δήμο Βέροιας και αποτελεί μια όαση μέσα στο αστικό ιστό. Κατά καιρούς γίνονται εργασίες για την συντήρηση και την φροντίδα των πεύκων από τους υπαλλήλους του Δασαρχείου και αυτήν την στιγμή τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Παράλληλα με την τακτή αποκομιδή των απορριμμάτων από την υπηρεσία καθαριότητας στον κεντρικό διάδρομο, με εθελοντισμό κατοίκων και φορέων κατά διαστήματα γίνεται καθαρισμός και αποψίλωση των υπόλοιπων χώρων του άλσους. Πριν από ένα χρόνο περίπου, για τον διαβάτη που περνούσε από τον δρόμο που το διασχίζει ήταν αδύνατο να διακρίνει το τοπίο είτε προς τα επάνω είτε προς τα κάτω, αφού ήταν πραγματική ζούγκλα.

Με συστηματική εργασία συνεργείο 8-10 υπαλλήλων και τον εθελοντισμό, μεταμορφώθηκε σε πραγματικό πνεύμονα της Βέροιας. Υπήρξαν παρεμβάσεις στα δέντρα με κόψιμο και κλάδεμα, όπου χρειαζόταν, ενώ ο καθαρισμός του εδάφους από ξερά κλαδιά, πευκοβελόνες και σκουπίδια πραγματικά ανέδειξε την φυσική ομορφιά του άλσους.

Είναι ένα στολίδι πρασίνου λίγα μέτρα από το κέντρο της πόλης, που φιλοξενεί το υπαίθριο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», αλλά και τον δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό «Θεανώ Ζωγιοπούλου».

Όμως για την περίπτωση του συγκεκριμένου άλσους, τίθεται η αξιοποίησή του, μέσα από την αναβάθμισή του. Ένα από τα «κλειδιά» για την αξιοποίηση του άλσους είναι και η εκμετάλλευση του εγκαταλειμμένου πρώην αναψυκτηρίου. Στο παρελθόν έγιναν διάφορες επιχειρηματικές προσπάθειες οι οποίες δεν είχαν διάρκεια. Είτε γιατί ήταν υψηλό το ενοίκιο, είτε γιατί ο καιρός το καλοκαίρι, δεν ήταν σύμμαχος. Ωστόσο αν ανατεθεί σε κάποιον ιδιώτη και του επιτραπούν κάποιες ήπιες παρεμβάσεις, τότε ο χώρος αυτός θα δώσει ζωή σε ολόκληρο το άλσος, σε συνδυασμό με τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την ΚΕΠΑ και το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.

«Η Βέροια διαθέτει άλση τα οποία πρέπει ως πολίτες να τα χαιρόμαστε στο μέγεθός τους. Άλσος Παπάγου, Βικέλα, Τριποτάμου, αλλά και αυτό του Αλιάκμονα, είναι σημεία της Βέροιας που θα έπρεπε να προσελκύουν όχι μόνο τους βεροιώτες, αλλά και ξένους επισκέπτες» μας είπε ο εκδότης της εφημερίδας «Λαός» Ζήσης Μιχ. Πατσίκας.

«Τις μέρες του καύσωνα προσφέρουν την δροσιά τους. Αν εξαιρέσουμε το θερινό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο άλσος Παπάγου, που επισκεπτόμαστε σε παραστάσεις και συναυλίες του καλοκαιριού, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αξιοποίηση. Πόσο πιο όμορφη θα ήταν η ζωή του βεροιώτη, αν μπορούσε να «αποδράσει» μέσα στην ίδια του την πόλη σε αυτούς τους μικρούς πράσινους παραδείσους, που θα τον κάνουν να ξεχαστεί από την ρουτίνα της  καθημερινότητας. Μέσα στα μεγαλόπνοα σχέδια που μπορεί να χαράσσουν οι διοικούντες, ας έχουν στο μυαλό τους και την αξιοποίηση αυτών των «στολιδιών» που τα αφήνουμε ανεκμετάλλευτα» τόνισε ο Ζήσης Πατσίκας. 

Τώρα είναι ευκαιρία

Μετά από αρκετά χρόνια, η Βέροια και ο Νομός μας έχει την ευτυχή συγκυρία στα ψηλά κυβερνητικά κλιμάκια να έχει έναν δικό της άνθρωπο. Ο λόγος για τον Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον υφυπουργό Οικονομικών, ο οποίος μπορεί να δώσει λύσεις για την αξιοποίηση της πανέμορφης περιοχής του φράγματος του Αλιάκμονα. Μπορεί η περιοχή να αποτελέσει ένα κάδρο φυσικής ομορφιάς, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από της μοναδικής αξίας τόπο των Αιγών. Η περιοχή μπορεί να μετατραπεί σε …διόδια για τους επισκέπτες της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα.

Και σ΄ αυτήν την προσπάθεια, πρέπει να είναι αρωγές όλες οι πολιτικές δυνάμεις, οι βουλευτές και τα κόμματα), η Αντιπεριφέρεια και φυσικά ο Δήμος Βέροιας. Στον στόχο αυτό, δεν χωράει η λογική «δεν είναι δική μου ευθύνη…».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΒΕΡΟΙΑ"