ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνταγογράφηση μέσω SMS ή email από σήμερα - Ποια είναι η διαδικασία

Από σήμερα οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις ιατρικές συνταγές στο κινητό, χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό, καθώς τίθεται σε δοκιμαστική λειτουργία η εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση.

Η άυλη συνταγογράφηση γίνεται μέσω του gov.gr και μέσω αυτής απλοποιείται η διαδικασία για πολίτες, γιατρούς και φαρμακοποιούς, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται ασφάλεια, διαφάνεια και ιδιωτικότητα, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θέτει σε εφαρμογή αυτό το σύστημα σε συνεργασια με το υπουργείο Υγείας.

Επιπλέον, καθιερώνεται η εξ αποστάσεως συνταγογράφηση για περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων συνταγών που αφορούν χρόνιες παθήσεις, απαλλάσσοντας τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού από την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας στο ιατρείο.

Πώς γίνεται η διαδικασία

Η νέα διαδικασία είναι προαιρετική. Για την ενεργοποίησή της, οι πολίτες πρέπει να μπουν στο gov.gr, να επιλέξουν την κατηγορία υπηρεσιών «Υγεία και Πρόνοια» και στη συνέχεια την υποκατηγορία «Φάκελος Υγείας».

Εκεί, θα βρουν την εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση, στην οποία θα εισέλθουν χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους.

Στη συνέχεια, ζητείται- και επιβεβαιώνεται μέσω μηνύματος- ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάθε πολίτη, ώστε να λαμβάνει τη συνταγή με SMS ή και e-mail.

Ο γιατρός θα μπαίνει στην πλατφόρμα e-prescription.gr, όπου θα καταχωρεί τη συνταγή με τον ίδιο τρόπο που το έκανε μέχρι τώρα. Όταν όμως πρόκειται για πολίτες που έχουν επιλέξει την άυλη συνταγογράφηση, αντί να την εκτυπώσει θα αποστέλλει τον κωδικό της με SMS ή και με e-mail.

Ταυτόχρονα, η συνταγή θα συσχετίζεται με τον ΑΜΚΑ του ασθενούς.

Η εκτέλεση της συνταγής από τον φαρμακοποιό θα γίνεται πάλι μέσω της πλατφόρμας e-prescription.gr, με τον κωδικό που έχει αποσταλεί από τον γιατρό στον ασθενή.

Σε περίπτωση που το μήνυμα έχει χαθεί ή για οποιονδήποτε λόγο ο ασθενής δεν έχει πρόσβαση σε αυτό, η συνταγή θα μπορεί να εντοπίζεται και να εκτελείται μέσω του ΑΜΚΑ.

Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς, ο πολίτης θα ενημερώνεται για αυτό με SMS ή και e-mail.

Πηγή: lifo.gr