ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Μια τρύπα στο νερό!!!

Ο Δήμος Βέροιας ξεκίνησε εργασίες επούλωσης λακκουβών στους δρόμους, που δημιουργήθηκαν από την εγκατάλειψή τους και επιβαρύνθηκαν όταν υπήρχαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Μάλιστα η Δημοτική αρχή εξέδωσε και δελτίο τύπου πιστεύοντας πως έτσι ικανοποιούν ανάγκες των πολιτών του Δήμου Βέροιας. Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Η δυσαρέσκεια των κατοίκων είναι μεγάλη, καθώς επουλώνοντας δέκα τρύπες δεν ξεγελάς κανέναν. Οι πολίτες θεωρούν πως ένα μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές ήρθε η απελθούσα διοίκηση με τέτοιου είδους παρεμβάσεις, να …αβαντάρει δικά της στελέχη, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος αποτελεί συνέχεια της σημερινής πλειοψηφίας.

Το δελτίο τύπου του Δήμου Βέροιας

"Την επιδιόρθωση και αποκατάσταση των φθαρμένων ασφαλτοταπήτων στην πόλη της Βέροιας, ξεκίνησε εδώ και μια βδομάδα ο ανάδοχος εργολάβος. Υπενθυμίζεται πως ότι οι λακκούβες που δημιουργούνται κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο στο οδόστρωμα, επιδιορθώνονται όταν οι θερμοκρασίες στην ατμόσφαιρα ανέβουν για να είναι δυνατή η χρήση ασφαλτικού μίγματος με επιτυχία. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ακολουθεί κάθε χρόνο συγκεκριμένο προγραμματισμό τέτοιων τεχνικών παρεμβάσεων σε όλη την έκταση του οδικού δικτύου του Δήμου μας.

Ειδικά φέτος, λόγω της κυκλοφορίας πολλών βαρέων οχημάτων και μηχανημάτων τα οποία  χρησιμοποιούνται στα έργα της αστικής ανάπλασης η καταπόνηση του οδοστρώματος σε διάφορα σημεία της πόλης ήταν πολύ μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται ζημιές (λακκούβες) σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της πόλης.

Με τους ρυθμούς που εξελίσσονται οι παρεμβάσεις ασφαλτόστρωσης, εκτιμάται ότι εντός ολίγων ημερών, οι λακκούβες που ταλαιπωρούν τους πολίτες, θα αποκατασταθούν στο μεγαλύτερο τμήμα του οδικού δικτύου της πόλης .

Επίσης ξεκίνησαν οι εργασίες διαγράμμισης των διαβάσεων μπροστά στα σχολεία".

Θυμίζουν παλιοκομματισμό

Τέτοιες νοοτροπίες θυμίζουν παλιοκομματισμό, που σκοπό δεν έχει την εξυπηρέτηση των κατοίκων και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Οι δυο-τρεις φτυαριές άσφαλτο που ρίχνουν που και πού τα συνεργεία του Δήμου δεν μπορούν πια να δώσουν τη λύση. Άλλωστε πόσες φορές μπορείς να μπαλώσεις τον ίδιο δρόμο; Με δυσκολία κινούνται τα οχήματα, ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε λακκούβες ή σε δρόμους με ανωμαλίες από τα μπαλώματα που γίνονται σε κάθε σχεδόν δρόμο της Βέροιας.

Τα περισσότερα που έγιναν είναι μπαλώματα και επουλώσεις λακκουβών, που γίνονται σε κεντρικά σημεία της πόλης. Εκεί όπου ο περαστικός με ευκολία θα μπορούσε να διαπιστώσει πως ο Δήμος είναι ΕΔΩ (!!!) και φροντίζει για το καλό της πόλης και της ζωής των ανθρώπων της. Μάλιστα και να σπάσει ένα αμορτισέρ  ή ένα ζαντολάστιχο, ας πληρώσει και μια …αποζημίωση. Μπορεί ο Δήμος Βέροιας να είναι υπερχρεωμένος με 9 εκ. ευρώ, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσει μικροποσά για αποζημιώσεις και ατυχήματα εξαιτίας της αμέλειας και του ενδιαφέροντος να ασφαλτοστρωθούν οι δρόμοι.

«Είναι που είναι κακοσυντηρημένοι οι δρόμοι σε όλο το δήμο, ειδικά με τις βροχές που σημειώθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα διαλύθηκαν τελείως» μας είπε πολίτης της Βέροιας και συμπλήρωσε:

"Κανονικό slalom πρέπει να κάνουμε κάθε φορά για να κινηθούμε. Καλά δεν λέμε κουβέντα για τις μηχανές και τα παπάκια. Με το τέλος κάθε διαδρομής αισθανόμαστε λες και είμαστε νικητές σε motocross…».

Τι γίνεται με τις διαγραμμίσεις

Επίσης η σημερινή δημοτική αρχή εξέδωσε ανακοίνωση πως ξεκίνησε το βάψιμο των διαγραμμίσεων και πρώτα απ΄ όλα στα σχολεία. Ναι, βάφτηκαν κάποιες διαγραμμίσεις.

Αλλά!!! Σιγά, σιγά θα βαφτούν και οι υπόλοιπες μέχρι την τελευταία βδομάδα των αυτοδιοικητικών εκλογών, για να φανεί στην εκλογική πελατεία (τους πολίτες) πως ασταμάτητα γίνεται ένα …μεγαλόπνοο έργο στην πόλη.

Δυστυχώς όμως δεν πείθεται κανένας. Ποιος μπορεί να διαψεύσει την «μαρτυρία» των ίδιων των διαβάσεων στις αναπλασμένες περιοχές της Βέροιας; Περισσότερο από ένα μήνα έχει που ολοκληρώθηκε (εκτός από το πάρκο της Ελιάς) η ανάπλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με πολλές (σχεδόν όλες) διαβάσεις να έχουν χωροθετηθεί σε άλλα πλησιέστερα σημεία, αλλά οι νέες διαγραμμίσεις δεν έχουν γίνει. Έτσι αλλού είναι η διάβαση και αλλού η παλιά διαγράμμιση. Αυτό προξενεί σοβαρότατους κινδύνους και για τους πεζούς και για τους οδηγούς.

Που είναι λοιπόν η δημοτική αρχή και οι υπηρεσίες της;

Κατάληψη πεζοδρομίων

Κι άλλες φορές αναφερθήκαμε για το πρόβλημα της κατάληψης των πεζοδρομίων. «Εμείς επιλέξαμε με την ανάπλαση να διευκολύνουμε τον πεζό και όχι τα αυτοκίνητα» είπαν σε συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου στελέχη της κυβερνητικής δημοτικής παράταξης.

Όμως αποδείχθηκε ότι τα πεζοδρόμια στο κέντρο της πόλης έγιναν για να διευκολυνθούν οι καφετερίες και τα μανάβικα, τα οποία κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των πεζοδρομίων και άφησαν έναν διάδρομο για τους πεζούς, για τους οποίους ενδιαφέρεται τόσο πολύ η σημερινή δημοτική αρχή.

Κανένας, μα κανένας έλεγχος. Όλα λειτουργούν από μόνα τους και με το φιλότιμο των ιδιωτών. Μόνο ο Εμπορικός Σύλλογος εξετάζει το πρόβλημα αυτό, αλλά επειδή δεν έχει ελεγκτική αρμοδιότητα, το μόνο που κάνει είναι να παροτρύνει τους συναδέλφους-μέλη του να τηρήσουν τις προβλεπόμενες διατάξεις για την χρήση πεζοδρομίων.

Η κατάσταση χρόνο με τον χρόνο έχει γίνει ανυπόφορη για τους πεζούς, για τις μητέρες με καροτσάκια αλλά ειδικότερα για τα άτομα με αναπηρία τα οποία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση ατυχήματος, ενώ ζητούν από την δημοτική αρχή να εφαρμόσει πιστά το νόμο! Δυστυχώς όμως και εδώ η δημοτική αρχή «σφυρίζει αδιάφορα».

Η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας

Στο πρόβλημα της κατάληψης των πεζοδρομίων, σημαντικό ρόλο παίζει και η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Όσο υφίστατο ο θεσμός αυτός, υπήρχε σχετικός έλεγχος και κατά συνέπεια ήταν μικρότερο το μέγεθος του προβλήματος.

Από την κατάργησή του, κανένας αιρετός που ασκεί διοίκηση στον Δήμο Βέροιας, δεν τόλμησε να προβεί σε αποφάσεις που θα μειώσει ή θα εξαλείψει το πρόβλημα αυτό, αν και έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα. Δεν σημαίνει ότι με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, καταργήθηκαν οι νόμοι και η λειτουργία της πόλης. Ζητήματα ευνομίας και ευταξίας, ιδιαίτερα στο κέντρο της Βέροιας (παράνομη στάθμευση, παρεμπόριο, επαιτεία κ.λ.π.) αυξήθηκαν και η Δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να βρει λύσεις για να αντιμετωπιστούν.