ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τα καρτέρια του… φόβου

ΚΥΝΗΓΟΙ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΩΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ – ΚΕΝΟ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – «ΤΣΑΚΩΝΟΝΤΑΙ» ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ «ΓΟΥΡΟΥΝΑΔΕΣ» ΚΑΙ «ΛΑΓΑΔΕΣ»

Τα κατά καιρούς περιστατικά με κυνηγούς ωα χάνουν την ζωή τους από πυροβολισμό ενός συναδέλφου του κατά την διάρκεια που κάνουν καρτέρι για αγριογούρουνο, αποδεικνύουν με τραγικό τρόπο ότι το κυνήγι αγριογούρουνου, είναι ένα πολύ επικίνδυνο ...χόμπι που μόνο από έμπειρους κυνηγούς μπορεί να γίνει και μάλιστα με μεγάλη προσοχή κι από αυτούς.

Το ότι η ύπαιθρος έχει γεμίσει τα τελευταία χρόνια από αγριογούρουνα, έχει κατακόρυφα αυξήσει τους αριθμούς κυνηγών, και έχει οδηγήσει πολλούς, να περιμένουν τα θηράματα πάνω στους επαρχιακούς δρόμους, δίπλα στο αυτοκίνητό τους πίνοντας και το καφεδάκι τους.

 Στους δρόμους όμως κυκλοφορούν αυτοκίνητα με ανύποπτους πολίτες ή περιπατητές, ενώ κάποιοι άλλοι κυνηγοί, στήνουν το καρτέρι τους κοντά στα χωριά και οι κάτοικοι ακούνε τα σκάγια, ευτυχώς προς το παρόν στην Ημαθία, χωρίς δυσάρεστο περιστατικό.

Κυνήγι αγριογούρουνου πάνω σε κεντρικούς δρόμους

Τέτοια σημεία παρατηρούνται σήμερα στην περιοχή «Ντουρμάνι» και «Βρωμοπήγαδο», στον δρόμο για το Σέλι, στον δρόμο από Παναγία Δοβρά προς Φυτειά, αλλά μας κατήγγειλαν πως εθεάθησαν κυνηγοί και στον δρόμο προς Κοζάνη, πριν το χωριό Γεωργιανοί Βέροιας.

«Το θέμα που βάζετε είναι γνωστό και εμείς προσπαθούμε να τους αποτρέψουμε. Όμως πάνω στον δρόμο έχεις καλύτερη ορατότητα να σκοτώσεις το θήραμα, αλλά έχεις και τον έλεγχο για ανθρώπους και οτιδήποτε άλλο που δεν πρέπει να υποστεί βλάβη. Είναι πιο ασφαλής η κατάσταση και για τον διερχόμενο και για τον συνάδελφο κυνηγό που είναι στην ίδια ομάδα»μας είπε ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βέροιας Σάκης Σιδέρης και επισήμανε πως «τα περισσότερα ατυχήματα που έχουν γίνει μεταξύ κυνηγών, έχουν γίνει σε στενούς χωματόδρομους ή σε μονοπάτια».

Σίγουρα στην περιοχή μας δεν είχαμε κάποιο δυσάρεστο περιστατικό από καρτέρια πάνω σε επαρχιακούς δρόμους που συνδέουν οικισμούς, αλλά «ξέρω πως είναι άσχημο ένας πολίτης που δεν είναι κυνηγός, να βλέπει πάνω στον δρόμο κάποιους οπλισμένους πολίτες. Το όπλο είναι ένα κρύο πράγμα, άσχετα εάν εμείς το έχουμε συνηθίσει. Το όπλο το κάνουμε εμείς κουμάντο. Είναι όπως το τιμόνι ενός αυτοκινήτου. Όπου θες το πας. Το καλάμι ενός ψαρά δεν ελέγχεται τόσο, όσο ένα όπλο κυνηγού» μας είπε ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βέροιας. 

Σιδέρης: «Να επιλέγουν σημεία με καλή ορατότητα…»

Ο τρόπος του ομαδικού κυνηγιού που συνηθίζεται από αρχαιοτάτων χρόνων έως και σήμερα, έχει σαν βάση στρατηγικής τους σιωπηλούς κυνηγούς, που στην κυριολεξία δεν κυνηγούν, αλλά, καραδοκούν. Αυτό πάντα απαιτούσε και συνεχίζει να απαιτεί, άτομα τα οποία διακατέχονται από ηρεμία, υπομονή και αποθέματα τεράστιας ψυχραιμίας.

«Αυτοί που κάνουν καρτέρι πάνω στους δρόμους, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ατύχημα. Θα πρέπει να έχει πρόβλημα ο άνθρωπος. Όπως ο χειρότερος οδηγός. Το όπλο είναι η προέκταση του χεριού μας. Δεν μας ελέγχει αυτό. Σαν Κυνηγετικός Σύλλογος εμείς συστήνουμε τα μέλη μας να επιλέγουν σημεία που έχουν οπτικό σημείο και να μην κάθονται πάνω σε κεντρικούς δρόμους. Όμως υπάρχουν διαφωνίες καθώς θεωρούν ότι είναι πιο ασφαλές το καρτέρι σε τέτοιους δρόμους επειδή είναι πιο ανοιχτό σημείο, έχει μεγαλύτερη ορατότητα»επισήμανε ο Σάκης Σιδέρης.

Πέρα του χαρακτήρα ενός τέτοιου ατόμου, απαιτούνται σαφώς και οι σκοπευτικές ικανότητες. Κάτι το οποίο εκτός από το ταλέντο που μπορεί να χρίζει έναν τέτοιο κυνηγό, επιβάλλεται η προάσκηση και η εξοικείωση με το όπλο.

Τα αγριογούρουνα μπορεί να φαντάζουν ως εύκολος στόχος λόγω του όγκου τους, αλλά η ταχύτητα που αναπτύσσουν όταν καταδιώκονται από τους σκύλους διασχίζοντας τα περάσματα, κάνουν πολλές φορές ακόμη και τους καλύτερους σκοπευτές, ανήμπορους να …τα «γκρεμίσουν». Πολύ δε περισσότερο γίνονται επικίνδυνα όταν τα αγριογούρουνα στις μέρες μας, έφτασαν πολύ κοντά σε οικισμούς και προκάλεσαν ζημίες σε κτήματα. Εντοπίστηκαν αγριογούρουνα στο ποτάμι κάτω από τις «Φλαμουριές» και στην περιοχή της «Βίλλα Βικέλα». Έφτασαν στην πόλη της Βέροιας. 

«Ίσως στην περίπτωση αυτή οι κυνηγοί να παρεμβαίνουν «ευεργετικά!!!», αποτρέποντας προβλήματα άλλης φύσεως και τροχαία με αγριόχοιρους, χωρίς αυτό να δικαιολογεί την παρουσία κυνηγών στους δρόμους, αλλά όχι να φύγουν εντελώς»μας είπαν για την περίπτωση αυτή κυνηγοί με τους οποίους συνομιλήσαμε, αλλά δεν ήθελαν να δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους.

Υπάρχει νομοθετικό κενό!!!

Για το κυνήγι πάνω στους δρόμους δεν υπάρχει νομοθετικό, απαγορευτικό, πλαίσιο. Όμως γεννάται ο προβληματισμός όταν τα καρτέρια για αγριογούρουνα γίνονται σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένος χειμερινός τουρισμός, όπως ο δρόμος για το Σέλι, στις περιοχές «Ντουρμάνι» και Βρωμοπήγαδο». Δεν είναι και η καλύτερη εικόνα τουρίστες και ιδιαίτερα παιδιά να βλέπουν στους δρόμους ανθρώπους να οπλοφορούν και αυτό είναι εύλογο να αγανακτούν με ότι βλέπουν.

«Δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο απαγόρευσης για κυνήγι πάνω στους δρόμους, όμως να το εστιάσουμε όπου υπάρχει μεγάλη πυκνότητα οχημάτων τον χειμώνα, γιατί στις άλλες περιπτώσεις είμαστε μόνοι μας»μας είπε ο Δασολόγος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης και Επιστημονικός Συνεργάτης του Συλλόγου της Βέροιας Αλέξανδρος Γκάσιος και συμπλήρωσε:

«Όπου υπάρχει διαπιστωμένη, όπως στην περιοχή μας που είναι ο δρόμος για το Σέλι, θα μπορούσε να γίνει μία συζήτηση μετατόπισης των ορίων κάποια μέτρα, έτσι ώστε να μην δημιουργείται ούτε φόβος. Γιατί κίνδυνος θεωρώ ότι δεν υπάρχει, χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε κάτι, αν και στατιστικά δεν υπάρχει κάτι. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βέροιας για τον συγκεκριμένο δρόμο θα μπορούσε να ήταν σύμφωνος στην μετατόπιση των ορίων».

Δασαρχείο: Το γνωρίζουμε το ζήτημα και το ψάξαμε με την Αστυνομία…

Προϊστάμενη αρχή του Κυνηγετικού Συλλόγου Βέροιας και της θήρευσης είναι τα κατά τόπους Δασαρχεία. Εν προκειμένω το δασαρχείο Βέροιας έχει τον πρώτο λόγο για ότι συμβαίνει και στην θήρευση στην περιοχή μας. Θέσαμε, λοιπόν, το πρόβλημα με την παρουσία κυνηγών που κάνουν καρτέρια για αγριογούρουνα σε κεντρικούς επαρχιακούς δρόμους της ορεινής περιοχής της Βέροιας.

«Το συγκεκριμένο θέμα το συζητάμε κάθε χρόνο. Μας απασχόλησε το ζήτημα. Υπάρχουν περιστατικά στον δρόμο για την Καστανιά, το Σέλι και την περιοχή «Κλαδάκι» από Δοβρά προς Φυτειά. Όμως δεν υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που να απαγορεύει τον κυνηγό να κάθεται πάνω στους δρόμους. Το ζήτημα απασχόλησε και την Αστυνομία, αλλά ούτε κι αυτή έχει κάποιο πλαίσιο που να μπορεί να παρέμβει. Να τον διώξει από τον δρόμο δηλαδή…»μας είπε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας Δασών και Δασικών Εκτάσεων του Δασαρχείου Βέροιας Γιώργος Παπαρουσόπουλος.

«Όπου δεν απαγορεύεται το κυνήγι, ο κυνηγός μπορεί να σταθεί. Σ΄ αυτούς τους δρόμους είναι όρια των καταφυγίων, αλλά είναι έξω από τα καταφύγια. Άρα μπορεί να σταθεί πάλι. Και εμείς ως Δασαρχείο και η Αστυνομία ψάξαμε κάποια διάταξη που να το απαγορεύει, αλλά δεν υπάρχει τίποτα σχετικό»κατέληξε ο Γιώργος Παπαρουσόπουλος.

 «Τσακώνονται» μεταξύ τους!!!

Πέραν του ζητήματος της παρουσίας κυνηγών που κάνουν «παγάνες» για αγριογούρουνα σε κεντρικούς δρόμους, μεταξύ τους «τσακώνονται» κατά την διάρκεια του κυνηγιού. Συγκεκριμένα μας είπαν πως κυνηγοί πουλιών και λαγών μπαίνουν νόμιμα σε περιοχές που υπάρχουν καρτέρια για αγριογούρουνα, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται φασαρίες. Οι κυνηγοί αγριογούρουνων «διώχνουν» με τον τρόπο τους κυνηγούς πουλιών γιατί κάνουν καρτέρια σε αγριογούρουνα.  Λογικό, λοιπόν, να υπάρχει έντονες αντεγκλήσεις μεταξύ τους, που κάποιες φορές του φέρνουν στα …χέρια!!!

 «Πράγματι υπάρχουν συχνά τέτοια περιστατικά. Μάλιστα υπήρξαν και επεισόδια που έχει επέμβει και η Αστυνομία. Όμως οι έριδες μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι δική μας δουλειά. Είναι θέμα δεοντολογίας και ιδιοσυγκρασίας των ανθρώπων. Αυτοί που κυνηγούν αγριογούρουνα είναι πιο «άγριοι» κυνηγοί. Σπάνια θα μαλώσουν «λαγάδες» ή αυτοί που κυνηγούν πουλιά» κατέληξε ο Γιώργος Παπαρουσόπουλος.

Καταλήγοντας θα πούμε πως είναι δύσκολο να βρεθεί μια νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει τους κυνηγούς να θηρεύουν πάνω σε κεντρικούς επαρχιακούς δρόμους. Για παράδειγμα αν ένας κυνηγός σταθμεύσει το αυτοκίνητό του πάνω σε έναν τέτοιο δρόμο και βγάλει το όπλο του για να πάει 100 μέτρα μακρύτερα, εκείνη την στιγμή (που θα βγάλει το όπλο του από το αυτοκίνητο) δεν θα είναι παράνομος; Είναι λεπτομέρειες που μπορούν να γίνουν …θρίλερ!!!