ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Hot spot αδέσποτων

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ"

ΑΠΟΦΑΣΙΜΕΝΟΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – ΧΩΡΟΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΙΔΙΩΤΕΣ ΦΙΛΟΖΩΟΙ

Το πρόβλημα με την εγκατάλειψη σκύλων σε γειτονιές, πάρκα, έξω από σχολεία και σπίτια, δίπλα σε καταστήματα και πλατείες έχει πάρει τον τελευταίο καιρό ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δήμοι και κοινότητες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Καθημερινά δημότες απαιτούν από την τοπική Αρχή απομάκρυνση σκύλων που μπαίνουν στις αυλές τους ή συμπεριφέρονται επικίνδυνα. Τι, λοιπόν, πρέπει να κάνουν οι τοπικές αρχές; Οι εργαζόμενοι στην αρμόδια υπηρεσία είναι ειδικευμένοι στη σύλληψη αδέσποτων σκύλων; Τι γίνεται αν ένας σκύλος δαγκώσει έναν εργαζόμενο; Τι γίνεται τώρα όταν ένας εγκαταλελειμμένος σκύλος δαγκώσει κάποιον ανυποψίαστο πολίτη;

Δικαιολογημένη η αγανάκτηση πολλών δημοτών όταν βλέπουν περιπλανώμενα μεγαλόσωμα τετράποδα να κυκλοφορούν στη γειτονιά τους ή πάλι να μπαίνουν στις αυλές τους.

 

Οξύτατο το πρόβλημα στη Βέροια

Όπως στις περισσότερες πόλεις, έτσι και στη Βέροια το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά είναι οξύτατο. Αν και ο Δήμος Βέροιας διαθέτει ένα καλά συντηρημένο και περιποιημένο καταφύγιο φροντίδας αδέσποτων ζώων (πρώην Κυνοκομείο), ωστόσο βρίσκεται διαρκώς στα χαρακώματα με τους δύο ζωοφιλικούς συλλόγους του Δήμου, αλλά και ζωόφιλους ιδιώτες.

Ο Δήμος προσπαθεί να διαφυλάξει την δημόσια υγεία, την σωματική προστασία των πολιτών και την αισθητική της πόλης, από την άλλη υπάρχουν οι ζωόφιλοι οι οποίοι αγωνίζονται για τα δικαιώματα των αδέσποτων σκύλων που περιφέρονται στους δρόμους και στα πάρκα της πόλης, ταΐζοντάς τα από μαγειρεμένο φαγητό μέχρι και ωμά κρέατα. Παράλληλα οι ίδιοι οι ζωόφιλοι, δεν επιδεικνύουν την ανάλογη «εθελοντική» τους διάθεση και προσπάθεια, να καθαρίσουν τους χώρους όπου ρυπαίνουν τα αδέσποτα σκυλιά, εκεί όπου παίζουν μικρά παιδιά ή κινούνται πεζή οι πολίτες στα εμπορικά καταστήματα.   

Κανένας πολίτης της Βέροιας δεν δείχνει την αντιπάθειά του στα τετράποδα. Απεναντίας φαίνεται ότι τα αγαπάει μιας και αυξήθηκαν τα νοικοκυριά που φροντίζουν στα σπίτια τους σκυλιά ή γάτες. Το βασικό πρόβλημα είναι τα αδέσποτα σκυλιά. Μάλιστα δεν λείπουν και οι διαμαρτυρίες από πολίτες, οι οποίοι κάνουν λόγο για επιθέσεις σκύλων σε ανυποψίαστους περαστικούς. Τέτοια περιστατικά είχαμε με αποτέλεσμα από τη μια να ταλαιπωρούνται σωματικά αλλά και ψυχικά άνθρωποι, αλλά και από την άλλη να χλευάζεται η τοπική αρχή, που μπορεί σε τίποτα να μην έφταιξε, αλλά ο κόσμος απαιτεί να προστατευτεί.

Πολλές φορές οι δημότες τηλεφωνούν να καταγγείλουν ένα περιστατικό στην Αστυνομία και η Αστυνομία με τη σειρά της προτρέπει τους διαμαρτυρόμενους να αποταθούν στον Δήμαρχο, ωσάν και αυτοί έχουν τον μαγικό τρόπο για να επιλύσουν το πρόβλημα.

«Το πρόβλημα είναι χρονίζων και συνεχής αυξανόμενο τα τελευταία χρόνια, αλλά και δύσκολο στην αντιμετώπισή του…» μας είπε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βέροιας Θεόφιλος Κορωνάς.

 

Αποφασιστική και σύννομη πολιτική από τον Δήμο Βέροιας

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά μέρα με τη μέρα διογκώνεται. Κι αυτό γιατί ο υπερβάλλον ζήλος των ζωόφιλων που εκμεταλλεύονται κατά το δοκούν τη νομοθεσία, αποτελεί την αιτία που πολλοί ιδιοκτήτες σκυλιών από άλλες πόλεις και περιοχές, αλλά και συντοπίτες, να απελευθερώνουν τα σκυλιά τους στην πόλη της Βέροιας ή περιμετρικά αυτής. Όπως έγινε γνωστό από πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, ο Δήμος Βέροιας κατά την περισυλλογή αδέσποτων που έκανε στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, διαπίστωσε ότι υπήρχαν και «τσιπαρισμένα» σκυλιά από Κοζάνη και από Βέροια. Αυτό που ανήκε σε ιδιοκτήτη από την γειτονική πόλη, συνεργείο του Δήμου Κοζάνης ήρθε και το παρέλαβε, ενώ το «τσιπαρισμένο» που ανήκε σε ιδιώτη από τη Βέροια, με απόφαση εισαγγελέα ανακλήθηκε η υιοθεσία. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι το αδέσποτο σκυλί της Βέροιας ήταν ο «αρχηγός» στην αγέλη των δεκαπέντε περίπου σκυλιών του πάρκου των Αγίων Αναργύρων.

«Κάναμε μια μαζική περισυλλογή αδέσποτων σκυλιών και θα κάνουμε κι άλλες όπου χρειαστεί. Είμαστε αποφασισμένοι να περιορίσουμε σημαντικά το πρόβλημα αυτό, λειτουργώντας πάντοτε μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας» μας είπε ο Θεόφιλος Κορωνάς.

 

 Περισυλλογή, χωρίς επανένταξη και χώροι φροντίδας στα χωριά

Στις προθέσεις του Δήμου Βέροιας είναι να δημιουργηθούν συνθήκες ευημερίας των ζώων, χωρίς να προκαλούνται προβλήματα στην υγεία, την σωματική ακεραιότητα και την αισθητική της πόλης. Για τον λόγο αυτόν στην αρμόδια πενταμελή επιτροπή του Δήμου στην οποία συμμετέχουν οι Αντιδήμαρχοι Θεόφιλος Κορωνάς και Βασίλης Παπαδόπουλος, ο Κτηνίατρος του Δήμου και οι Πρόεδροι των δύο Φιλοζωϊκών Συλλόγων της πόλης κυρίες Τάκη και Καλπάκη, πάρθηκαν δύο σημαντικές αποφάσεις, με 3-2 ψήφους.

Η μία απόφαση έχει να κάνει με την αναζήτηση δημοτικών οικοπέδων στα χωριά του Δήμου Βέροιας όπου θα διαμορφωθούν για την φύλαξη και φροντίδα των αδέσποτων σκυλιών που θα περισυλλέγονται κατά περιοχή. Ήδη δόθηκε εντολή στο Τμήμα Περιουσίας του Δήμου για την αναζήτηση τέτοιων χώρων, αλλά η υλοποίηση της απόφασης είναι χρονοβόρα.

Η άλλη απόφαση έχει να κάνει με την επανένταξη των αδέσποτων. Μέχρι πρότινος τα αδέσποτα που περισυλλέγονταν, ετύγχαναν της ιατρικής φροντίδας και στειρώνονταν και στην συνέχεια επανεντάσσονταν στο σημείο όπου περισυλλέχθηκαν. Από τώρα και στο εξής όσα αδέσποτα θα περισυλλέγονται, θα φροντίζονται στο καταφύγιο φροντίδας και φύλαξης του Δήμου Βέροιας και δεν θα επανεντάσσονται στα σημεία ήταν. 

 

Καταφύγια από ιδιώτες ζωόφιλους και …στρατός

Το πρόβλημα των αδέσποτων σκυλιών στη Βέροια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Οι αντιδράσεις των πολιτών είναι μεγάλες. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι φιλόζωοι και οι τοπικές οργανώσεις τους. Για τον λόγο αυτό, προσθετικά στην αγάπη τους για τα τετράποδα, κάποιοι «δημιούργησαν» δικούς τους χώρους όπου φυλάσσουν και φροντίζουν σκυλιά που περισυνέλεξαν οι ίδιοι.

Ένας τέτοιος χώρος είναι το οικόπεδο της παλαιάς Ένωσης Παντοπωλών (στον περιφερειακό δρόμο της Βέροιας), το παλαιό στρατόπεδο που βρίσκεται στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης (η περίφραξη δεν είναι καλή και κάποια σκυλιά βγαίνουν στον σταθμό προκαλώντας φόβο στους διερχόμενους ταξιδιώτες), αλλά και κάποιοι άλλοι, σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά σε Ταγαροχώρι και Μαυροδένδρι, χωρίς να έχουν εντοπιστεί από τον φωτογραφικό μας φακό.  

Τα σκυλιά ταΐζονται από φιλόζωους πολίτες, αλλά μπορούν ανά πάσα στιγμή να ελευθερωθούν και σαν …στρατός να επανέλθουν στην πόλη της Βέροιας και περιμετρικά αυτής.