Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ναι στην σύνθετη ονομασία με τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  Ημαθίας

Ναι στην σύνθετη ονομασία με τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας

 ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΟ «ΟΧΙ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

Τις τελευταίες μέρες έχει διαρρεύσει, κυρίως από τα Σκόπια, πως υπάρχει κατ΄ αρχήν συμφωνία για το όνομα της FYROM με γεωγραφικό προσδιορισμό και συγκεκριμένα «Βόρεια» ή «Άνω Μακεδονία». Κάτι που ακόμα δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά αν κρίνουμε από τις δηλώσεις των κυβερνητικών βουλευτών, οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονται.

Για τον λόγο αυτό η εφημερίδα ΒΕΡΟΙΑ στο ρεπορτάζ της στο φύλλο της Δευτέρας ζητήσαμε την τοποθέτηση των τεσσάρων βουλευτών της Ημαθίας να μας πουν την  άποψή τους, με τους τρεις του ΣΥΡΙΖΑ να λένε «ναι» στην σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και τον έναν της Νέας Δημοκρατίας να λέει «όχι» στον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση η κυβέρνηση, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν συμφωνεί ή όχι τον «γεωγραφικό» προσδιορισμό.

Χρήστος Αντωνίου

 «Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική εξωτερική πολιτική αποτελεί και το πρόβλημα της τελικής ονομασίας της βόρειας γείτονος χώρας, FYROM,(όπως αυτό το όνομα καταχωρήθηκε με την ενδιάμεση  συμφωνία του 1995).

 'Όπως είναι γνωστό το πρόβλημα αυτό προέκυψε, επίσημα, αν και προϋπήρχε, μετά τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας το1991.

 Το 1992 υπήρξε σοβαρή προσπάθεια επίλυσης του θέματος με το «πακέτο Πινέιρο» αλλά η λύση ναυάγησε για λόγους που δεν μπορούν να αναλυθούν διεξοδικά (διαφωνία Υπ.Εξ .Α.Σαμαρά-Κ.Μητσοτάκη).Το ίδιο συνέβη και το 2008 στο Βουκουρέστι όταν διαμορφώθηκε και η εθνική γραμμή με βάση την οποία διαπραγματεύεται και η ελληνική κυβέρνηση σήμερα: «Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις» ,erga omnes.

 Σήμερα με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη γείτονα χώρα και την προοπτική ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. και άλλους διεθνείς οργανισμούς ΝΑΤΟ κλπ. άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση του ζητήματος.

 Στο ερώτημα ποιος έχει συμφέρον να υπάρξει λύση η απάντηση είναι και τα δύο μέρη. Η Ελλάδα έχει συμφέρον να υπάρξει λύση που θα συμβάλλει στην σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και θα αποκόψει την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στις χώρες αυτές. Η όποια μετάθεση της λύσης για το μέλλον κινδυνεύει να παγιώσει και να χειροτερέψει την ήδη υφιστάμενη κατάσταση σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Βρισκόμαστε σήμερα στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων.

 Έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικά βήματα να γίνουν από την πλευρά της FYROM πριν να οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Τα ζητήματα αυτά αφορούν τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές ώστε να κατοχυρωθεί το erga omnes (μία ονομασία για όλες τις χρήσεις) την απάλειψη των αλυτρωτικών διατάξεων από τις δημόσιες πτυχές αυτής της κρατικής οντότητας. Έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα επαναφοράς παρόμοιων ζητημάτων στο μέλλον. Πρόκειται για ζητήματα που αποτελούν απαράβατες κόκκινες γραμμές για την ελληνική πλευρά.

 Γλώσσα και ιθαγένεια αποτελούν επίσης δύο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να μη δημιουργούνται «συγχύσεις» όσον αφορά τη σχέση του κράτους αυτού με τον αρχαίο μακεδονικό πολιτισμό που αποτελεί καθαρά ελληνική υπόθεση και κληρονομιά.

 Το επόμενο διάστημα θα φανεί πόσο κοντά είναι η λύση και πόσο διατεθειμένοι είναι οι βόρειοι γείτονες να κάνουν τις απαραίτητες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς».

Φρόσω Καρασαρλίδου

«Έχουμε διανύσει έναν πολύ σημαντικό δρόμο και υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Το ζητούμενο για να επιτευχθεί συμφωνία, το οποίο είναι προτεραιότητα για εμάς, είναι η εξασφάλιση του erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο κ. Ζάεφ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της γείτονος, που δημόσια αποδέχθηκε αυτήν την προοπτική σύνθετης ονομασίας erga omnes, με συνταγματική αναθεώρηση. Εμείς δηλώσαμε σαφώς ότι διαπραγματευόμαστε στη βάση τεσσάρων ονομάτων που προτάθηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα το πακέτο προτάσεων του απεσταλμένου, του κ. Νίμιτς.  Η δική μας Κυβέρνηση και κάθε προοδευτική κυβέρνηση συζητά, όταν διαπραγματεύεται, δεν κρύβεται. Εμείς συζητάμε, διαφωνούμε, διαπραγματευόμαστε όμως και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις.

Αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι μια συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να είναι εύθραυστη και να χαθεί μέσα σε λίγους μόνο μήνες, αλλά μια συμφωνία η οποία θα αντέξει στον χρόνο, θα υιοθετηθεί από τους λαούς μας, θα είναι ένα θετικό βήμα μπροστά, με σεβασμό εκατέρωθεν στην πολιτισμική κληρονομιά, στην παράδοση, στην ιστορία και στο συναίσθημα των δύο λαών.

Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, χωρίς, όμως, να αλλοιώνουμε αυτό που ονομάζουμε «κόκκινες γραμμές». Το θέμα της ονομασίας και το πώς η ονομασία θα μπορεί να δίνει ένα μήνυμα ότι διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία και η ιστορία της από τη χώρα που δημιουργήθηκε πολύ αργότερα, την ΠΓΔΜ που τώρα αναζητούμε από κοινού μια κοινή ονομασία, κοινά αποδεκτή ονομασία, είναι ένα κρίσιμο θέμα. Δεν είναι απλό ζήτημα.

Γι’ αυτό και ζητάμε από τα υπόλοιπα κόμματα και κυρίως από την Αξιωματική Αντιπολίτευση υπευθυνότητα. Είναι πολύ σημαντικό, αντί να σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις, να έχει μια ξεκάθαρη θέση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος. Οι τοποθετήσεις που αλλάζουν από βδομάδα σε βδομάδα δεν βοηθούν τη χώρα μας.

Η Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής, με δεδομένες τις πολιτικές θέσεις που έχουν εκφράσει στο παρελθόν,  από το 2008 και μετά, θα έχουν τεράστια δυσκολία να μην υποστηρίξουν τη συμφωνία. Και σε κάθε περίπτωση, αν δεν την υποστηρίξουν, αυτό θα είναι ανακόλουθο με την πολιτική τους ιστορία.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις αλλά και ευρύτερες κοινοβουλευτικές συναινέσεις.

Η κυβέρνηση έχει θέση. Με αυτή τη θέση διαπραγματεύεται. Και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύει. Δηλαδή, και το επαναλαμβάνω: στην επίλυση του ζητήματος με σύνθετη ονομασία, η οποία θα ισχύει έναντι όλων. Πράγμα το οποίο προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση.

Εργαζόμαστε με αίσθημα ευθύνης για την επίλυση ενός ζητήματος που ταλαιπωρεί τη χώρα μας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, για πάνω από μια 30ετία. Η πολιτική μας για την περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης είναι να την οδηγήσουμε σε ένα ασφαλές μέλλον.

Είναι θετικό ότι έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια και είναι μια πολύ ουσιαστική και ειλικρινής προσπάθεια οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης, φιλίας και καλής γειτονίας, ακόμα και αν, ό μη γένοιτο, δεν τα καταφέρουμε να καταλήξουμε θετικά μέχρι τα τέλη του Ιούνη στο ζήτημα της ονομασίας».

Γιώργος Ουρσουζίδης

«Οι λαοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ βρίσκονται μπροστά σε μια ιστορική στιγμή, τη στιγμή του πεπρωμένου, που δεν είναι άλλο, παρά η ειρηνική συνύπαρξη και η συνεργασία !

Οι λαοί ορίζουν τη μοίρα – όχι η μοίρα τους λαούς – η άρση του επί  δεκαετίες «αδιεξόδου», αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή προς όφελος των δύο λαών - και όχι μόνο. Τα δυτικά Βαλκάνια κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα προς την σταθερότητα και τη συνεργασία.

Οι κοινωνίες είναι έτοιμες να δώσουν τα χέρια και να άρουν κάθε εμπόδιο που τις διχάζει, που τις αιχμαλωτίζει σε αδιέξοδες πολιτικές. Οι πολιτικοί οφείλουν να σεβαστούν τη βούληση της συντριπτικής  πλειοψηφίας  των δύο λαών.

Η κατάληξη της μακροχρόνιας προσπάθειας για λύση του ζητήματος, πρέπει να είναι δίκαιη και κοινά αποδεκτή - δεν πρέπει να υπάρξουν, ούτε «νικητές», ούτε «ηττημένοι».  Το «δίκαιο της Πυγμής», ο πειθαναγκασμός, δεν αντέχει στο χρόνο, πρέπει να ζήσουμε με τους γείτονες μας ειρηνικά  και  να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο κατανόησης και συνεργασίας που να αντέξει στο χρόνο – το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.

Η μακραίωνη ιστορία μας που έρχεται από τον αρχαίο Ελληνικό κόσμο, δεν κινδυνεύει από κανέναν, ούτε μπορεί να αμφισβητηθεί από τον πολιτισμένο κόσμο – και αυτός ενυπάρχει σε όλα τα έθνη.

Η ιστορία των γειτόνων μας, έχει επίσης καταγραφεί από τους ιστορικούς και είναι σεβαστή, χρονολογείται στην περιοχή, από τον έβδομο μετά Χριστό αιώνα και εντεύθεν.

Επιδιώκουμε μια σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και η οποία θα αποτυπωθεί στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Μια σύνθετη ονομασία – με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό - η οποία θα βάλει τα πράγματα στην ορθή, στην πραγματική τους διάσταση.

Πιστεύουμε, ότι επιτέλους, βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και κοντά στη συνεννόηση  και  στην αμοιβαία κατανόηση, που αποτελεί την  Επιτομή  της  Ευημερίας  μεταξύ  των  δύο λαών».    

Απόστολος Βεσυρόπουλος

«Αυτή τη στιγμή, καλούμαστε να τοποθετηθούμε απέναντι σε διαρροές που γίνονται από Σκοπιανά ΜΜΕ. Γιατί η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ασκούσε και ασκεί μυστική διπλωματία, αρνούμενη να ενημερώσει τα κόμματα και τους πολίτες.

Αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει ούτε αίσθημα ευθύνης αλλά ούτε και δημοκρατική νομιμοποίηση για να χειρίζεται τα Εθνικά μας θέματα με αυτό τον τρόπο. Υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα, τα οποία δεν έχουν απαντηθεί, όπως η γλώσσα, η εθνότητα και η αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων. Μακεδονική γλώσσα δεν υφίσταται, ούτε και Μακεδονική εθνότητα. Αυτά τα γνωρίζει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα που δεν γνωρίζει ούτε ιστορία; Τα έχει παραδώσει ή όχι;

Σε ότι αφορά στην αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων είναι ένα ακόμα προαπαιτούμενο, το οποίο δεν έχει εκπληρωθεί. Αντίθετα οι Σκοπιανοί την τοποθετούν μετά από ένα 18μηνο και χωρίς να δεσμεύονται.

Η Νέα Δημοκρατία ούτε πρόκειται να συζητήσει αλλά ούτε και πρόκειται να ψηφίσει μια συμφωνία που έρχεται με αυτό τον τρόπο στη Βουλή».

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website
με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του kerkidasport.gr.
Copyright © 2018 "ΚΕΡΚΙΔΑ" | All rights reserved | Development by LEONweb

Ακολουθήστε μας: Facebook | Twitter | Youtube RSS