Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Όλοι στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία μας

Όλοι στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία μας

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ. ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΑΠΩΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ!!!

Τελικά αύριο Τετάρτη 6 Ιουνίου στις 7:00 μ.μ. στην Πλατεία Ωρολογίου στην Βέροια καλούμαστε όλοι να δώσουμε ένα βροντερό παρόν και να πούμε ένα μεγάλο «ΟΧΙ» σε κάθε προσπάθεια καπήλευσης του ονόματος της Μακεδονίας μας και στην παραχάραξη της εθνικής μας υπόστασης και ιστορίας.

Κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου θα είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Η διοργάνωση του Συλλαλητηρίου γίνεται σε συνεργασία του Δήμου Βεροίας και της Ιεράς Μητροπόλεως.

Την Τετάρτη 6 Ιουνίου στις 7:00 μ.μ. στην Πλατεία Ωρολογίου στην Βέροια όλη η Ημαθία καλείται να δώσει το ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Μακεδονία είναι Ελλάδα και δεν μπορεί κανείς να παίζει μ’αυτά τα εθνικά θέματα στο βωμό οικονομικοπολιτικών συμφερόντων.

Συλλαλητήριο για την Μακεδονία μας. Ενώνουμε τις φωνές μας για την πατρίδα μας. Ενώνουμε τις φωνές μας για την μάνα Μακεδονία μας!

Τι προηγήθηκε όμως μέχρι να παρθεί η απόφαση από το Δημοτικό συμβούλιο;

Όλο το «παρασκήνιο» το αποκαλύπτει η εφημερίδα ΒΕΡΟΙΑ, σε ένα ρεπορτάζ της στο οποίο παίρνουν θέση για την διπλή ονομασία με τον όρο Μακεδονία και οι τέσσερεις βουλευτές της Ημαθίας, οι 3 του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας συμπεριλαμβανομένου του ονόματος Μακεδονίακαι ο ένας της Ν.Δ., ο οποίος όμως δεν είναι ξεκάθαρος στην ίδια ερώτηση.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΒΕΡΟΙΑ» ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ

«Όλοι με μια ελληνική σημαία στο συλλαλητήριο της Ημαθίας» που πρόκειται να γίνει την Τετάρτη 6 Ιουνίου. Αυτό είναι το μήνυμα της Συντονιστικής Επιτροπής για τα συλλαλητήρια που θα γίνουν ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της Ελλάδος, είτε υπό τη μορφή διοργάνωσης είτε με αυθόρμητη κάθοδο των πολιτών.

Βέβαια για τη Βέροια και δη την Ημαθία δεν υπάρχει μέχρι τώρα κάτι το επίσημο και δεν συγκαταλέγεται στις 13 πόλεις (Πέλλα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδάς, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα και Κατερίνη) όπου ανακοινώθηκαν πως θα γίνουν οργανωμένα συλλαλητήρια υπό των τοπικών Δήμων.

Όμως, μετά από το αίτημα που υπέβαλε την Παρασκευή η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας προς τον Δήμο Βέροιας, όλα πλέον είναι ανοιχτά. Για να αναλάβει την διοργάνωση ο Δήμος Βέροιας, θα πρέπει να συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο, προφανώς, θα πρέπει να συνεδριάσει σήμερα Δευτέρα για να αποφασίσει αν θα διοργανώσει ή όχι το συλλαλητήριο. Κι αυτό γιατί τα χρονικά περιθώρια είναι πέραν του δέοντος στενά καθώς πρέπει να οριστεί ο χώρος (σε μια τέτοια περίπτωση πιθανόν να είναι η πλατεία Ωρολογίου) και να γίνει η ανάλογη προβολή για την ενημέρωση των πολιτών της Ημαθίας.

 

Μ. Πατσίκας: Θέλουμε να γίνει και στη Βέροια

Για το θέμα αυτό είχαμε επικοινωνία και με το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας καθηγητή Μιχάλη Πατσίκα ο οποίος μας είπε πως «πρόθεσή μας είναι να γίνει συλλαλητήριο και στη Βέροια και είμαι αισιόδοξος ότι τελικά θα γίνει. Επικοινωνήσαμε με τον Δήμαρχο και το είδε θετικά. Γι αυτό και στείλαμε το αίτημα» και συμπλήρωσε:

«Η συμμετοχή του Δήμου και της εκκλησίας είναι απαραίτητη για αυτό το εγχείρημα. Πρέπει να καταλάβουμε πως όλη η Ελλάδα είναι ένα συλλαλητήριο. Πρέπει να το καταλάβουν αυτό όλοι οι δήμαρχοι της Μακεδονίας. Για να καταλάβετε στα Γιάννενα, στην Κέρκυρα, στην Θήβα, στην Λάρισα κατεβαίνει μόνο του ο κόσμος. Όσον αφορά κάποια ακραία στοιχεία που μπορούν να παρεισφρήσουν, όπως επικαλούνται κάποιοι, σας αναφέρω ότι όταν έκαναν την εμφάνισή τους στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, του κυνήγησαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες». 

Συγκεκριμένα το αίτημα της Επιτροπής προς τον Δήμο Βέροιας αναφέρει τα εξής:

Κύριε Δήμαρχε,

Εν όψει τής πρόσφατης τροπής που πήρε το Σκοπιανό ζήτημα, με άμεσο κίνδυνο το όνομα Μακεδονία να κινδυνεύει να εκχωρηθεί στη FYROM, ανοίγοντας έτσι την πόρτα σε αποσχιστικές βλέψεις και ενέργειες που θα ακολουθήσουν στο εγγύς ή απώτερο μέλλον, η Επιτροπή μας αποφάσισε τη διενέργεια μίας μεγάλης συγκέντρωσης σε πλατεία της πόλης σας, καθ’ υπόδειξή σας, την Τετάρτη 6η Ιουνίου 2018 και ώρα 19.30,  έξω και μακριά από κάθε κομματική επήρεια και παρουσία.

Γνωρίζοντας την αγάπη σας για την Ελλάδα και τη Μακεδονία, προεξοφλούμε ότι θα συνδράμετε με κάθε δύναμη που διαθέτετε,  για την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης.

Συγκεκριμένα, αυτό που σας ζητούμε, είναι να βοηθήσετε στις εξής ενέργειες:

1. Την ενημέρωση των συλλόγων και σωματείων του Δήμου, για την εκδήλωση

2. Την εκτύπωση ενός  εντύπου, υπόδειγμα του οποίου θα σας αποστείλουμε

3. Τη διανομή του εντύπου στην πόλη (καταστήματα, καφενεία, κλπ)

4. Κατά την προηγούμενη ημέρα και την ημέρα της συγκέντρωσης, τη διάθεση ενός αυτ/του με μεγάφωνο που θα καλεί τον λαό στη συγκέντρωση

5. Την εγκατάσταση  εξέδρας και της απαιτούμενης μεγαφωνικής και φωτισμού στον χώρο συγκέντρωσης.

6. Επικοινωνία της εκδήλωσης στα τοπικά μέσα ενημέρωσης λόγω της εγγύτητας.

Για την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Πατσίκας Μιχαήλ

Η Δημοτική αρχή εξ αρχής είναι θετική, αλλά θα πρέπει να γίνει διεξοδική συζήτηση και οργάνωση έτσι ώστε να υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας προς αποφυγή κρουσμάτων και προβλημάτων προερχόμενα από ακραία στοιχεία.

 

Ο «Ευστάθιος Χωραφάς» και πάλι μπροστάρης

Φυσικά απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της Ημαθίας, είναι η διοργάνωση του συλλαλητηρίου στην Ημαθία καθώς στον τόπο αυτό υπάρχουν το Βασίλειο των Αιγών και ο Ιερός Χώρος της Μίεζας.

Αν τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας αρνηθεί να αναλάβει την διοργάνωση του συγκεκριμένου συλλαλητηρίου στην πρωτεύουσα της Ημαθίας, τότε θα υπάρξει η «αντίδραση» από τον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς» ο οποίος σε μια τέτοια περίπτωση προτίθεται να αναλάβει αυτός την διοργάνωση στο γήπεδο του χωριού.

Άλλωστε  ο συγκεκριμένος σύλλογος ενός μικρού χωριού ήταν αυτός που με την δραστηριότητά του «γέμισε» πέντε λεωφορεία για το τελευταίο συλλαλητήριο της Αθήνας και τούτο αποτελεί, αναλογικά, μια ξεχωριστή περίπτωση ανά την Ελλάδα.

 

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Σε οξείς τόνους η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας
-Πώς τοποθετήθηκαν οι σύμβουλοι  

Θετικά υπέρ της παραχώρησης της πλατείας Ωρολογίου την Τετάρτη στις 7.00 μ.μ,  για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ψήφισε κατά πλειοψηφία το μεσημέρι της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, σε μια έκτακτη συνεδρίαση με αρκετές εντάσεις στη διάρκειά της. Μειοψήφησε ο επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας Νίκος Μπέκης, ενώ απείχε της ψηφοφορίας ο επίσης επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας Αντώνης Μαρκούλης. Απουσίαζαν οι κ. Τσαπαρόπουλος, Παπαγιάννης, Καραπαναγιωτίδης, Μελιόπουλος.

Διαφωνία για την ώρα του συλλαλητηρίου λόγω ζέστης και Παυλείων εξέφρασε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Αντώνης Καγκελίδης, προτείνοντας να μετακινηθεί στις 8.30μμ.

«Δεν μπορεί ο Μητροπολίτης, που θα είναι μάλλον ο κεντρικός ομιλητής» απάντησε ο δήμαρχος.

 Μέχρι την τελική ψήφιση του θέματος υπήρξαν τοποθετήσεις από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους, μάλιστα με την κατάσταση να οξύνεται αρκετές φορές μεταξύ των κ.κ. Μπέκη, Μαρκούλη και Καγκελίδη.

https://www.laosnews.gr/uploads/media/untitled-2-93.jpg

Οι τοποθετήσεις:

Ν. Μπέκης: Είμαι σφόδρα αντίθετος πολιτικά με την οργάνωση. Άτομα που μίλησαν για εσχάτη προδοσία, έστειλαν σφαίρες στον Κοτζιά κ.λπ. ανάμεσά τους. Χωρίς καταστατικό επιτροπές και σύλλογοι, χωρίς έδρα σωματεία. Κάνουμε παραχώρηση σε γνωστούς συλλόγους ή φορείς που αναλάμβαναν όλες τις ευθύνες. Εδώ δεν υπάρχει τίποτε σχετικό. Αν πλακώσουν φασίστες ποιος θα πάρει την ευθύνη; Η χρηματοδότηση εκδηλώσεων γίνεται από τον δήμο για το κοινό καλό και συμφέρον. Εδώ οι μισοί Έλληνες διαφωνούν, πιστεύω ότι προάγει το αντίθετο. Πολλά ερωτήματα για τη χρηματοδότηση. Ανοίγει το δημοτικό συμβούλιο μια πόρτα, θα έρχονται όλοι και θα ζητάνε. Έμμεσα συνδιοργανωτής ο δήμος και η πόλη, στιγματίζεται.

Α. Μαρκούλης: Επιτροπή αγώνα χωρίς κάποιον υπεύθυνο κατά τον νόμο. Ολίσθημα, έπρεπε να έλθει θέμα συλλαλητηρίου με την ευθύνης της δημοτικής αρχής. Αν υπάρξουν παρατράγουδα τι θα πούμε μετά; Πάσχει τυπικά το θέμα. Θιασώτης και θεατής εκφράσεων εκτός δημοκρατικού τόξου το δημοτικό συμβούλιο αν αποφασίσει θετικά. Δεν έχουν όλοι καλές προθέσεις σαν τον φίλο κ. Καγκελίδη.

Α. Καγκελίδης (αντέδρασε): Δεν είναι αίθουσα δικαστηρίων να αγορεύει ο κ  Μαρκούλης. Ακόμη πού είστε. Θα τα πούμε οι δυο μας… Καγκελίδης. Δεν είστε φίλος μου. Οι φίλοι μου είναι υπέρ της Μακεδονίας όταν λέτε ‘η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική’. Μιλάτε και σε νοήμονες.

Γ. Σοφιανίδης: Ιδεολογική είναι η διαφορά μας. Δημοψήφισμα πριν τη συμφωνία δεν βάζουν, βάζουν όμως στον Καλλικράτη για τη βρυσούλα του Κολοκοτρωνιτσίου. Περιμένουν εμάς να τους αναγνωρίσουμε οι γείτονες, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Ακόμη και ο Μπουτάρης δεν ζήτησε το καταστατικό της Επιτροπής στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Να πούμε ναι στην παραχώρηση της πλατείας. Καλώ τον κόσμο να είναι εκεί! Να πάρουν μήνυμα κυβέρνηση και κόμματα.

Α. Καγκελίδης: Οι διοργανωτές δεν έβαλαν αρχικά τη Βέροια στις πόλεις των συλλαλητηρίων. Φανερή διαβούλευση για τη Μακεδονία. Θα τεθεί μελλοντικά η ένωση των δύο Μακεδονιών από τις μεγάλες δυνάμεις. Το λένε καθηγητές γνώστες της ιστορίας. Μην ασχολείστε μόνο με τους αναρχικούς στη Βεργίνα για να δίνετε χώρο. Πρωτοστάτης έπρεπε να είναι η Βεργίνα με την αρχαιολογία! Όποιος θέλει να δώσει κάτι να δώσει το σπίτι του, όχι Μακεδονία. Τα 500 ευρώ των ηχητικών τα αναλαμβάνει ο σύλλογός μας, για να μην βγάλουν παράνομη την απόφαση. Συλλαλητήριο στη Βεργίνα να γίνει, να δώσουμε άλλο στίγμα. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να θίξει την ελληνικότητα των ποντίων και του χώρου που κατοικούν.

Θ. Κορωνάς: Αποκαλύφθηκε ότι μας ξεχάσανε οι διοργανωτές, κι όχι ότι δεν θέλαμε εμείς να κάνουμε συλλαλητήριο. Να παραχωρηθεί το δημόσιο βήμα στον κόσμο, ανεξαρτήτως αν δέχομαι ή όχι όλα θα ειπωθούν από τους διοργανωτές.

Τ. Χατζηαθανασίου: Οι πλατείες είναι του κόσμου. Δεν μάθαμε να διαφωνούμε. Να παραχωρηθεί η πλατεία, με τον όρο να διασφαλιστεί η δημοκρατική ομαλότητα και νομιμότητα.

Γ. Ορφανίδης: Διαφωνώ με τη χρηματοδότηση.

Γ. Γουλτίδης: Δεν περίμενα να κάνω αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Έπρεπε να μπει η ΚΕΔΕ μπροστά. Λίγα είναι τα 500 ευρώ. Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο θα είναι την Τετάρτη.

Θ. Αποστολόπουλος: Στη Βεργίνα ίσως το συλλαλητήριο και να το οργανώσει ο δήμος. Όλοι με μια σημαία στο χέρι να πάμε, αυθόρμητα, χωρίς να καθοδηγούμαστε. 

Ζ. Πατσίκας: Μαζική συμμετοχή στο δημοτικό συμβούλιο και περιφρούρησή του.

Ο δήμαρχος

Κ. Βοργιαζίδης: Πρέπει να αποδοθεί ο χώρος στους πολίτες. Δεν είναι κάποιος πιο Έλληνας από τον άλλον. Η εθνική γραμμή του 2008 ισχύει και σήμερα. Ρόλος της αστυνομίας είναι η διαφύλαξη του χώρου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website
με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του kerkidasport.gr.
Copyright © 2018 "ΚΕΡΚΙΔΑ" | All rights reserved | Development by LEONweb

Ακολουθήστε μας: Facebook | Twitter | Youtube RSS