Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο «γίγαντας ξυπνάει»

Ο «γίγαντας ξυπνάει»

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ"

ΣΕ ΑΝΟΔΟ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ – Η ΒΕΡΟΙΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ «ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΠΟΧΩΝ»

Ο Αθλητικός Τουρισμός ανήκει στις ειδικές μορφές τουρισμού, καθώς απευθύνεται σε ειδική κατηγορία τουριστών και αναφέρεται στην πραγματοποίηση και στην εμπειρία ενός ταξιδιού προκειμένου να συμμετέχει ενεργά ή να παρακολουθήσει δραστηριότητες που σχετίζονται με τον αθλητισμό.

Τα τελευταία 15 χρόνια, περίπου, χρόνια το sportstourismevent στην χώρα μας, αλλά και στη Βέροια έχει αναπτυχθεί πολύ με σημαντικές διοργανώσεις. Έτσι ένας «κοιμώμενος γίγαντας» του τουρισμού ξυπνάει και πλέον καλείται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, στην πυροδότηση μιας νέας επανάστασης του τουρισμού.

Άλλωστε ο αθλητικός τουρισμός δεν έχει να κάνει μόνο με την περιοχή μας και της χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με στοιχεία που αντλήσαμε από το διαδίκτυο, ο αθλητικός τουρισμός κατέχει ήδη το 12,12% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, ενώ στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες αντιστοιχεί στο 20% του τουρισμού.

 

Ο Δήμος Βέροιας των τεσσάρων εποχών

Η φυσική θέση της Βέροιας και των υπόλοιπων διαμερισμάτων που ανήκουν στον οικείο Δήμο, έχει τεράστια ιστορική κληρονομιά και φυσικό πλούτο. Χώροι και διαδρομές που συνθέτουν μια περιοχή όπου μπορεί να αναπτυχθεί ο τουρισμός και στις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Η επαφή με το φυσικό μας περιβάλλον γίνεται μέσα από πάμπολες αθλητικές δραστηριότητες. Εξορμήσεις στην φύση με τα γνωστά μας αθλήματα όπως το ορεινό τρέξιμο, η ορεινή ποδηλασία, η ορειβασία, η αναρρίχηση, το ορειβατικό και το αγωνιστικό σκι κ.λ.π. οι οποίες δεν έχουν, απαραίτητα, ανταγωνιστικό χαρακτήρα και βάση τους έχουν την αναψυχή μέσα από την άθληση. Κι όλα αυτά με μια περιήγηση στα σπουδαιότερα μακεδονικά, θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία της χώρας μας.

«Εκδηλώσεις που παράγουν εξωστρέφεια και έχουν να κάνουν και με άλλες περιοχές, φέρνουν κόσμο» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Βασίλης Λυκοστράτης και τονίζει πως «από κει και πέρα θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους έτσι ώστε να τις στηρίξουμε και να τις εμπλουτίσουμε μέσα από συνεργασίες, έτσι ώστε να προσφέρουν μεγαλύτερη ωφέλεια στην τοπική κοινωνία».

 

Μεγάλη πλήγμα η διάλυση της ΠΑΕ Βέροια

Ξεκινώντας από τα αρνητικά γεγονότα που επηρέασαν και θα επηρεάσουν τον αθλητικό τουρισμό στη Βέροια, είναι ο υποβιβασμός της ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης από την Superleague και στην συνέχεια την διάλυσή της, μέχρι την επόμενη μέρα…

«Ήταν πράγματι πλήγμα για την πόλη η απουσία της Βέροιας από το κορυφαίο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της χώρας μας» μας είπε ο Βασίλης Λυκοστράτης και τόνισε πως «κάθε δεκαπέντε μέρες να δέχεσαι εκατοντάδες κόσμου (φιλάθλους) από άλλες πόλεις οι οποίοι θα κάνουν την σχετική κατανάλωση στην αγορά της πόλης, είναι σημαντικό κομμάτι για τον αθλητικό τουρισμό. Το ίδιο ισχύει και για τις ομάδες χάντμπολ και μπάσκετ του Δήμου μας, με τα σχετικά μεγέθη τους».   

 

…φήμη και πελατεία

Με τις αθλητικές εκδηλώσεις αναπτύσσονται δύο τομείς που συνηγορούν στην ανάπτυξη του τουρισμού. Η φήμη και η πελατεία. Δύο διαφορετικά πράγματα, απόλυτα επηρεασμένα το ένα με το άλλο. Σήμερα στη Βέροια υπάρχουν εκδηλώσεις που διαφημίζουν την πόλη και τη περιοχή, αλλά τα οφέλη στην τοπική αγορά είναι μικρότερα. Υπάρχει μεγάλη προσέλευση κόσμου από άλλες περιοχές, αλλά μικρό το ποσοστό που καταναλώνει στην τοπική αγορά.

Αντίθετα υπάρχουν εκδηλώσεις που διαρκούν δύο και τρεις ημέρες οι οποίες «αναγκάζουν» τους συμμετέχοντες ή τους συνοδούς να παραμείνουν στην πόλη, με κόστος διανυκτέρευσης και διατροφής. Όπως για παράδειγμα το τουρνουά χάντμπολ «Βριληττός» που για κάποια χρόνια διοργανώνονταν στη Βέροια, όπως και πρωταθλήματα καράτε, άσχετα αν εμπεριείχαν μέσα την ιδιωτική πρωτοβουλία και προφανώς το κέρδος. Ίσως και κάποιες άλλες αθλητικές δράσεις τις οποίες παραλείπουμε να αναφέρουμε.

 

Το Σέλι και ο μεγάλος στόχος αγώνες ΑμΕΑ

Όπως προαναφέραμε, για τη μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα του αθλητικού τουρισμού, είναι η διήμερες ή και τριήμερες εκδηλώσεις και δράσεις που θα κρατήσουν τους επισκέπτες στην πόλη.

Σ΄ αυτόν στόχο μία σημαντική αιχμή είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου. Καιρού θέλοντος!!!  Όταν χιόνι τα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής του Σελίου και της Βέροιας, φτάνουν σε βαθμό πληρότητας για Σαββατοκύριακο, τουλάχιστον.

Παράλληλα όμως γίνονται προσπάθειες για την διοργάνωση εκδηλώσεων που θα έχουν το στοιχείο της μοναδικότητας, αλλά και της διαμονής των επισκεπτών στην πόλη. «Κάνουμε προσπάθειες να αναλάβουμε αγώνες με την συμμετοχή αθλητών και αθλητριών ΑμΕΑ» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και συμπλήρωσε διευκρινίζοντας πως «δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι συγκεκριμένο καθώς βρισκόμαστε στο στάδιο της συνεννόησης και συνάντησης με τους αρμόδιους».

Σίγουρα προς την σωστή κατεύθυνση είναι ο στόχος αυτός για τον Δήμο Βέροιας, αλλά υπάρχουν κι άλλες, επιπλέον, επιλογές. Για παράδειγμα τα τουρνουά τένις. Με την βελτίωση των εγκαταστάσεων των γηπέδων στο ΕΑΚ «Δημήτριος Βικέλας», θα υπάρξει η δυνατότητα να αναληφθούν αγώνες τένις. Το άθλημα είναι αναπτυγμένο στη Βέροια και οι αθλητές όλων των κατηγοριών των συλλόγων της πόλης, παίρνουν μέρος σε αγώνες άλλων περιοχών. Μάλιστα μας είπαν πως «προγραμματίζεται ένας αγώνας την Παρασκευή και τα παιδιά δεν αγωνίζονται την επόμενη μέρα, αλλά την Κυριακή, για να υπάρξει μεγαλύτερη διαμονή στην πόλη που γίνεται το τουρνουά».

 

Η  αρχή έγινε με τον «Φιλίππειο» Δρόμο

Όπως αναφέρει και η Αντιδημαρχεία Τουρισμού, ομάδες που αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο, είναι αυτές που αναπτύσσουν περισσότερο τον αθλητικό τουρισμό και βέβαια την φήμη. Για παράδειγμα αν κάποιος googlάρει σήμερα στο διαδίκτυο την λέξη «Βέροια», θα διαπιστώσει πως οι πρώτες και περισσότερες πληροφορίες-αναρτήσεις, έχουν αναφορά στην ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης.

Όμως υπάρχουν και άλλες δράσεις που βοήθησαν στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και την φήμη. Μία από αυτές και η κορυφαία του είδους, είναι ο «Φιλίππειος» Δρόμος, από τη Βεργίνα μέχρι το Δημαρχείο της Βέροιας.

Για την επιτυχία της διοργάνωσης, συνέβαλε τα μέγιστα ο Σύλλογος Δρομέων Βέροιας, ο ποίος στην συνέχεια ανέλαβε και άλλες παρόμοιες αθλητικές εκδηλώσεις. Το κυριότερο; Είναι ο Σύλλογος που μπόρεσε να …βάλει σορτσάκι και αμάνικο φανελάκι σε πολίτες όλων των ηλικιών.

«Είναι γεγονός ότι η δρομική κοινότητα εκτός από αγωνιστικό ενδιαφέρον αρχίζει και στρέφεται στο Αθλητικοτουριστικό τομέα διότι επιλέγει όπως φαίνεται και τις παροχές και τους τουριστικούς προορισμούς» μας είπε ένας εκ των πρωταγωνιστών του Συλλόγου Δρομέων Βέροιας, ο Γιάννης Καραγιάννης .

«Πριν από 7 χρόνια όταν για πρώτη φορά διοργανώθηκε ο Φιλίππειος δρόμος, η συμμετοχή των δρομέων και η ανταπόκριση ήταν μόλις 300 δρομείς και οι περισσότεροι ήταν από τις γύρω περιοχές. Σήμερα ότι διοργανώνει τουλάχιστον ο Σ.Δ. Βέροιας και ο Κ.Α.Π.Α έχει την απήχηση στο 60% με 70% σε επισκέπτες δρομείς με τους φίλους και τις οικογένειές τους εκτός Νομού κι αυτό εξελίσσετε» κατέληξε οΓιάννης Καραγιάννης.  

Σας παραθέτουμε μερικά ενδεικτικά στοιχεία:

6ος  φΙΛΙΠΠΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

14χλμ  -  680 δρομείς (160 από Βέροια και 520 εκτός Βέροιας)

5χλμ  - 250 δρομείς (100 δρομείς από Βέροια και 150 εκτός Βέροιας)

7ος  Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ξηρολιβάδου

14χλμ – 500 δρομείς ( 100 από Βέροια και 400 εκτός Βέροιας)

2ος  Αγώνας 21 Μαθητών 7.700μ (Μακροχώρι)

7700μ  - 378 δρομείς (άγνωστο πόσοι είναι εκτός Βέροιας και Μακροχωρίου)

3000μ περιπατητών 280 δρομείς

Αριστοτέλειος δρόμος 30χλμ (Βεργίνα – Κοπανός Σχολή Αριστοτέλους)

30χλμ 120 δρομείς (άγνωστο πόσοι είναι εκτός Βέροιας και Νάουσας)

1ος Αγώνας ορεινού τρεξίματος Μνήμης και Θυσίας Παναγίας Σουμελά 13.8χλμ

145 δρομείς  (άγνωστο πόσοι είναι εκτός Βέροιας)

2ος Αγώνας Ανακτόρων Βεργίνα

8χλμ 140 δρομείς (άγνωστο πόσοι είναι εκτός Βέροιας)

12χλμ 120 δρομείς (άγνωστο πόσοι είναι εκτός Βέροιας)

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website
με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του kerkidasport.gr.
Copyright © 2018 "ΚΕΡΚΙΔΑ" | All rights reserved | Development by LEONweb

Ακολουθήστε μας: Facebook | Twitter | Youtube RSS