ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Έλεγχοι και πρόστιμα για την απαγόρευση του καπνίσματος

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ. ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΑΣ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ

Εντατικοί έλεγχοι κατά του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους ξεκίνησαν στην Ημαθία. Οι έλεγχοι θα γίνονται προς κάθε χώρο που σχετίζεται με την δημόσια υγεία, όπως είναι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετερίες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, κλπ), οι τράπεζες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία και τα νοσοκομεία.

Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου έγινε σύσκεψη στο γραφείου του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καραπαναγιωτίδη με την συμμετοχή των δύο εμπλεκόμενων, για ελέγχους, φορέων, που είναι η Αστυνομία που εκπροσωπήθηκε από τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Μπαντουβάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

Η σύσκεψη αυτή είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και παράλληλα έννοια συντονισμού των ελεγκτικών μηχανισμών για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο οποίος με εγκύκλιο του υπουργείου πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και σε εντατικούς ρυθμούς.

Τα κλιμάκια που θα ξεκινήσουν από σήμερα τους ελέγχους θα είναι τρία. Ένα αποτελούμενο μόνο από την Διεύθυνση Υγιεινής, ένα μόνο από την Αστυνομία και ένα μικτό (Δ/νση Υγιεινής και Αστυνομία). Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνονται καθημερινά και σε 24ωρη βάση και όχι μόνο κατά την διάρκεια των ημερών και ωρών λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών.

Διεύθυνση Υγιεινής: «Θα εφαρμοστεί ο Νόμος…»

Χθες επισκεφθήκαμε την Διεύθυνση Υγιεινής Ημαθίας και συναντήσαμε την Προϊσταμένη των Τμημάτων Ελέγχων κα. Σταυρούλα Ανθοπούλου, με την οποία είχαμε μια σύντομη συζήτηση για το θέμα των ελέγχων και της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.

«Με την νέα εγκύκλιο που πήραμε από το Υπουργείο Υγείας, είναι σαφής η εντολή προς εμάς για να εφαρμόσουμε τον αντικαπνιστικό νόμο. Αντιλαμβανόμαστε την δυσφορία των καπνιστών, όμως πρέπει να σεβαστούμε και τους μη καπνίζοντες» μας είπε η κα. Ανθοπούλου.

«Οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και χωρίς διακρίσεις. Δεν θα γίνουν συστάσεις, αλλά από τον πρώτο έλεγχο θα επιβληθούν πρόστιμα, σε όσους δεν θα εφαρμόσουν αυστηρά το νόμο. Κι εμείς ως εργαζόμενοι που κληθήκαμε από την υπηρεσία μας να εφαρμόσουμε το νόμο, θα έχουμε αυστηρές ποινές αν δεν ασκήσουμε τους ελέγχους, σύμφωνα με το πώς ορίζει η νομοθεσία».

Σε ερώτησή μας γιατί δεν υπήρξαν έλεγχοι κατά το παρελθόν, καθώς ο αντικαπνιστικός νόμος υπάρχει από το 2010, η κα. Ανθοπούλου μας είπε πως «ενώ ξεκίνησαν οι έλεγχοι, στην συνέχεια σταμάτησαν γιατί καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία που ήταν υπεύθυνη για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Επίσης υπήρχαν και Δήμοι που δεν διέθεταν Δημοτική Αστυνομία. Τώρα όμως οι αρμοδιότητες ελέγχου μεταφέρθηκαν και στην Ελληνική Αστυνομία.

Θέλω με την ευκαιρία να επισημάνω ότι η εγκύκλιος που λάβαμε, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και σε δύο ευαίσθητους χώρους. Τα Νοσοκομεία και τα σχολεία. Στους χώρους αυτούς το τσιγάρο απαγορεύεται όχι μόνο στα κτήρια, αλλά και εντός του προαύλιο χώρου, ενώ και για εργαζόμενους και για επισκέπτες, δεν δίνεται το δικαίωμα δημιουργίας χώρου καπνιστών».

Από σήμερα λοιπόν, οι θεριακλήδες και οι καταστηματάρχες, θα πρέπει να συμμορφωθούν σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο. Διαφορετικά θα πρόστιμα θα είναι πολύ μεγάλα. Μιλήσαμε και με καταστηματάρχες της Βέροιας οι οποίοι στην συντριπτική πλειοψηφία τους είπαν πως θα συμμορφωθούν με το νόμο, αλλά επισημαίνουν ότι πρέπει να εφαρμοστεί προς όλους το ίδιο, ώστε η οποιαδήποτε απώλεια πελατών να μην είναι σε βάρος άλλων συναδέλφων τους.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Για την ενημέρωση των καταστηματαρχών και των πελατών, καταγράφουμε μερικές βασικές οδηγίες:

- Ο εξωτερικός χώρος του καταστήματος πρέπει να είναι ανοιχτός τουλάχιστον από δύο πλευρές.

- Το κατάστημα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με βιβλίο αναφοράς καπνίσματος. Το βιβλίο αυτό μπορούν να το προμηθευτούν από βιβλιοπωλεία και να θεωρηθεί από τον οικείο Δήμο. Για την θεώρηση ο καταστηματάρχης να έχει μαζί του μία απόδειξη για το ΑΦΜ και την άδεια του καταστήματος. Σε περίπτωση που χαθεί το βιβλίο, πρέπει να γίνεται δήλωση απώλειας.

- Στην είσοδο των καταστημάτων πρέπει να υπάρχει το απαγορευτικό σήμα καπνίσματος.

- Στα τραπέζια πρέπει να υπάρχει απαγορευτικό σήμα καπνίσματος, ένα ανά 15 τετραγωνικά.

- Να μην υπάρχουν σταχτοδοχεία.

- Στα καταστήματα με άδεια «Κέντρο Διασκέδασης» και άνω των 300 τετραγωνικών, δίνεται το δικαίωμα ορισμού χώρου καπνιζόντων, μέγιστης επιφάνειας το μισό του καταστήματος. Για την έκδοση αυτής της άδειας ο καταστηματάρχης πρέπει να καταβάλει 200 ευρώ το τετραγωνικό.

- Αν κάποιος πελάτης καπνίσει εντός καταστήματος και παρά τις συστάσεις που του έγιναν, τότε ο καταστηματάρχης πρέπει να ενημερώσει την Αστυνομία, ουτοσώστε σε έλεγχο που τυχόν γίνει εκείνη την ώρα να απαλλαγή από το πρόστιμο.

Μεγάλα πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και την αφαίρεση άδειας

Μεγάλα προβλέπονται απο το Νόμο τα πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται στους καπνιστές και στους υπεύθυνους των δημόσιων χώρων και καταστημάτων.

Συγκεκριμένα:

1. Κάπνισμα στους κλειστούς χώρους των Νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας.

Το πρόστιμο για τον καπνιστή είναι 100 ευρώ και 500 ευρώ για τον υπεύθυνο διαχείρισης.

2. Κάπνισμα στους χώρους νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών, βρεφονηπιακών σταθμών παιδότοπων κλειστών και υπαίθριων και όλων των ιδρυμάτων Α’βάθμιας, Β΄βάθμιας και Γ΄βάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιων και ιδιωτικών.

Το πρόστιμο για τον καπνιστή είναι 100 € και 500 € για τον υπεύθυνο διαχείρισης.

3. Κάπνισμα σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.

Το πρόστιμο για τον καπνιστή είναι 50 € και 500 € για τον υπεύθυνο διαχείρισης.

4. Κάπνισμα σε κλειστούς ιδιωτικούς χώρους εργασίας.

Το πρόστιμο για τον καπνιστή είναι 50 € και 500 € για τον υπεύθυνο διαχείρισης.

5. Κάπνισμα στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (κ.υ.ε.) συμπεριλαμβανομένων και των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου.

Το πρόστιμο για τον καπνιστή είναι 50 € και 500 € για τον υπεύθυνο διαχείρισης.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΑ Κ.Υ.Ε. ΟΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟ:

• σε δημοτικά διαμερίσματα κάτω των 2000 κατοίκων το πρόστιμο είναι 500 € για τον υπεύθυνο διαχείρισης

• σε δημοτικά διαμερίσματα άνω των 2000 κατοίκων το πρόστιμο είναι 600 € για τον υπεύθυνο διαχείρισης

6. Κάπνισμα στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής.

Το πρόστιμο για τον καπνιστή είναι 50 € και 500 € για τον υπεύθυνο διαχείρισης.

7. Κάπνισμα στα αεροδρόμια, εκτός των χώρων καπνιστών

Το πρόστιμο για τον καπνιστή είναι 50 € και 500 € για τον υπεύθυνο διαχείρισης.

8. Κάπνισμα στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων

Το πρόστιμο για τον καπνιστή είναι 50 € και 500 € για τον υπεύθυνο διαχείρισης.

9. Κάπνισμα στα παντός είδους κυλικεία

Το πρόστιμο για τον καπνιστή είναι 50 € και 500 € για τον υπεύθυνο διαχείρισης.

10. Κάπνισμα στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων.

Το πρόστιμο για τον καπνιστή είναι 50 € και 500 € για τον υπεύθυνο διαχείρισης.

• Σε κάθε περίπτωση από τις προαναφερθείσες η επανάληψη της παράβασης διπλασιάζει το αμέσως προηγούμενο επιβληθέν πρόστιμο.

• Ειδικά για τους δημοσίους λειτουργούς, δημοσίους υπαλλήλους, υπαλλήλους ΟΤΑ, υπαλλήλους Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και υπαλλήλους του δημοσίου τομέα στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, το ύψος των πειθαρχικών προστίμων είναι αντίστοιχο των διοικητικών που επισύρει η ίδια παράβαση, ήτοι: 4. Κάπνισμα σε χώρους εργασίας, 6. Κάπνισμα σε χώρους αναμονής, 9. Κάπνισμα στα κυλικεία.

ΣΗΜ. 1: Καταστηματάρχες που είναι υπότροποι, την τέταρτη φορά σφραγίζεται το κατάστημά τους για 10 μέρες και την πέμπτη φορά τους αφαιρείται η άδεια λειτουργίας του καταστήματος οριστικά.

ΣΗΜ. 2: Τα πρόστιμα που θα πληρωθούν εντός 15 ημερών, θα καταβληθούν κατά το ήμισυ, ενώ οι ενστάσεις πρέπει να υποβληθούν εγγράφως εντός 10ημέρου.