ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Να γίνουν Κοινότητες οι οικισμοί Μέσης, Λαζοχωρίου και Ταγαροχωρίου

ΑΝ ΠΛΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ. ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (1/4/24)

Ένα σημαντικό ζήτημα αναδεικνύει σήμερα η εφημερίδα «Βέροια», με αφορμή μια περσινή άποψη που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την προηγούμενη σύνθεσή του, η οποία πέρασε στο «ντούκου» ή τα «ψιλά» από πλευράς δημοσιότητας, αλλά όχι από την Δημοτική αρχή και το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας.

Πρόκειται για την μετατροπή των συνοικισμών Μέσης, Ταγαροχωρίου και Λαζοχωρίου, από συνοικισμοί που είναι σήμερα, σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Βέροιας. Την πρόταση-άποψη αυτή εξέφρασε ο Γιώργος Μιχαηλίδης, τότε δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης και νυν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, εκλεγμένος με την πλειοψηφική παράταξη του Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη.

Η πρόταση-άποψη του Γιώργου Μιχαηλίδη είχε την γενικότερη αποδοχή, τόσο της πλειοψηφίας, όσο και της μειοψηφίας. Ωστόσο από το προηγούμενο καλοκαίρι και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι. Μάλιστα όταν ένα μήνα πριν τις εκλογές το θέσαμε ως ερώτηση στον Δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη, μας απάντησε πως «είναι κάτι που μας ενδιαφέρει, αλλά θα το αναλάβει να το διαχειριστεί η νέα δημοτική αρχή», αυτή δηλαδή που είναι σήμερα, με τη νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Κατ΄ αρχήν όταν έθεσα την άποψη στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, η αναφορά μου έχαιρε κα της αποδοχής του Δημάρχου, αλλά και της πλειοψηφίας  των δημοτικών συμβούλων. Ήταν μία σκέψη, αποτέλεσμα μίας σειράς επαφών με κατοίκους περιοχών που ήταν χαρακτηρισμένοι ως οικισμοί, όπως είναι η Μέση που είναι ο μεγαλύτερος από αυτούς τους οικισμούς, οι οποίοι εξέφραζαν πάντοτε το παράπονο ότι είναι απομακρυσμένοι, απομονωμένοι, χωρίς εκπρόσωπο για να έχουν μια αμεσότητα σε επίλυση θεμάτων του Δήμου και τους αφορούν» μας είπε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Μιχαηλίδης και πρόσθεσε:

«Αυτό ήταν ένα χρόνιο αίτημα. Έτσι αποτέλεσε μια αφορμή για μία κουβέντα με τους κατοίκους αυτών των οικισμών. Ήξερα πως προβλέπεται μια διαδικασία από τον νόμο, το πρότεινα στον Δήμαρχος ο οποίος με την σειρά του είπε πως θα το δούμε. Και το είδε ευχάριστα. Απλά θα πρέπει να δούμε ποια από τα χωριά αυτά πληρούν τους όρους που θέτει η Πολιτεία».

Γιώργος Μιχαηλίδης: Να αποκτήσουν ξεχωριστή οντότητα

Ο νέος νόμος 5027/2023 (άρθρο 47) προβλέπει πως για να γίνει ένας οικισμός μια Δημοτική (Τοπική) Κοινότητα πρέπει να έχει απογραφεί ως αυτοτελής, με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων, και στην συνέχεια να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα έπειτα από πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Για να γίνει όμως δημοτική κοινότητα, πρέπει πρώτα να παρθεί εισήγηση δημοτικού συμβουλίου, η οποία θα στηρίζεται σε αναπτυξιακούς, συγκοινωνιακούς ή ιστορικούς λόγους.

Αν όμως ξεκινήσουμε από τη βάση, που είναι οι κάτοικοι αυτών των χωριών, θα πρέπει, χωρίς να είναι υποχρεωτικό, να γίνει μια διαλογική συζήτηση και «συλλογή» υπογραφών των μονίμων κατοίκων, οι οποίοι επιθυμούν να μετατραπεί ο οικισμός της Μέσης, του Λαζοχωρίου και του Ταγαροχωρίου σε Δημοτική (Τοπική) Κοινότητα. Έπειτα, θα ληφθεί η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, ώστε να προχωρήσει η προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία, με τη προώθηση του αιτήματος στο Υπουργείο Εσωτερικών και την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

«Πριν μικρό χρονικό διάστημα έγινε λαϊκή ανοιχτή συνέλευση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας στο χωριό της Μέσης και τέθηκε αυτό το ζήτημα. Η επιθυμία των κατοίκων ήταν να αποκτήσουν μια ξεχωριστή οντότητα, με έναν δικό τους εκπρόσωπων που ασχολείται με την επίλυση των προβλημάτων του χωριού τους. να έχουν έκφραση λόγου στο Δημοτικό Συμβούλιο, να έχουν έναν δικό τους άνθρωπο που θα ασχολείται με τα ζητήματα που τους απασχολούν. Πιστεύω ότι είναι ένα δίκαιο αίτημα…» μας είπε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας και πρόσθεσε:

«Η επόμενη κίνηση είναι να γίνει μία συγκεκριμένη λαϊκή συνέλευση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας στο χωριό της Μέσης, με μοναδικό το συγκεκριμένο θέμα, για να έρθει στην συνέχεια για απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ακολουθήσει η περεταίρω διαδικασία. Όσον αφορά τα άλλα δύο χωριά, Λαζοχώρι και Ταγαροχώρι, θα πρέπει να δούμε αν πληρούν τις προϋποθέσεις του πληθυσμού που πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι, τουλάχιστον, 300 κάτοικοι, κάτι που θα εξετάσουμε στο προσεχές διάστημα, ώστε οι αποφάσεις μας να είναι τεκμηριωμένες, πριν αποσταλούν στο Υπουργείο Εσωτερικών. Και για να σας πω κάτι που αποτελεί προϊστορία της πατρίδας μας, ένα χωριό είχε τον παπά , τον δάσκαλο και τον πρόεδρό του. Στα συγκεκριμένα χωριά δεν έχουν πρόεδρο!!!» κατέληξε ο Γιώργος Μιχαηλίδης.

Ποια τα δεδομένα των τριών οικισμών

Στη μέχρι τώρα αναφορά μας, κυρίως εστιάζουμε τον λόγο μας στο χωριό της Μέσης και κατά δεύτερο στο Λαζοχώρι και το Ταγαροχώρι. Και αυτό έχει να κάνει μόνο με τα πληθυσμιακά στοιχεία που υπάρχουν.

Μέση

Ανατολικά της Βέροιας και σε απόσταση 3 χιλιομέτρων βρίσκεται ο οικισμός της Μέσης . Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας όλη η περιοχή αποτελούσε τσιφλίκι μπέηδων και οι κάτοικοι εργάζονταν ως κολίγοι στα κτήματα και μέχρι το 1924 φορολογούνταν με τη «δεκάτη».

Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα οι κάτοικοι του οικισμού χρησιμοποιήθηκαν ως τροφοδότες, οδηγοί  και φύλακες μονοπατιών.

Το 1925 στου ντόπιους κατοίκους προστέθηκαν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, Πόντο, Μικρά Ασία και Καύκασο.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 568 κατοίκους και με αναλογικό συσχετισμό θεωρείται βέβαιο ότι σήμερα οι κάτοικοι είναι άνω των 300 και πληροί όλες τις προϋποθέσεις να γίνει Δημοτική (Τοπική) Κοινότητας Βέροιας.

Λαζοχώρι

Βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη Βέροια και οι περισσότεροι κάτοικοί του κατάγονται από τον Πόντο. Πριν από την εγκατάσταση των προσφύγων η περιοχή ονομάζονταν «Μεράς» και ήταν απέραντος βοσκότοπος.

Ο οικισμός δημιουργήθηκε μεταξύ των ετών 1914-1924 κει τις πρώτες καλύβες γρήγορα διαδέχθηκαν ισόγεια σπίτια κτισμένα με καλάμια και λάσπη και αργότερα με πέτρα και τούβλα. Η ονομασία του οικισμού οφείλεται στους πρώτους εποίκους που ήταν Πόντιοι (Λαζοί).

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 οι καταγεγραμμένοι κάτοικοι είναι 380 και προφανώς σήμερα οριακά εμπίπτει στο νόμο μετατροπής από οικι9σμό σε Δημοτική (Τοπική) Κοινότητα.   

Ταγαροχώρι

Βρίσκεται βορειοανατολικά της Βέροιας και σε απόσταση3 χιλιομέτρων όπου βρίσκεται η ευρύτερη περιοχή κατά τη βυζαντινή εποχή ήταν ζευγολατείο (αγρόκτημα) που ονομάζονταν Νεοχώρι.

Επί Τουρκοκρατίας η περιοχή ήταν τσιφλίκι και οι ντόπιοι κάτοικοι ήταν κολίγοι. Την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα οι κάτοικοι του οικισμού χρησιμοποιήθηκαν ως τροφοδότες και σύνδεσμοι Μακεδονομάχων.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 οι κάτοικοι ήταν περί τους 250. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα οι κάτοικοι μπορεί να είναι οριακά στους 300 για να πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για να γίνουν  Δημοτική (Τοπική) Κοινότητα.

Η Μέση έχει τις προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία το πλεονέκτημα το έχει ο οικισμός της Μέσης, αλλά η πληθυσμιακή απογραφή του 2023 θα δώσει την δυνατότητα η όχι στα τρία προαναφερόμενα χωριά να μετατραπούν σε Δημοτικές Κοινότητες και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν.

«Όποιο από τα χωριά αυτά που συζητάμε σήμερα μπορούν να μετατραπούν σε Δημοτικές (Τοπικές) Κοινότητας, τότε μπορούν να αποκτήσουν είτε μονομελές, είτε τριμελές συμβούλιο, ητο σημαντικότερο είναι πως θα έχουν εκπροσώπηση, θα έχουν φωνή στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα υπάρχει ο κατά τόπους άνθρωπος που θα απευθύνονται όλοι και γενικότερα θα μπορεί να διεκδικήσει πράγματα για το χωριό του» μα ς τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας και τόνισε ότι «με την τοπική εκπροσώπηση θα μπορεί να γίνει πιο εύκολη την ζωή της τοπικής κοινωνίας. Νομίζω ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση…»

 Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι η Μέση, το Λαζοχώρι και το Ταγαροχώρι είναι σε πολύ πιο κοντινή απόσταση από την Άμμο. Κι όμως η Άμμος είναι κοινότητα. Αυτό είχε γίνει πριν πολλά χρόνια με κάποιο Βασιλικό Διάταγμα και ίσως να υπήρχαν διαφορετικοί όροι. «Δεν το γνωρίζω» μας είπε ο Γιώργος Μιχαηλίδης. Κι όμως σήμερα η Μέση πληθυσμιακά είναι μεγαλύτερη από την Άμμο.

Τέλος θέσαμε το ερώτημα στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Γιώργο Μιχαηλίδη που στην περίπτωση το Λαζοχώρι και το Ταγαροχώρι δεν πληρούν αυτόνομα της μετατροπή τους σε Δημοτικές (Τοπικές) Κοινότητες, να χαρακτηριστούν ως μία ενιαία Δημοτική (Τοπική) Κοινότητα Λαζοχωρίου-Ταγαροχωρίου μας απάντησε ότι το «προβλέπει ο νόμος, αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει ομοθυμία των κατοίκων των δύο χωριών. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα άτυπο τοπικό δημοψήφισμα. Αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να το δρομολογήσει μόνο η τοπική κοινωνία αυτών των δύο χωριών. Και επαναλαμβάνω, πως αυτό μόνο στην περίπτωση που δεν πληρούν τις προγενέστερες προϋποθέσεις που αναφέραμε. Συνολικά έχω να πω ότι μία Κοινότητα είναι κάτι πιο συγκροτημένο από έναν συνοικισμό. Να φανταστείτε ότι συνοικισμός είναι η Καλλιθέα, το Πανόραμα, ο Προμηθέας. Με αυτήν την έννοια δεν μπορείς να τα βάλεις στην ίδια ζυγαριά. Δυστυχώς δεν μπορείς να τα αντιμετωπίσεις το ίδιο. Γι αυτό οι κάτοικοι αυτών των χωριών νοιώθουν και μπορεί να είναι σαν αποξενωμένοι. Και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να τους φέρουμε πιο κοντά, μέσω ενός εκπροσώπου ή προσώπων που θα τους επιλέξουν οι ίδιοι οι κάτοικοι».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είπε ότι «από την στιγμή που θα μπορέσουν, αν πληρούν τις προϋποθέσεις θα υπάρχει η αμεσότητα, η επικοινωνία και η συνεργασία με την δημοτική αρχή. Είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για τον τόπο τους. Όχι ότι σήμερα δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με την δημοτική αρχή. Σαν απλοί πολίτες και όχι σαν ένας συγκροτημένος και νόμιμος αυτοδιοικητικός φορέας».

Συνοψίζοντας λοιπόν, θα επισημάνουμε ότι η Δημοτική Ενότητα Βέροιας θα πρέπει, αρχικά, να διερευνήσει τα τελικά πληθυσμιακά στοιχεία με βάση την απογραφή του 2023και εκεί όπου πληρούνται οι προϋποθέσεις να συγκαλέσει δημόσιες γενικές συνελεύσεις για το θέμα αυτό, το οποίο θα προωθήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από και πέρα οι όποιες διαδικαστικές και …γραφειοκρατικές διαδικασίες θα πάρουν τον …χρόνο τους!!! 

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (1/4/24)